Всичко за пералните машини

Пералната машина изтича по време на цикъла на въртене.

Въртящата се перална машина течеНамирането на басейн с вода под пералнята е доста неприятно. Такъв проблем изисква бързо решение, тъй като последствията от него могат да бъдат много сериозни. Ще страда не само самата машина, съседите може да страдат от изтичащата вода, ако живеете в многоетажна сграда. Случаите с изтичане на вода може да са различни, но решихме да обърнем внимание кога пералнята тече по време на цикъла на въртене. Именно по време на цикъла на въртене водата тече най-често.

Причините за потока на водата по време на цикъла на въртене

Когато след няколко измивания установите, че по време на цикъла на въртене водата тече под пералнята, струва си сериозно да помислите за разрешаването и отстраняването на този проблем. Може да има няколко причини за този курс, ние ги изброяваме:

 • герметичността на връзката на дюзите е нарушена;
 • дренажният маркуч се спука;
 • запушен филтър за източване на вода;
 • уплътненията са дефектни;
 • лагерите не са в ред;
 • Изпускателната помпа се счупи.

Как да намерите неизправност?

Първото нещо, което трябва да направите, като започнете да търсите причината за изтичане на вода, е да обезвъздушите пералнята. Проверете дали филтърът за източване на вода е запушен. Може би причината е, че тя е слабо затворена, така че водата изтича. Обикновено източващият филтър се намира в долната част на тялото на машината, под предната лента. Често производителите го вграждат под специален капак, който се отваря лесно. Ако няма такова покритие, трябва напълно да развиете долния пластмасов панел.

дренажен маркучСлед това можете да проверите дренажния маркуч и връзката му с изпускателната помпа на машината. Повечето известни марки перални машини (LG, Samsung, Indesit, Ariston, Whirpool, Candy, Beko, Ardo,) стигат до мястото на свързване на маркуча през дъното на машината. Достатъчно е да го поставите отстрани и да видите колко плътно и плътно е завит маркучът към помпата.

В коли под марките Electrolux и Zanussi, за да проверите връзката, ще трябва да махнете задния капак на кутията. Свързването на маркуча за източване и изпускателната помпа в машини под марките Bosch и Siemens е много достъпна. Ще трябва да разглобите предната част на машината, след като извадите тавата за прах и маншета.

Като изключихме маркуча за източване от причините за изтичане на пералнята отдолу по време на цикъла на въртене, пристъпваме към проверката на уплътненията и лагерите. Когато жлезите се износват, капки вода се появяват на гърба на барабана на машината. За да видите всичко това, трябва да премахнете задната корица на калъфа. Що се отнася до лагерите, тяхното отказ е придружено от дрънкане по време на въртене на барабана.износване на маслени уплътнения в пералнята

След като установите тази причина за потока на водата, трябва незабавно да я премахнете. В крайна сметка, по-нататъшната работа на машината може да доведе до факта, че водата ще попадне на електродвигателя.

Ако горните причини бяха изключени по време на проверката, остава едно - изпускателната помпа се е счупила. Припомняме обаче, че само специалист може да извърши точна диагноза на причините, поради които водата потича от машината по време на цикъла на въртене.

Коригиращи действия

След като разберете причината за изтичане на вода в пералнята, продължете с нейното отстраняване. В този случай не се паникьосвайте и веднага се обадете на господаря, в някои случаи можете да направите всичко сами.

Най-разрешимият проблем е неизправност на източващия филтър. Ако филтърът е чист, но не е възможно да го затегнете плътно, тъй като нишката е счупена, тогава той трябва да бъде сменен. Купете подобен филтър в магазина и го инсталирайте на място.

дренажен маркучИмайки прости водопроводни умения, можете независимо да замените маркуча за източване, ако причината за изтичане на вода в него. Как да стигнете до мястото на свързване на маркуча с машината, описахме по-горе, тогава трябва:

 • издърпайте маркуча за източване от тръбата за източване;
 • с помощта на отвертка разхлабете скобата, закрепваща маркуча към помпата;
 • извадете маркуча за източване от изпускателната помпа;
 • премахнете всички фиксиращи крепежни елементи на маркуча;
 • вземете нов маркуч и го свържете към помпата, а след това към изхода на изпускателната тръба.

Целият процес за различни марки перални машини може да намерите в статията на подмяна на маркуча за източване.

Ако е необходимо, сменете уплътненията или лагерите в пералнята, трябва почти напълно да разглобите самата машина, защото няма да работи по друг начин. Малцина се решават на такива ремонтни работи у дома. За тези, които въпреки това си поставят за цел самостоятелно да отстранят подобна неизправност, на нашата уебсайт има статия „Как да заменим уплътнението на резервоара

Освен това можете да гледате видеозапис, който ще ви помогне да извършите ремонти на автомобили, както и да оцените сложността на такива ремонти.


Ако причината, че пералнята тече по време на цикъла на въртене, е повреда на изпускателната помпа, тогава в този случай ще трябва да свършите сериозна работа, да не говорим за разходите за закупуване на нова подобна част.

В заключение отбелязваме, че ако водата изтича от пералнята по време на цикъла на въртене, това може да показва сериозна неизправност. Така неизправността се усеща точно в процеса на въртене, когато машината работи с пълна мощност, при високи скорости. Какъвто и да е проблемът, той трябва да бъде решен в най-близко бъдеще, в противен случай това ще доведе до най-неблагоприятните последици.

   

6 коментара на читателя

 1. Граватар Лариса Лариса:

  Благодаря за подробното описание.

 2. Граватар Серик Серик:

  Благодаря, помогна много!

 3. Граватар Надежда надявам се:

  Благодаря ви, полезна информация, определено ще я използвам

 4. Граватар Василий Василий:

  Благодаря на автора. В моята пералня Indesit изтича, когато водата от чешмата попадне в барабана. Там от кутията, в която е напълнен препаратът, такъв маркуч отива до барабана с акордеон. И той просто държи на жлеб без яка. Накратко, системата не е обмислена. Може ли да ядете рационализатори? Кажи ми плиз.

 5. Граватар Сергей Сергей:

  Той тече от тръбата в момента на извличане, където въздухът се подава към барабана.

 6. Граватар Татяна Татяна:

  И лагерът ми сякаш е полетял. имаше страшна дрънкалка. И тогава по време на завъртането водата започна да прилично тече ...

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини