Всичко за пералните машини

Пералнята чука вендинга или щепсели

електрическа машинаЧесто се случва пералня да чука автоматично щепсели или RCD, когато е включена в мрежата или по време на работа. В същото време самата машина е естествено отсечена, като не е завършила или няма време да започне да мие, а в същото време и електричество в цялата къща. Понякога ситуацията е по-проста, в къщата има светлина, а пералнята и другите уреди в кухнята и банята не се включват. Защо това се случва и какво да се прави? Ще отговорим на тези и други въпроси в рамките на тази статия.

Какво предизвика разбиването?

В такава ситуация някои собственици или домакини не се колебаят прекалено много, отидете на електрическия панел, включете превключвателя на машината и продължете да миете, сякаш нищо не се е случило. Ако в електрическата мрежа се появят претоварвания, такова временно решение на проблема е коренно погрешно и дори опасно, защото следващото претоварване може да унищожи вашето оборудване. Експертите настоятелно препоръчват незабавно да започнете да търсите причина за избиване на задръствания или автомат или да делегирате тези действия на професионалист.

Има няколко типични причини за избиване на тапи след включване на пералнята. Смятахме за необходимо да ги разгледаме, за да улесним задачата за отстраняване на проблеми. Тази информация е полезна за тези, които решат самостоятелно да търсят и премахват причините за внезапно затъмнение. И така, типичните причини за нокаутирането на RCD.

 • Инсталиран е неподходящ дифтомат или RCD.мултицет
 • Грешно електрическо окабеляване или просто старо.
 • Затваря захранващия кабел на пералнята.
 • Дефектен изход.
 • Филтърът за захранване е повреден, бутоните се затварят (особено бутона за включване / изключване).
 • Блокът за управление на пералнята е дефектен.
 • Изгорели клеми или износени проводници.
 • Дефектен десет или двигател.

Обърнете внимание! Ако никога през живота си не сте се занимавали с електротехник и не знаете как да работите с тестери и мултиметри, по-добре е да поверите търсенето и отстраняването на причините за неизправността на специалисти - електротехници и майстори, които ремонтират перални машини.

Проблеми с електрическите комуникации

Машината създава доста голям товар в мрежата, когато го включите и работите, така че за да го свържете, трябва да използвате отделна мрежа, защитена от RCD и difavtomatami. За окабеляването на такава мрежа има и специални изисквания. Необходимо е да използвате VVG кабел 3x2.5, няма значение коя машина ще трябва да бъде свързана със или без функция за сушене.

Всъщност автоматична пералня е свързана както искате: в общ контакт с всички кухненски уреди, чрез удължителен кабел, а понякога дори и чрез адаптер. Това води до прегряване и повреда на електрическото окабеляване, мрежовия кабел и до топене на корпуса на гнездото, след което защитата се активира и мрежата се дезактивира. В някои случаи не е трудно да се определи проблема с електрическите комуникации, затъмненото окабеляване е видимо, стопеното гнездо, усеща се миризмата на горяща изолация и пластмаса.

За да предотвратите повторение на проблема:

 1. поставете отделна мрежа, захранваща пералнята, съгласно схемите, посочени по-долу или съгласно адекватни алтернативни схеми;
 2. използвайте гнезда с корпус, устойчив на влага;
 3. използвайте устройства, защитаващи мрежата.свързване на пералнята към мрежата

Обърнете внимание! В никакъв случай не можете да свържете пералнята чрез удължителен кабел, адаптер и други подобни устройства. Само специален контакт и само директна връзка чрез захранващ кабел.

Целостта на захранващия кабел може да се провери с мултицет. За да направите това, трябва да разглобите долния панел на пералнята, развийте фиксиращите болтове и извадете мрежовия кабел. След това можете да звъните на проводниците на жицата, за да определите разбивката. Може би жицата е в ред, но клемите са изгорени, в този случай те трябва да бъдат сменени.свързване на пералнята към мрежата

Проблеми със защитата от пренапрежение и контактите на бутоните

Ако вие, тествайки захранващия кабел, сте се убедили в неговата работоспособност, тогава проблемът може да е в захранващата лента. Устройство, наречено предпазител от пренапрежение, е част, към която е свързан захранващ кабел. В определени случаи производителите на перални машини автоматично комбинират захранващия кабел с „цевта“ на захранващия филтър, така че трябва да смените два елемента наведнъж. Филтърът е невъзстановима част, поради което, ако сте го тествали с мултицет и сте разгледали визуално, сте открили неизправност, трябва да се подготвите да замените този елемент.нокаутиране на автомат от пералня

В редки случаи машината избухва поради слаба връзка на контактите на проводника и предпазителя от пренапрежение. От това, съответно, контактите както на самия филтър, така и на проводниците изгарят. В този случай не е необходимо да се опитвате да почистите контактите, те трябва да бъдат заменени с предпазителя от пренапрежение, в противен случай това може да доведе до нови прекъсвания и задръствания в мрежата.

RCD също може да избие поради дефектни бутони или бутони на контролния панел. Защо това се случва? Основният проблем е, че контактите на бутоните се износват с времето, когато кликнете върху дефектния бутон, контактът се прекъсва и това причинява претоварване. Какво трябва да се направи?

 • Разглобете пералнята премахване на контролния блок.
 • Обадете се на неизправността на бутона за включване / изключване на пералнята.
 • Звънете мултицета с контактите на другите бутони и проводниците, които отиват към тях.нокаутиране на автомат от пералня

Обърнете внимание! Най-често задръствания или машината натиска бутона за включване / изключване поради неизправност, така че, за да не изтръскате напразно целия контролен панел, започнете с него.

Проблеми с контролния блок, окабеляването и клемите

Ако неизправностите на бутоните не бяха идентифицирани, тогава пристъпваме към старателната работа по проверка на всички контакти, окабеляване, клеми и сензори. Тъй като вече сме разглобили контролния блок, трябва да започнем с него. Обадете се на свой ред цялото окабеляване, като започнете от най-подозрителните елементи, които имат следи от сажди, удари и други подобни.

Важно! Управляващият блок е доста сложно устройство, дори ако разбирате електротехниката и може да се управлява на основно ниво с мултицет, по-добре е да го дадете на специалисти за тестване. Има вероятност да сте пропуснали грешката.

окабеляване на пералняПроблемът може да не е в контролния блок. Обадете се на мултицета, като контактите и проводниците отиват към двигателя, източващата помпа, електрически нагревател и други устройства и техните сензори. По пътя трябва да промените всички изгорели елементи, дори и те да работят, защото не искате да разглобявате пералната машина след едно окабеляване.

Проблеми с нагревателен елемент или мотор

RCD или щепсели могат да бъдат извадени поради неправилно функциониращ нагревателен елемент на пералнята. Тена се разрушава доста често, а причината за това е некачествената вода или свързаните с нея неизправности в машината. Ако във вашата водопроводна система има твърда вода, тогава в края на краищата скалата се утаява с дебел слой върху нагревателния елемент, което води до отказ.

Десет също могат да се счупят поради дефектна помпа за източване. Ако изпускателната помпа не се изключи, като постоянно изпомпва вода от резервоара, машината също така непрекъснато ще излива студена вода в резервоара, подчинявайки се на сигналите на превключвателя за налягане (сензор за ниво на водата). Съответно, температурният датчик непрекъснато ще изпраща сигнал, че водата в резервоара не е достатъчно топла и нагревателният елемент ще бъде включен през цялото време, докато продължава измиването, бързо развивайки живота си. За да проверите и поправите десетката, направете следното.

 1. Вземете мултицета и поставете превключвателя на около 200.
 2. Отворете задната (или предната, в зависимост от модела) стена на пералнята, като развиете няколко крепежни елементи.
 3. В долната част на тялото на резервоара можете да видите два големи контакта - това е нагревателят.
 4. Инсталираме мултицетни сензори на десетте контакта и поглеждаме в таблото, трябва да се покаже стойност около 30 ома + - 15 ома.
 5. Ако стойността е значително по-голяма или по-малка, трябва да промените десетте.
 6. Той се държи от два крепежни елементи, разположени в основата на устройството под контактите, те трябва да се развият и нагревателят ще бъде отстранен.десет в пералнята

Важно! Закупувайте само оригинални резервни части, произведени за конкретни модели или серия от автоматични перални машини. Неоригиналната десет може или да не работи, или, още по-лошо, бързо да се провали.

Причината за нокаутирането на RCD или щепсели може да се намери и в дефектния двигател на пералнята. Ремонт и проверка на двигателя по-добре е да не го правите сами. Това е доста скъпа единица, която е много скъпа за смяна, така че поверете този въпрос на професионалист - няма да сбъркате.мотор на пералня

В заключение отбелязваме, че може да има много причини за събаряне на RCD или запушалки с пералня, тъй като автоматичната машина е доста сложно устройство, натъпкано с електричество и електроника, което трябва периодично да се проверява. Трябва незабавно да потърсите причината за проблема, защото ако не направите това, можете да загубите „домашния си асистент“.

   

13 коментара на читателя

 1. Граватар Мих Мика:

  Момчета чукат тапи поради факта, че самонарезният винт, закрепващ задната стена на машината, с остър жилото пробива изолацията върху проводниците в непосредствена близост до нея, това е всичко.

  • Граватар Пих Пийх:

   Да, ти си просто гений))))

  • Граватар Александър Александър:

   RCD се прекъсна при мен в началото на всяка програма, без дори да мига. Просто затворих задния капак. Ура! Просто отслабен и леко изгорен контакт на нагревателя.

 2. Граватарска роза роза:

  Добре дошли! Възможно ли е да смените стария TEN 2000 W на 1900 W?

 3. Граватар Данил Данил:

  Кажете ми, защо се избива машина с 25 ампера, която стои на осветление и контакти, когато водата започне да се нагрява в машина, свързана със съседна машина с 25 ампера? Какво самият той не отсича. Проверих го с ръце, те не се затоплят.

 4. Gravatar Anonymous анонимен:

  Здравейте на всички.
  Моят RCD се прекъсва, когато включа машината в мрежата, т.е. Включвам щепсела в контакта, обръщам избора на режим до всяка позиция (тогава таблото се включва) и няма реакция. Отивам до щита и виждам, че RCD е избит, включете го. Идвам до колата, правя същото и всичко работи. Процесът на измиване никога не се изключва. Да, и като цяло нокаутира не винаги, но достатъчно често.
  Къде да гледам? Окабеляването е ново, напречното сечение е както трябва да бъде, по линията има само 1 изход, който захранва машината.

  • Граватар Александър Александър:

   Най-вероятно филтърът за радио шум в пишещата машина не е успял. Как да проверя? Свързваме фазата и нулата в допълнение към филтъра и проверяваме.

 5. Граватар Василий Василий:

  Моля, кажете ми! Какво може да се случи, ако 20-25 минути след включване на машината и нагряване тя извади щепсели (водата има време да се загрее). Ако веднага го включите след това, той отново се изрязва. Ако изчакате няколко часа и започнете режима на изплакване, всичко се изплаква, изстисква и завършва процеса, без да се избие. Проблеми с нагревателя?

 6. Граватар Сергей Сергей:

  Кажи ми, моля. Машина Hotpoint Ariston Руски монтаж. Работи за 20-25 минути и чука RCD. Самата машина не работи. След 30-40 минути го включваме отново и той завършва процеса си без проблеми. Когато машината избие, виждам, че в барабана в машината има вода. След включване за 3-5 минути стартира помпата за източване и всичко нормално се изпомпва и изтласква. Какво да се обадя? На кой блок трябва да обърна специално внимание? В машината не са открити петна от вода. Греша на една от намотките на двигателя, но може би в началото помпата също прилепва намотките с котва. Кажи ми къде да копая? Благодаря предварително!

 7. Граватар Влад Влад:

  Добър ден Когато включите шайбата, всичко е наред.Вода се събира и веднага щом барабанът трябва да започне да се върти, той избива RCD! Каква е причината? Мотор? Струва ли си да смените или е по-лесно да си купите нова машина?

 8. Граватар Макс Max:

  Имам изключен RCD, когато е включен. щепсели в контакта в банята и ако през удължителния кабел от стаята, тогава всичко е нормално. Какъв може да е въпросът?

 9. Граватар Вадим Вадим:

  Какво може да бъде, включвам щепсела на пералнята и веднага отрязвам машината, но я включвам в обикновен контакт - работи ли добре?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини