Всичко за пералните машини

Пералнята не изцежда и не изтича вода - какво да правя

машината не изтича водаЗащо пералнята не изстива прането и не изтича водата? Почти всяко десето обръщение към нашите специалисти започва с подобен въпрос и почти винаги следва един и същ отговор: трябва да го разберете на място, тъй като без бъркане е невъзможно да се каже какво е счупил любимият ви „домашен помощник“. Ако пералнята не изцеди водата и дори откаже да изтръгне прането, не е задължително неизправност, проблемът може да бъде причинен от банални причини, но както казват, няма да изпреварим себе си.

Да се ​​научим да използваме пишеща машина

Някои потребители смятат, че след като са купили пералня, това означава измиване, а всичко останало трябва да става автоматично. Тяхната задача изглежда се свежда до просто хвърляне на прането в барабана и добавяне на почистващ препарат с климатик към кюветата и тогава това е въпрос на технология. Това е много често погрешно схващане и погрешно схващане в някои случаи фатално за пералня.

 1. Трябва стриктно да следите избраната от вас програма или функцията на конкретен модел на шайбата. Грешният избор или баналната небрежност може да навреди не само на нещата, но и на самата пералня. Да предположим, че сте избрали погрешно режима на интензивно пране и поставете маратонки в барабана. След въртене със скорост от 1200 оборота е възможно обувките да се превърнат в парцали, а самият барабан няма да е прекалено добър.
 2. Строго следете процеса на полагане на прането в барабана. Не е необходимо да претоварвате пералнята с бельо, в същото време поставянето на няколко неща също е невъзможно. Средното натоварване ще бъде оптимално, например, ако вашата пералня има максимално натоварване от 7 кг, след това сложете сухото мръсно пране не повече от 5,5-6 кг. В този случай въртенето ще бъде на височина, а качеството на измиване и изплакване със сигурност ще угоди, разбира се, ако са изпълнени други условия.

Важно е не само теглото, но и обемът на нещата, пуснати в барабана. Ако бельото е леко, но обемно, не е необходимо да го тупвате, пълнейки пълен барабан, качеството на измиване ще страда силно.

 1. Вижте какво поставяте в барабана на пералната машина. Уверете се, че нещата преди да поставите отметки в сортиране на нещатаколата беше сортирана по цвят и вид плат. Елементите от навеси трябва да се мият отделно. Внимателно инспектирайте прането преди измиване, особено джобовете, те трябва да са празни. Ако нещата са с лошо пришити копчета или каквито и да било декоративни елементи, те трябва да бъдат зашити сигурно. Не перайте машинно неща, върху които са залепени кристали и други украшения, нищо добро няма да се получи от това.
 2. Непременно развийте и почистете филтъра за прах приблизително веднъж на две седмици. Ако донесете пералнята така, че да запуши филтъра, ще има проблеми с източването на водата. В допълнение към филтъра, на всеки три месеца трябва да организирате генерално почистване на шайбата. Ако не знаете как да направите това, прочетете статията. Почиствайте сами пералната машина, Той описва подробно целия процес.

В никакъв случай не можете да пренебрегвате горните правила. Дори да имате ултра модерна автоматична пералня с интелигентни контроли. Всяка пералня изисква внимание и грижи и ако следвате правилно оборудването си, това ще ви отплати красиво.

Как да инсталирате, така че ще работи

връзка към канализациятаЧесто пералня не изстисква и не изтича вода, защото първоначално потребителят я е инсталирал неправилно. В този случай голяма роля играе свързването на дренажния маркуч към канализацията. Ако маркучът е свързан неправилно към сифона и канализацията, често ще възникне сифонен ефект.Отпадните води и отпадъчните води ще потекат от канализацията обратно в червата на пералнята. Помпата за миене обикновено е с ниска мощност, тя просто не е в състояние да преодолее ефекта на сифона.

В резултат на това получаваме непрекъснато системни грешки, а пералнята не източва водата и не изцежда прането. Освен това отпадъчните води, които се вливат от канализацията в шайбата, ще замърсят прането, намиращо се там. И когато отворите люка, ще почувствате неприятната миризма, която идва оттам.

Ако пералнята не е в състояние да източи водата, тогава въртенето няма да започне, като цяло неправилното местоположение на маркуча за източване причинява цял набор от проблеми.

Можете да решите тези проблеми само по един начин - правилно свържете пералнята към канализацията, В допълнение към свързването към канализацията, трябва да се уверите, че "домашният помощник" е инсталиран на ниво върху равна и твърда повърхност. В противен случай шайбата периодично спира цикъла на въртене поради дисбаланс, който от своя страна е причинен от факта, че тялото на шайбата не е поставено правилно върху ненадеждна повърхност.

Повреда на помпата и превключвателя за налягане

Много често пералнята изобщо не източва водата не поради грешки на потребителя, а по напълно обективни причини - поради неизправност. Не всяка повреда поражда подобни симптоми, така че трябва да разберем на кои компоненти на пералнята да обърнем внимание, ако изведнъж „домашният асистент“ спре да се слива и извива. На първо място, трябва да гледате следните подробности:помпа за перална машина

 • дренажна помпа;
 • пересостат (сензор за ниво на водата);
 • задвижващ колан;
 • Хол сензор
 • двигателя;
 • електронен модул.

Нека започнем с проверка на помпата. Косвено неизправността на помпата се показва чрез липсата на специфичен звук от работата на изпускателната помпа по време на започване на изпускане на вода. Ако помпата не се включи няколко минути, пералнята автоматично спира да работи и дава грешка с конкретен код, показвайки я на дисплея. Ако сте запознати с това, можете да започнете да проверявате дренажната помпа със спокойна душа.

За да направите това, в повечето случаи е по-добре от дъното на пералнята. Ако "домашният асистент" има палет, извадете го, ако няма палет, просто извадете контейнера за прах и поставете шайбата на лявата стена. Изключете помпата и я разглобете. Проверяваме вътрешните части, особено работното колело, и почистваме вътрешността от замърсявания и чужди предмети. След това измерете съпротивлението на контактите с мултицет. Развивайки помпата, в същото време трябва да извадите и проверите дренажната тръба, изведнъж има запушване.

Следващ ред е превключвателят за налягане. Този сензор също трябва да бъде проверен без отказ. Той се намира в повечето перални машини под горния капак. за как да проверите превключвателя за налягане на пералня, можете да прочетете в едноименната статия.

Задвижващ колан, тахометър или двигател

двигател от шайбатаПроблемите със завъртането често се причиняват от задвижващия колан. Ако коланът се повреди или просто се разтегне, той губи способността да предава скоростта на двигателя при високи скорости. В резултат на това машината извършва нормално измиване и изплакване, тъй като тези етапи на програмата не изискват въртене на барабана с висока скорост. Що се отнася до въртенето, тук възникват сериозни проблеми. Дори ако въртенето все още започва, натиснатият по този начин комплект пране може да бъде безопасно изваден по-късно с ръце.

С разтегнат задвижващ колан, дори работещ колектор мотор на пералнята не е в състояние да върти барабана със скорост над 600 оборота в минута. Въпреки че, разбира се, трябва да вземете предвид степента на износване на колана, но ако прибягвате до груби изчисления, това се оказва. Този проблем се решава доста просто. Трябва да купите нов колан и да направите замяна. Имайте предвид обаче, че коланът трябва да е оригинален.

Машината може да изстиска прането повече или по-малко качествено със скорост най-малко 800 об / мин, ако скоростта е по-ниска, прането ще остане мокро.

След задвижващия колан, двигателят и тахометърът винаги се проверяват. Как да проверим тези два елемента, многократно сме описвали в по-ранни публикации и изобщо не искаме да се повтарят. Прочетете например статия Защо пералня Indesit не се оттича и не се изцежда, там всичко е кратко и разбираемо.

Електрониката е дефектна

Както знаете, електронният блок за управление е мозъкът на модерна пералня, която контролира всичките му системи. В него има полупроводникови елементи, които са необходими за управление на помпата, превключвателя за налягане или двигателя. Ако поради спад на напрежението, влага или по някаква друга причина някой от тези елементи просто изгори, „домашният асистент“ ще престане да функционира нормално.

За да разрешите този проблем, ще трябва да намерите дефектния елемент, внимателно, за да не повредите малките песни, да го спойкате и след това на негово място да спойкате нов, подобен полупроводников елемент. Ако трудно разбирате електронните части на пералнята или изобщо не разбирате, по-добре е да не предприемате тази работа. Всичко завършва с факта, че трябва да закупите нов модул, защото старият ще бъде безнадеждно повреден. И вече с резултатите от работата на самостоятелно изработените, много често се сблъскват нашите майстори.

В заключение отбелязваме, че пералня от всяка марка може внезапно да спре да източва вода и да изстива пране. Причините за това поведение на пералнята не са просто много, те са много. В допълнение към това, което обсъдихме в тази публикация, все още има куп специални случаи, които вероятно ще обсъдим в отделна статия. Добър ремонт!

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини