Всичко за пералните машини

Какво е по-добре за пералня: гел или прах?

Какво е по-добре за пералнята гел или прахСега производителите предлагат за продажба огромен брой различни продукти, използвани за почистване на дрехи. Заедно с познатия за всички прах за пране, специални гелове се появяват или под формата на капсули, или във флакони с капачка. Наистина ли е по-добре да си купите течен продукт или всичко това е просто добра реклама и мода на 21 век? Какво да изберем, изпробван във времето прах или гел за измиване? Ще разберем.

Защо домакините избират гел?

Гелът е специален разтвор, съдържащ повърхностно активни частици. Основната разлика между гел и прах може да се счита за най-деликатния ефект върху тъканите на първия, поради което веществото може да се използва за ежедневно почистване на нещата.

Според инструкциите за употреба на почистващия препарат, той може да се използва във вода, загрята до 30 - 40 градуса. Повечето от режимите на пране в автоматичните машини имат точно такъв температурен режим, така че гелът е идеален за почистване на синтетика, вълнени продукти, деликатни материи, връхни дрехи. Праховете се използват в разширен диапазон - до 90 ° C, те са идеални за пране на дрехи от ленени и памучни тъкани.защо да изберете измиващ гел

Следващата разлика е наличието в състава на гела на по-малък процент от анионни ПАВ и по-голям брой ПАВ, принадлежащи към групата на катиони и неионни вещества. В течна форма се препоръчва освежаване на дрехи, които се носят много често; това влияе деликатно на нещата.

Въпреки това, когато домакинята трябва да се справи с упоритите, трудно отстраняващи петна, по-добре е да купите прах и да настроите измиване с висока температура. За да се засили ефекта на гела върху тъканта, са измислени специални капсули, които се поставят директно в кухината на барабана върху купчина дрехи и предотвратяват измиването на гелообразния продукт от дозатора за измиване. Натовареният в машината гел по този начин се свързва по-бързо с течността и действа незабавно.

Що се отнася до измиването на ръце с пълнеж с гел, то няма да бъде толкова ефективно, колкото машинен процес. По време на въртене на барабана се наблюдава механично активиране, осигуряващо достатъчен почистващ ефект. Когато почиствате нещата с ръце, това не се случва, така че само повърхностноактивните вещества и ензимите влияят на мръсотията.

Сравнете двата инструмента

Ако погледнете обективно, сравнението на тези два почистващи препарата, използвани за измиване, не е много правилно. Праховете могат да се използват в една ситуация, гелове в друга, изборът се основава на вида плат, вграден в шайбата, степента на замърсяване, присъстваща върху дрехите, температурата на водата. Но все пак, нека се опитаме да направим малка аналогия.

Определен плюс на гела - производителят осигурява ясна и удобна дозировка на веществото. Много е просто, като използвате мерителна капачка или чаша, за да излеете необходимото количество разтвор или да хвърлите няколко капсули в барабана. Що се отнася до праха, неговото зареждане в дозатора обикновено се извършва приблизително, много рядко е да се види специална мерителна лъжица в пакета за комплект. И тъй като почистващият препарат трябва да бъде поставен в единицата в количеството, препоръчано от производителя, според този критерий гелът несъмнено е по-добър за пералнята.

Друг минус на праха - той има свойството да събира прах. Частиците, които плават във въздуха, могат да причинят дразнене на лигавицата, да доведат до кихане, разкъсване на очите. Разбира се, има правила, които регулират съдържанието на прах в продукта, но фактът, че ще бъде, е безспорен факт.

Течното вещество не се характеризира с такъв проблем, изливането му в машината не може да се страхува от появата на прах.

контейнер с прах и гелНа следващо място, ние разглеждаме тези две вещества от гледна точка на последващото съхранение на отворената опаковка.И тук гелът също печели, тъй като има удобна форма на освобождаване, контейнерът лесно се запечатва обратно. Що се отнася до праха, след като отворите торбата или картонената кутия, сами трябва да измислите начин как да съхранявате опаковката. В повечето случаи продуктът ще остане в отворена опаковка и това може да доведе до неговото навлажняване и случайно разливане.

Гранули на прах се разтварят бавно във вода, особено когато продуктът се е слепил на бучки или дори леко влажен. Това несъмнено се отразява на качеството на измиването. Гелът е готов разтвор, той не съдържа частици, които биха могли да се залепят в тъканта. Затова му се дава предимството при измиване на дрехи във вода до 40 ° C.

Кое лекарство е по-вредно?

Основата на всяко почистващо средство са повърхностно активни вещества. Натриевият лаурил сулфат се счита за най-простото и ефективно, но в същото време много трудно вещество, което принадлежи към категорията на анионните ПАВ. Много по-малко присъства в гелове, за разлика от сухите прахове. Повърхностно активните частици, принадлежащи към групата на неонните и катионните, напротив, се съдържат в гелово вещество в по-голямо количество, поради което се постига по-деликатен и нежен ефект на агента върху тъканта.

Неионните и катионните повърхностно активни вещества в твърдата и твърде гореща вода действат много по-зле от натриевия лаурил сулфат, тъй като те губят ефекта си не само върху измиване, но и върху омекотяване на течността, утаяване на магнезиеви и калциеви соли.

Нейонични и катионни повърхностно активни веществаВ допълнение към активните йони, детергентите съдържат ензими - специални ензими, които ефективно елиминират всички видове замърсители. По-голямата част от детергентите, предназначени за програми за измиване при ниски температури, включват ензими. Но тези ензими умират напълно във вода, загрята до 60-90 ° C, следователно те не са приложими при условия на висока температура.

Най-съмнителният компонент на домакинските химикали заслужено се счита за фосфати. Те са необходими за омекотяване на течността. Фосфатите обаче водят до силно замърсяване на водните тела в природата, затова в много щати използването им в химията за промиване е строго забранено. Процентът на фосфати в състава на почистващите продукти се регулира от надзорните органи, тяхното количество не може да бъде повече от 8%. Повечето производители на домакински химикали обявяват, че тяхното съдържание в произведените продукти не надвишава пет процента.

Не е трудно да се говори за това, но е нереалистично напълно да се откаже от използването на фосфати в почистващи продукти, това със сигурност ще се отрази на качеството на прането на дрехи. Ще трябва или да увеличите обема на ПАВ в състава и това ще доведе до факта, че частиците от тъканта ще се изплакват много дълго време, или да инсталирате мощни филтри в апартамента, за да пречистите водата, което също е невъзможно. Следователно, без фосфатни домакински химикали априори ще бъдат по-малко ефективни в борбата със замърсяването.

Течните решения за ярки неща включват оптични избелители. Най-често срещаният е титанов диоксид. Частиците за избелване в много малки количества остават върху нещата след изплакване, отразяват светлинните лъчи и придават на тъканта синьо сияние. Такъв компонент е абсолютно безопасен за хората, не носи вредни ефекти.

В течните гелове за измиване е лесно да се добавят всички видове естествени екстракти, екстракти, етерични масла, компоненти, емолиенти, минерални соли, добавки за борба с неприятните миризми, поддържане на първоначалния вид на продуктите. Това дава още една точка на прасенцето от гелове.

Най-популярните перилни препарати

Нека разгледаме накратко най-ефективните и утвърдени почистващи препарати, използвани за пране в автоматични машини. И така, осемте лидери включват:

  1. Гел Персил. Получи голям брой положителни отзиви от клиенти, спечели огромна популярност поради способността да отделя кислород и да премахва най-трудните и упорити петна. На рафтовете можете да намерите не само гелообразна форма, но и малки гранули, специални капсули, негрупирани отделно за цветни дрехи, бебешки дрехи, бели тъкани, както и деликатни елементи. Средната цена за пакет от 2,19 литра е 584 рубли.
  2. Течен фрош е немски продукт, съдържащ само растителни съставки. Безплатен агент. Той се счита за възможно най-безопасен както за хората, така и за природата. Цената за двулитра бутилка е 700 рубли.
  3. P&G Ariel гел лесно побеждава упорити петна, след измиване нещата придобиват специална мекота и нежен аромат. Капацитет от 1,95 литра може да се купи за 519 рубли.Най-популярните перилни препарати
  4. Tide гел е подходящ за почистване на продукти от различни тъкани, във всеки режим на пране. Според изследвания трилитровата бутилка с вещество ще ви замени с 9 кг прах. Цената на 1,82 литра бутилка е 346 рубли.
  5. Sarma Active Lily of the Valley - един от най-ефективните и в същото време евтин сух прах. Цената за опаковка е около 50 рубли, което е по-ниско от цената на рекламираните марки. Подходящ за различни видове тъкан, добре се справя с мръсотията, има антибактериален ефект, избелва ярки неща. В праха обаче има голямо количество анионни вещества, в присъствието на фосфати, сулфати се осъществява добавянето на оптични избелващи частици. Ето защо е по-добре да откажете да използвате праха при пране на дрехи за бебета, бельо и спално бельо.
  6. Корейският SparkDrumLaundryDetergent се характеризира с отлично качество на измиване дори при ниски температури, той произвежда антибактериална обработка на бельо. Съставът съдържа повърхностно активни вещества, ензими, зеолити, естествени екстракти от чай и лимон, сода, морска сол. За голям пакет от средства ще трябва да платите 700 рубли.
  7. Препаратът за премахване на петна на марката UdalixOxiUltra ще разреди оценката. Наред с ниската цена, той има добри миещи свойства. Може да се справи с петна от катран, трева, олио, зелени неща без проблеми. Опакован е в пластмасови буркани или в торби, цената за 0,5 кг е само 200 рубли.
  8. Затваря списъка с балсамови продукти, предназначени за почистване на мембранни продукти - DOMAL SportFelinFashion. Той дава възможност да се запазят всички свойства на покритието, без да се нарушава качеството на нещата.

Надяваме се, че предоставената информация ще ви помогне да направите избора, да дадете предпочитание на гел или прах. Подробният преглед на инструментите ще ви помогне да изберете идеалния.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини