Всичко за пералните машини

Как да измиете палто от кашмир в пералня?

Как да измиете палто от кашмир в пералняПреди да измиете палтото от кашмир в пералнята, трябва внимателно да се подготвите. Ако веднага хвърлите нещо в барабан и попълните първия прах, който идва на ръка, тогава вместо скъп и шикозно изглеждащ кашмир, ще получите нещо безформено и безцветно. Следователно продуктите от пенирана вълна на планински кози изискват специални грижи, което не разваля естествената мекота и коприненост на материала. Как да се справим със замърсяването, защо и колко опасно е прането в машината - ще разгледаме подробно тази статия.

Определете как да се измиете

Не всяко кашмирено палто може да оцелее при машинно пране. Всичко зависи от състава на материала: ако в допълнение към тънките вълнени синтетични влакна и нишки, тогава можете да използвате машината автоматично. Не е необходимо независимо провеждане на изпит - просто погледнете вътрешния етикет на продукта. Измиването с пишеща машина няма да навреди, ако маркерът има един от следните символи:

 • PAN - акрил;
 • PU - полиуретан;
 • NY е найлон;
 • MA - модифициран акрил;
 • EL е еластан;
 • RA - полиамид;
 • LY - ликра;
 • PL е полиестер.обърнете внимание на прекия път

Друго нещо е, когато маркерът показва само „WS“ или „WS 100%“. Това означава, че козината се състои от сто процента кашмир и няма да понася автоматично измиване. Ограничението се обяснява с използването на специален удвояващ агент в производството, който импрегнира материала за поддържане на дадена форма.

Когато използвате пералня, дуплинът лесно се измива от влакна, което води до тежка деформация, „прибиране“ на яката, маншета и подгъва.

Обръщаме внимание и на други обозначения на етикета. Ако етикетът съдържа схематично изображение на леген с ръка, потопена във вода, тогава се допуска кашмирено палто да се мие само на ръка. Когато тазът е зачеркнат, самопочистването е забранено - трябва да използвате услугите за химическо чистене.

Подготовка на нещо за пране

Ако козината няма „противопоказания“ за автоматично измиване, процесът на почистване може да започне. Но първо, нещото трябва да бъде подготвено за зареждане в барабана, за да се намали рискът от повреда и влошаване.

 1. Отстранете всички кожени вложки, аксесоари и ръбове от връхните дрехи, особено ако са изработени от естествен материал. Престоят в пералня ще влоши външния им вид и когато това не е възможно, е по-добре да откажете измиването.
 2. Извадете копчета, брошки, декоративни елементи от продукта, които биха могли да откъснат козината при въртене на барабана. Също така, металните елементи е нежелателно да се оставят върху дрехите, тъй като те ръждясват във вода и могат да "дадат" кашмир неприятни петна.
 3. Проверете всички джобове и накладки, за да предотвратите попадането на малки и остри предмети в резервоара и барабана.не забравяйте да проверите джобовете си преди измиване
 4. Завъртете отвътре навън, като предварително сте закопчали копчета, нитове и ципове.

Последното нещо, за което трябва да се погрижите, е специална защитна чанта. Тя може да бъде закупена в магазин за хардуер или да бъде заменена с калъфка за възглавници / завивка. Просто трябва да изберете "защита" по размер и внимателно да поставите кашмирено палто в него.

Какво ще мием?

Също толкова важно е правилно да изберете почистващ препарат. Конвенционалният препарат за пране е твърде агресивен, така че трябва да потърсите специален препарат за измиване на продукти от кашмир. Има много опции за такива гелове, но е по-добре да обърнете внимание на следните марки:

 • Wellery "Нежна вълна". Това е хелиев продукт, предназначен за вълна, кашмир и коприна. Справете се със замърсяването от всякакъв произход, без да повредите структурата на тъканта. Предимството му е, че при интензивно почистване цветът на материала не се измива.

Wellery е одобрен за ръчно и автоматично измиване.

 • «Емулсии, течни».Универсален гел, който може да се използва както с ръчно, така и с машинно пране. Не се пени много, напълно се измива от влакната и перфектно премахва дори упорити петна. Той е хипоалергенен и подходящ за детски дрехи и хора, които са чувствителни към химикали и парфюми.
 • «Almacabio». Средства за най-деликатните вълнени материали - кашмир, коприна и меринос. Напълно естествен, биоразградим и абсолютно безопасен. Има антибактериален ефект и е подходящ за ръчно и машинно пране.почистващи препарати от кашмир

Тези средства са скъпи, но практиката показва, че по-евтините аналози често са лошо измити, оставят петна по тъканта и не могат да се справят със сериозни петна. Такива спестявания могат да доведат до значителни финансови загуби под формата на развалено палто от кашмир.

Коя програма да избера?

Сега сме решени с режима. В идеалния случай трябва да изберете специална програма "Кашмир". Но това не винаги е възможно, тъй като подобен бутон присъства само в най-новите модели на шайби. По-често се намират близки до него алтернативи - деликатно измиване и вълна. Те задават най-оптималните условия за измиване, но е по-добре да проверите отново, така че в настройките:

 • температурата на водата е зададена на 30-40 градуса;
 • завъртане и сушене се анулират;
 • изплакването е изключено.

Не забравяйте да изчислите теглото на нещо. Кашмирът има силно абсорбиране на вода и когато мокрото стане много тежко. Затова не се препоръчва да се зареждат големи палта в барабани с максимално натоварване до 7 кг. В противен случай дрехите не могат да бъдат напълно свалени и превишаването на допустимия товар ще доведе до дисбаланс на пералнята и механични повреди.

Ръчно измиване

Ако производителят не препоръчва зареждането на козината в пералнята или е решено да се сведат до минимум рисковете, тогава е по-добре да изберете ръчно пране. Това ще изисква повече време и усилия, но ще увеличи шансовете за чист и недеформиран продукт. Необходимо е само да се спазва определен ред:

 1. Наберете във вана със студена вода с температура до 30-40 градуса.
 2. Изсипете малко количество специален гел. По правило е достатъчно да се намали наполовина „машинната“ доза. Превишаването на обема не се препоръчва - концентрираните разтвори са изпълнени с петна и петна от "сапун".
 3. Накиснете козината за 15 минути.кашмирено палто за ръчно пране
 4. Лесно ходене с мека гъба през замърсените зони, следвайки посоката отгоре надолу.
 5. Изцедете мръсната вода от ваната и съберете чиста вода.
 6. Изплакнете обилно.

Забранено е да търкате, усуквате и стискате силно кашмировите продукти - натискането и натискането може да бъде максималният ефект.

Дори миенето на ръцете може да повреди кашмир. Не забравяйте, че този материал лесно губи не само формата си, но и цвета си. Факт е, че боядисването на влакната става със слаби багрила, които бързо се измиват от структурата на тъканта. Затова е по-добре да не експериментирате със скъпо и ново палто, а да потърсите професионална помощ при химическо чистене.

Как да изсушим палто?

Освен нежно измиване, кашмирено палто изисква и специално изсушаване. Формата, цветът и безопасността на продукта също зависи от технологията на сушене, тъй като има много нюанси и опасни моменти. Така че, грешният подход ще доведе до необузданост и деформация на връхните дрехи, което изобщо няма да угоди на собственика му. Но сушенето у дома е възможно при спазване на следните препоръки:изсушете козината върху хоризонтална повърхност

 • Не можете да използвате изкуствени източници на отопление - само естествен въздух и слънчева светлина.
 • Мокрото нещо първо се изсушава хоризонтално и се окачва само в полувлажнено състояние на раменете, докато изсъхне напълно.
 • Идеално място за сушене на кашмирено палто би бил балкон или проветрива зона.

Хоризонталното изсушаване става така: внимателно поставете мокро палто върху съизмерима хавлиена кърпа или чаршаф и го увийте в умерено стегнато руло.Веднага след като тъканта абсорбира част от влагата, променяме основата, за да изсъхне. След това отново развиваме пакета и поставяме предмета от кашмир върху суха памучна кърпа или го закачаме вертикално на раменете, докато изсъхне напълно.

Измиването на кашмирено палто у дома е истинско, но само съсредоточаване върху състоянието на тъканта, наличния етикет и горните препоръки. Тогава скъпият материал ще бъде почистен без проблеми и трансформации.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини