Всичко за пералните машини

Прах за пране от сапун и сода пепел

сапун на прахВ условията на икономическа криза семействата с малък доход бяха изправени пред необходимостта от намаляване на разходите. Как да запазите? Е, ако успеете да спестите от луксозни стоки, аз не си купих бижута - тук имате спестяванията. Но какво ще стане, ако трябва да спестите дори и най-важното? Това е мястото, където кемливата идва на помощ. Опитните домакини предлагат да спестят от прах за пране, правейки домашен продукт от сапун и сода пепел. Дали е истински или не, нека видим.

Проста композиция

Общата идея за спестяване е много проста. Необходимо е да се направи ефективна замяна на скъп прах от съставки, който би бил много евтин. Ключовата фраза "ефективна подмяна", трябва да направите домашен прах за пране не беше по-лош от праха, който трябваше да бъде изоставен, в противен случай тази опция за спестяване просто ще загуби значението си. Най-настоятелната в Интернет е доста проста рецепта за прах за пране, чиито единствени съставки са сапун и сода. Ние вземаме:

 • 100 г бебешки сапун;
 • 100 г сода пепел;
 • около 1 литър гореща преварена вода.

приготвяне на прах

За да приготвите праха, по-добре е да не вземате сапун за пране вместо бебешки сапун, защото в този случай съставът ще се окаже по-агресивен и ще има неприятна миризма.

При подготовката за процедурата за приготвяне на прах от сода пепел и сапун, отворете прозорците в стаята, изолирайте стаята, в която ще приготвите праха от останалите стаи в къщата, като затворите вратата. Вземете ненужен тиган, в който вече не планирате да готвите храна, лъжица и ренде. Лъжица и ренде ще направят обичайното, след измиване те могат да се използват за готвене. Правим следното.

 1. Избираме най-фината мрежеста кърпа на рендето и с нея смиламе парче детски сапун.
 2. Изсипете всички сапунени трохи в тигана и сложете на среден огън.
 3. Веднага напълнете сапуна с литър гореща вода и започнете да разбърквате интензивно сместа.
 4. Без да довеждате сместа до кипене, разтворете напълно сапуна. В същото време се уверете, че няма останали зърна.
 5. След като сапунът се разтвори, налейте още 0,5 литра гореща вода.
 6. След около 10 минути енергично разбъркване, добавете 100 g сода пепел към сапунения разтвор. Не спирайте да разбърквате състава.
 7. След като содата се разтвори напълно в сапунен разтвор, рецептата може да се счита за успешно изпълнена.

гъст измиващ гел

Най-важното е финалната нотка. Не трябва да охлаждате рязко сместа, но тя не трябва да се оставя на огън. За да получите равномерен гел за пране на пране, е необходимо сместа да се охлажда постепенно при стайна температура. В резултат на това получаваме не прах, а измиващ гел със свойствата на добър прах за пране. Вярно, че ще бъде по-лоша ефективността, така че рецептата трябва да бъде модернизирана. Как? Нека поговорим за това в следващия параграф.

Превъзходна композиция

Рецептата за сода и сапун на прах може да бъде подобрена значително, като добавите към нея боракс. Нашите предци отдавна знаят за невероятните свойства на бурата. Нашите баби и дядовци знаеха от първа ръка за дезинфекционните свойства на бурата и способността й да се справя дори с много устойчива кал. Рецептата трябва да се спазва стриктно, в противен случай не може да се приготви нищо добро. За да приготвите домакински измиващ гел на базата на сапун от боракс и сода, трябва:етерично масло от боракс

 • 100 г детски сапун (не вземайте сапун за пране);
 • 100 г сода пепел (содата е по-лоша);
 • 100 г боракс;
 • 3 капки етерично масло (което ще прилича повече).

Правим същото, както при приготвянето на обикновен гел за пране на пране до етапа на разтваряне на сода.

Измиващият гел ще се окаже по-добър и по-равномерен, ако първо напълните боракса в горещ сапунен разтвор, а след това, след като се разтвори, сода пепел.

След разтваряне на боракс и сода можете да капете 3 капки етерично масло в разтвора и да го премахнете от огъня. Докато гелът напълно се охлади, го изсипете в буркани и го охладете до края при стайна температура. Изтриващият гел е готов.

Остава още един въпрос: къде да вземем бурата? Но това изобщо не е проблем. Боракс или натриев тетраборат могат да бъдат закупени в аптеката, въпреки че в този случай придобиването "ще лети доста стотинка". Най-добре е да поръчате бура в интернет в специализирани магазини. Помислете сами, един качествен технически боракс в интернет може да се поръча по 1,20 долара за 1 кг, докато в аптека ще раздадете почти 1 долар за буркан с 50 грама. Както се казва, усетете разликата!

Препоръки за употреба

Въпреки всички уверения и отзиви на домакините, които често използват измиващи гелове, приготвени съгласно горните рецепти, такива продукти не трябва да се използват при пране в автоматична пералня. Можете да използвате такъв гел с почти никакви ограничения при ръчно пране, дори когато перате в пералня, полуавтомат, но не и в автоматична пералня. Защо така

Основната причина е, че основата на този инструмент е сапунен разтвор. Разтворът със сапун, разбира се, машината най-вероятно няма да причини непоправима вреда на пералнята, но ще запуши маркучите и тръбите, което в крайна сметка може да доведе до счупване или по-лошо до наводняване.

автоматична машина и домашен гел

Между другото, същият проблем може да възникне, ако използвате някой екологичен прах за пране на сапунена основа. Нашите експерти предупреждават да не се използва какъвто и да е сапунен прах в такива перални, особено домашни. Извод: ако сами сте подготвили прах за пране на базата на сапун и сода, измийте нещата с него ръчно или в полуавтоматична машина, в противен случай спестяванията ще се превърнат в разходи за ремонта на пералнята.

В заключение отбелязваме, че е лесно и евтино да се приготви прах за пране от горните съставки и е лесно да се получат самите компоненти. Въпреки това, не се увличайте с домашно приготвен прах, той все още не е „панацея“ за всички примеси и освен това, деликатните материи не ги мият. Бъдете предпазливи - спестяването е добро в умереност!

   

2 коментара на читателя

 1. Граватар Аврора Аврора:

  Добра статия. И рецептата е добра.
  Но ако няма време, тогава можете да си купите завършена версия на праха от сапун и сода - Chistown.

 2. Граватар Ната Нат:

  Защо да се занимавате с готвене, когато миете в автомат не се препоръчва и можете просто да използвате сапун в ръцете си. Работи чудесно, но не всичко може да се измие ръчно. Между другото, може да имаме много твърда вода, но с такъв състав на сапун и калций. нещата със сода не се отмиват.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини