Всичко за пералните машини

Мога ли да измия килима в пералнята

Мога ли да измия килима в пералнятаВъпросът - струва ли си да измиете килима в пералнята - тревожи много домакини. Изглежда, че няма нищо необичайно в тази процедура и миенето е подобно на почистване на обувка или кариран в барабан. Но това далеч не е така: в случай на черги, е необходимо щателно измиване на основата и купчината, щателно почистване и минимално въртене. Специалните промивни машини от индустриален тип се справят с тази задача, а домакинските машини са по-малко ефективни.

Но всичко не е толкова категорично и действайки компетентно, можете да постигнете приемлив вариант. Как да го направите и дали си заслужава - ще разкажем по-долу.

Трябва ли да се пере в пишеща машина?

Преди да изтръгнете килима в барабана, по-добре е да помислите дали играта си струва свещта. Става въпрос за идентифициране на плюсовете и минусите на този метод на почистване. Предимствата - автоматизация на процесите и спестяване на време - са доста противоречиви, тъй като са повече от припокрити с недостатъци.

 1. Необходимостта от първична обработка. Вакуумирайте добре продукта, разклатете го и ако има упорити петна, третирайте го с препарат за отстраняване на петна и накиснете.
 2. Неефективност. Домакинските шайби не са в състояние перфектно да почистят купчината.
 3. Повреда на автомобилите. Пясъкът и малките камъни в килима могат да повредят барабана, докато вълната и косата могат да запушат канализацията и филтъра за боклук. Висок риск от превишаване на допустимото тегло на товара и дисбаланс поради твърдостта на платното.
 4. Повреда на продукта. Честото измиване на гумени постелки може сериозно да повреди основата им.

Машинно пране на килими от плат и PVC. При някои условия, включително сложна предварителна обработка и допустимо тегло за конкретна пералня. Препоръчва се да обърнете специално внимание на първата точка, която ще обсъдим по-подробно по-късно.

Първична обработка на килими

преди измиване отстранете замърсяванията и остатъците от постелкатаМиене на ръце с избиване и старателно почистване с твърда четка машината няма да замени. Машината може само да изплакне, изплакне и изсуши платното, затова преди зареждане в барабана се препоръчва да се извърши първоначалната обработка. Това се прави, както следва:

 • целият прах, малки камъни, вълна и пясък се отстраняват с прахосмукачка;
 • постелката се накисва в топла вода в продължение на няколко часа;
 • ако има упорито петно, ще трябва да третирате замърсената зона с подходящо средство за отстраняване на петна;
 • специална вибрираща машина, която е предназначена да "избие" праховите микрочастици, няма да се намесва;
 • трябва да се използват специални препарати за премахване на неприятни миризми в полето на домашния любимец.

С тази подготовка за миене в машината може да приключите. Сега се определяме с почистващ препарат, подходящ за типа влакно и избираме оптималния режим. За това - по-долу.

Изтриваме синтетичните черги

Не всички постелки могат да се зареждат в барабана твърде често, някои продукти се измиват без прах, а някои не понасят екстракция. Ето защо, преди да започнете цикъла и да напълните дозатора, разбираме вида на покритието.

PVC е първият сред онези килими, които могат да се перат в пералня. Но само без използването на перилен препарат. Оптималната честота на измиване е веднъж месечно, но се допуска определено превишаване на установената „граница“. Забранено е да се стиска и изсушава: след завършване на цикъла е по-добре да окачите постелката на напречната греда и да сменяте страни на всеки пет часа.

Важно! Можете също да го изсушите по друг начин: покрийте постелката с подходяща суха кърпа и я навийте на руло.

Продуктите от микрофибър също изискват специален подход:

 • не мийте с друго бельо;
 • не добавяйте омекотяващи балсами, препарати за отстраняване на петна, избелвания към разпределителя;
 • добавете допълнително изплакване.

Що се отнася до самото измиване, за синтетични материали е избрана ръчна или деликатна програма. Вместо климатик се добавят няколко капки етерично масло.Температурата е регулируема в рамките на 40-60 градуса. Ако превишите максималната температура, можете да повредите структурата на влакната.

Грижа за гумени килими

гумените постелки се нуждаят от специални грижиС гумени постелки в пералнята също трябва да бъдете внимателни. Първо изберете деликатен или ръчен режим. Второ, ограничаваме температурата на нагряване на водата до 40 градуса. Трето, не забравяйте за честотата на измиване, която трябва да бъде максимум веднъж месечно.

Ако определената граница е надвишена, продуктът ще се понижи непоправимо, ще се деформира и разруши. Ако е необходимо спешно измиване - по-добре е петното да се измие ръчно. Освен това инструкцията за това как да измиете гумиран килим със собствените си ръце е изключително проста.

 1. Приготвяме сапунен разтвор.
 2. Потопете четка с мека четина в нея.
 3. Внимателно третирайте замърсените зони.
 4. Оставете за няколко минути, така че мръсотията „да се оттегли“.
 5. Изплакнете продукта под високо налягане.

Машинно пране не е задължителна стъпка при почистване на постелки за баня. Напротив, предварителната обработка на продукта с накисване забавя процеса, а рискът от запушване на машината е изключително голям. Следователно не бързаме да заредим корицата в барабана, но се опитваме сами да освежим килима.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини