Всичко за пералните машини

Как да си направим препарат за пране у дома

направете сам прах за пранеГледайки цените, искам да направя перилен препарат със собствените си ръце и въобще да не ходя в магазин за битова химия. И наистина цената на праховете непрекъснато расте и човек трябва да се износва често. Как можете да спестите малко семеен бюджет? Отговорът е очевиден, частично заменете скъпия прах за пране с домашен аналог. Как да приготвите у дома прахове за миене на ръце от сапун и други съставки и как да направите прах за автоматична пералня, прочетете в тази публикация.

Какви съставки са ви полезни?

Рецептите за измиване на гелове и прахове за дома днес предлагат много информационни сайтове. Някои рецепти наистина си заслужават, докато други са измислени произволно и изобщо не са ефективни. Какво трябва да прави господарката? Как да изберете от целия масив от рецепти най-добрият вариант за себе си, как да не се натъкнете на ненадеждна рецепта? Наскоро зададохме същите въпроси и решихме да проведем поредица от експерименти. Като начало подбрахме най-често срещаните компоненти на домашните прахове и решихме да проучим полезните им свойства.

Домашният прах се състои от евтини и сравнително безопасни домакински химикали, но думата „относително“ ни обърква малко.

 • Перален сапун, тоалетна, детска. Това е основният компонент за повечето домакинства. компоненти за домашен прахгелове и прахове. Това е сапун, който помага за омекотяване на влакната на тъканите, а неговите компоненти, реагирайки с петна от мръсотия, помагат за премахването им. От гледна точка на премахването на мръсотията, 72% домакински сапун е по-добър, но придава неприятна миризма. По-добре е да използвате бебешки сапун, той също премахва замърсяванията и мирише много по-хубаво.
 • Натриев тетраборат или просто „боракс“. Химикал, който действа много ефективно върху петна от всякакъв произход, помага да ги премахнете от прането. Buru често може да се намери в съвременните препарати и почистващи препарати. В допълнение, това вещество също дезинфекцира добре, така че всяка домакиня трябва да има торба с боракс и да я държи в килера си. За разлика от сапуна за пране, тренировката не вреди на пералнята, което е много важно за нас.
 • Натриев бикарбонат (сода за хляб). Това вещество е достъпно във всеки дом, но малцина го използват направо като почистващо средство. Содата може да почисти тигана, печката или мивката, но в нашия случай содата е интересна като компонент на домашно приготвения прах. Содата, както и бораксът реагира с мръсотията и спомага за отстраняването й от прането.
 • Сода пепел. Подобно на содата за хляб, содата пепел премахва мръсотията от нещата и я прави многократно по-добра. Но проблемът е, че влизайки в прекалено бурна реакция, фракции сода може да навреди на нещата, така че преди да го използвате, трябва да го разтворите добре и да не надвишавате максималната концентрация. В пералнята могат да се използват както сода за хляб, така и сода.
 • Различни етерични масла. За да направите домашно приготвения прах да остави приятна миризма върху дрехите, трябва да добавите към него малко количество етерично масло. Това ще бъде особено ефективно, ако не приготвите сух прах, а измиващ гел. Можете да изберете етерично масло с всякакъв аромат и да го добавите към домашно приготвения продукт малко, само няколко капки - ефектът ще бъде невероятен.
 • Горчица. Сухата горчица има дезинфекционен ефект и се справя добре с различни замърсители. Като компонент на домашния прах, горчицата също понякога се използва, но само за прах за ръчно пране. Изливането на горчица в полуавтоматична пералня или още по-малко в пералня не се препоръчва строго.

Горчицата на прах в гореща вода бързо набъбва и синапените маси запушват маркучи и тръби, което може да доведе до повреда на пералнята.

 • Сол. Обикновената сол също може да помогне в борбата срещу замърсяването. Ако се използва в комбинация с други компоненти, той може да бъде много ефективен. Солта е абсолютно безопасна за пералнята.
 • Лимонена киселина Лимонът има отличен почистващ ефект. Той не само ще помогне за премахването на различни видове мръсотия от прането ви, ще омекоти тъканта и ще му придаде приятна миризма.
 • Трапезен оцет. Този компонент се поставя в домашен препарат основно за омекотяване на тъканта и придаване на бельото свеж мирис. Не се препоръчва да се налива оцет в пералнята.

За ръчно пране

Въпреки изобилието от автоматични перални машини, съвременните домакини продължават да мият някои неща на ръцете си. Има много причини за това: нещото е много скъпо и искате да го спестите по-дълго, тъканта е деликатна, нещото не се комбинира с останалата част от прането в цвят, например изтриваме планина от цветно бельо в машината и измиваме с ръце две или три бели неща, за да не рестартираме машината. По принцип винаги има много причини да се мият на ръка, но не искате да купувате отделно прах за ръчно пране.

шлайфащ сапунНека не купуваме, а направим добър прах за пране със собствените си ръце. Просто имаме отлични рецепти по този въпрос, които тествахме по време на експериментите. Първата рецепта е сапунен прах за миене на ръце. За да го приготвите, трябва:

 1. 300 г сапунени стружки;
 2. 200 г сода пепел;
 3. 100 г сода за хляб;
 4. 250 г боракс;
 5. Около 10 капки от любимото ви етерично масло.

Ако направите прах за ръчно пране на бебешки дрехи, можете да направите без етерично масло. В този случай прахът ще бъде хипоалергенен.

Приготвянето на такъв прах е много просто. Първо смесете сапунени стружки, сода, боракс и след това получената смес залейте с 10 капки етерично масло. Разпределяме сместа в близост до батерията или на слънце, за да изсъхне, и след това я изсипваме в сух затворен съд. Преди употреба прахът трябва да се разтвори обилно в леген с вода и след това да се сложи прането. Не поставяйте прането в леген с прах.

измиващ гел

Как да си направите прах за пране на ръце е разбираемо, но можете също така да подготвите гел за измиване от горните компоненти. Освен това, той ще бъде почти по-ефективен от прах. Как се приготвя гелът?

 • Изсипете сапунени стърготини в тавата.
 • Налейте около 1 литър гореща вода и поставете тигана на печката.
 • Загряваме сместа на слаб огън, като не довеждаме до кипене и бъркаме постоянно, докато чипсът се разтопи.
 • Изсипете сода пепел в горещ сапун (възможно е до 300 г) и изобщо няма да добавяме никаква храна.
 • Добавете малко гореща вода и разбъркайте отново, докато содата се разтвори.
 • Сега изсипете бурата и отново добавете малко вода, за да поддържате гелообразна консистенция.
 • Разбъркайте отново и изчакайте бурата да се разтвори.
 • Когато бората се разтвори, можете да излеете 10 капки етерично масло и да премахнете от котлона.
 • Охладете гела и го изсипете в бутилки.

Машинно пране

домашен прахВече решихме, че някои от горните компоненти не са подходящи за приготвяне на домашен прах за пералня, което означава, че нашият прах трябва да бъде без сапун, горчица и за предпочитане без оцет. Можете да намерите добри рецепти за домашен прах за автоматично измиване в статията, как да замените прах за пране за машина с пишеща машина, В тази публикация говорихме подробно за подобни рецепти и няма да я повторим.

Единственото нещо, на което бих искал да ви обърна внимание, е в кой момент. Въпреки екологичната чистота и значителната ефективност на праховете за домашно пране, те не се препоръчват да се използват постоянно, особено в пералня. Най-добрият вариант е да редувате домашни средства с обикновена пудра и тогава резултатът от прането и техническото състояние на пералнята винаги ще ви удовлетворят.

За да обобщим, отбелязваме, че няма нищо сложно в приготвянето на домашен прах за пране. Всяка домакиня може лесно да намери всички необходими компоненти и да направи препарат, но все пак трябва да го използвате правилно. Ако не злоупотребявате с домашно приготвени прахове, можете да спестите пари и да получите резултат от висококласно измиване!

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар Але ейл:

  Отлична статия и дори да я разбера - толкова много време се губи. Защото има много противоречия, различни мнения, дори за сода и сапун.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини