Всичко за пералните машини

Пералнята замръзва

спинърът висеше на спинаЯсно е, че пералнята не виси на въртенето по причина, нещо се е случило с нея, но какво точно е трудно да се разбере. Обикновено в такава ситуация дори самодиагностичната система помага зле. Изниква грешка като „проблем с въртенето“ и какъв проблем е това, което го причинява, електронната система на пералнята често мълчи за това. Ще трябва да се справим сами с проблема и ще ви помогнем, отколкото можем.

Какво може да се случи?

Както знаете, в пералнята, от началото на програмата за пране, има много различни процеси. Първо, шайбата излива вода в резервоара, измива праха, който се намира в отделението за предварително промиване, и след това бавно усуква барабана, така че предварителното промиване става. След това пералнята източва отпадъчната вода и взима нова, като отмива втората част от праха от отделението за основно измиване. Основното измиване завършва, машината отново източва мръсна вода, след което взима чиста вода.

В съвременните перални машини автоматичното изплакване в една или друга програма за измиване може да се изплакне двойно. Това означава, че пералнята ще изплакне прането, след това ще слее водата, ще я вземе и отново ще изплакне.

избрана грешна програмаСлед като приключи с изплакването, пералната машина отново източва водата и започва последното действие на програмата, а именно въртене и тук започват проблемите. По някаква причина машината започва да се държи неестествено, вместо да върти барабана, тя замръзва след кратко време. Добре е, ако в същото време издава някаква системна грешка, което кара домакините да се замислят за причината за проблема, но се случва пералнята да не дава грешки. В този случай ще помогне логическото мислене и познаването на съвременното измиващо устройство.

На първо място, трябва да бъдат елиминирани най-елементарните причини, които не са свързани с техническа неизправност. По-скоро тези причини могат да бъдат свързани с неправилни действия на потребителя, а именно:

 • претоварване на барабана на пералната машина;
 • заредено е твърде тежко или твърде обемно нещо;
 • недостатъчно зареждане на барабана;
 • погрешно избрана грешна програма;
 • чужд предмет се удари в резервоара, който задръсти барабана, като му попречи да се върти с висока скорост.

претоварване на барабана на пералнятаКогато претоварим пералнята с пране, нейната бездомна бучка създава дисбаланс в барабана. Когато същият този барабан започне да се върти с висока скорост, прането, което е успяло да се вцепи в бучка, може да унищожи задвижващия механизъм. За да предотврати това, пералнята спешно спира програмата и завъртането не се извършва, докато барабанът не се зареди правилно.

Пералнята може да замръзне, когато барабанът не е достатъчно зареден и когато барабанът е зареден с огромни неща. Съвременната система признава това и спира въртенето. Най-лошото е, ако въртенето спре заради чужд предмет, заседнал в резервоара. Такъв обект не само е в състояние да задръсти барабана, но и да повреди резервоара, поради което пералнята ще започне да изтича вода. Решение: трябва незабавно вземете чужд предмет.

Веднага след като горните причини могат да бъдат отстранени, можете да помислите за техническа неизправност. Веднага ви предупреждаваме, че намирането на техническа неизправност, която може да доведе до проблеми с въртенето, често е свързана с разглобяването на пералнята. Ако този процес ви плаши и се чувствате несигурни във вашите способности, по-добре е да делегирате този въпрос на господаря. Може да не спестите пари, но определено ще спестите време и нерви. Ако сте решени да доведете въпроса до неговото логично приключване, продължете внимателно да прочетете тази публикация.

Задвижваща предавка

заместващ задвижващ колан на шайбатаМного старите и силно износени перални машини често създават проблеми с носенето.Поради унищожените лагери, барабанът излъчва много силен характерен звук на метално смилане по време на въртене. Тъй като въртенето на барабана е затруднено, той не може да набере желаната скорост и в резултат на това въртящото устройство просто виси при въртенето. Има два начина за решаване на проблема: изхвърлете старата пералня и купете нова, или смяна на лагера, Вторият метод ще ви изисква много търпение, сила и работа.

Ако лагерите са непокътнати, няма тътен, но все пак въртенето не започва, трябва внимателно да слушате как работи пералнята, преди да замръзне. Ако чуете леко свистене и скоростта на барабана очевидно внезапно пада, е хубаво да проверите задвижващия колан. Когато задвижващият колан е опънат, той започва да се плъзга по шайбата с остър набор от обороти на барабана, от които оборотите започват да падат. В този случай коланът трябва да бъде сменен незабавно. Как да го направя?

 1. Премахваме задната стена на шайбата, като предварително я изключихме и я извадим на празно място.
 2. Сваляме стария задвижващ колан, хващаме го на ръка и усукваме шайбата на барабана.
 3. Обличаме нов задвижващ колан на ролката на двигателя и след това, постепенно завъртайки ролката на барабана, дръпваме колана и върху него.
 4. Проверяваме колко добре коланът е седнал върху шайбите и след това сглобяваме пералнята в обратен ред.

Обърнете внимание! Тъй като задната стена на пералнята беше премахната, би било добре да проверите самите шайби за деформации и фабрични дефекти. Обърнете особено внимание на макарата на барабана, най-малкото спукване или кривина ще се отрази негативно на задвижващия ремък, ще го повреди.

Мотор и тахометър

Ако сте проверили задвижващия механизъм и сте се уверили, че всичко е наред, струва си да проверите двигателя със сензор на Хол. Често се случва, че колекторният мотор просто губи силата си с течение на времето поради износени въглеродни четки. „Отслабеният“ двигател, разбира се, не е в състояние да върти барабана на пералнята до желаната скорост, за да се върти, и тогава се случва всичко, което вече описахме по-горе. Така че, проверете и сменете въглеродните четки.

подмяна на четките на колекторния двигател на пералната машина

 • Както в случая с подмяна на задвижващия ремък, свалете задния капак на шайбата.
 • Сваляме задвижващия колан, който ни притеснява.
 • Издърпваме проводниците, които отиват към моторните контакти, просто не забравяйте да запомните тяхното местоположение.
 • Развиваме винтовете, които закрепват двигателя към опорите, подобни на лапите.
 • Натиснете двигателя малко напред.
 • На следващо място, депресирахме двигателя, издърпаме малко надолу и го извадим.
 • Отстрани на корпуса на двигателя има малки зъбци, които трябва да се развият, тъй като държат въглеродни четки.
 • Изваждаме четките и проверяваме как се изтриват.

Дори ако само една четка е много износена, а втората е непокътната, двете четки трябва да бъдат сменени.

Какво следва? И тогава ще проверим сензора на Хол. Такива сензори се провалят рядко, но въпреки това това се случва. Тахометърът в пералнята контролира оборотите на двигателя, ако той е счупен, проблемите с въртенето ще възникнат недвусмислено. За проверката на този сензор и как да го намерите е описано в статията Тахометър в пералнята.

Контролен модул

повреда на модула за контрол на пранетоЕдна от най-неприятните повреди на пералнята се счита за повреда на електронния модул. Електронният модул е ​​доста сложна част, за да се разбере какво точно се е счупило в него, ще са необходими много знания и практически умения в работата с електроника. Ако нямате такива умения и знания, по-добре е да насочите енергията си в търсене на добър майстор, който ще разбере защо програмата внезапно започна да се заблуждава и машината не иска да изцежда прането по никакъв начин.

Самостоятелният ремонт в този случай ще донесе повече вреда, отколкото полза и със сигурност ще доведе до допълнителни усилия, време и пари, а резултатът вероятно ще бъде пагубен. Бъдете предпазливи и винаги „поемете тежестта сама“.

В заключение, отбелязваме, че ако пералнята замръзне по време на цикъла на въртене, не бързайте да "звучите алармата".Рестартирайте програмата няколко пъти, проверете как прането е сгънато в барабана и колко изобщо е заредено. Проверете колата за задръствания и след това помислете какво би могъл да счупи „домашния помощник“. Успех

   

2 коментара на читателя

 1. Граватар Генадий Генадий:

  Пералнята не се мие добре и в режим на въртене започва да се върти по-бързо и скоростта спада веднага. Сякаш мислеше: завъртане или не обрат. Мисля, че трябва да проверим четките. Благодаря за статията. Между другото, имам машина Crystal, на 13 години.

 2. Граватар Аня Аня:

  Здравейте, индикаторите мигат и барабанът се върти бавно. Спря на въртенето и всичко мига. Вътре имаше вода, какво да правя?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини