Всичко за пералните машини

Грешка в пералнята на Samsung HE1

грешка NOT1Грешката HE1 в пералнята на Samsung е доста често срещана и може да се появи на всеки етап от работата на „домашния асистент“. Не са много причините за това, но всички те представляват голяма опасност и ако управляващият модул спре пералнята, като даде подобна грешка, това всъщност спестява вашия имот от сериозни щети. Как тази грешка се дешифрира, какъв вид неизправност може да я генерира и как да я премахнете, прочетете за това в тази статия.

Първо дешифрираме

Ако говорим за системата за самодиагностика на пералните машини на Samsung, тогава можем с увереност да кажем, че всеки код, започващ с английската буква "H", показва проблеми с нагревателния елемент, а следващите букви и цифри определят типа на проблема. В нашия случай HE1 буквално означава, че водата в резервоара се нагрява с повече от 400С за 2 минути. За какво говориш? Нагревателният елемент се загрява твърде бързо и той прави това независимо от алгоритмите, които са заложени от програмата за измиване.

Ако в такава ситуация системата за самодиагностика не спре загряването на вода, нагревателният елемент скоро ще я доведе до кипене и ще изгори, заедно с повреда вряща вода, деликатни неща, които може да сте сложили в барабана за миене.

Грешка HE1 води майстора до идеята, че нагревателният елемент работи, няма отворена верига, но нещо го кара да работи неправилно. Това е плюс на трицифрените кодове на системата за самодиагностика на пералните машини на Samsung, те предават информация за повредата по-точно от двуцифрените, което дава възможност на капитана да спести време за отстраняване на проблеми.

Не е нужно да стигате далеч за пример. Перални Samsung с двуцифрен код за самодиагностика имат H2 грешка, което означава повреда на отоплителната система. Какъв вид разбивка е това, какъв е неговият характер, отидете и познайте. Докато не отворите шайбата, няма да разберете. Трицифреният код ви позволява да търсите разбивки целенасочено, между другото, относно разбивки.

Възможни причини

Ако видите кода за грешка HE1 на дисплея на вашата пералня, подгответе се за отстраняване на неизправността, тъй като това определено не е пренапрежение или кратковременна повреда на електрониката. Какви повреди причиняват грешката HE1? Има две такива неизправности: когато сензорът за температура не работи и когато пулта за управление се счупи.

Температурният сензор изпраща информация за нагряването на нагревателя. Използвайки този сензор, управляващият модул може да регулира температурата на нагревателния елемент според програмата за пране. Ако сензорът за температура се счупи, управляващият модул губи способността да контролира работата на нагревателя и по подразбиране той, след като включи пералнята на Samsung, започва да се загрява до максимум. В същото време управляващият модул, без да получава информация от температурния сензор за няколко минути, спешно изключва нагревателя и генерира грешка HE1, спирайки работата на шайбата.

Температурният датчик на пералнята на Samsung често се инсталира директно върху нагревателя, така че намирането му ще бъде лесно. Вярно е, че все още трябва да стигнете до самия нагревателен елемент, но можете да го разберете.

Датчик за температура на Samsung

Повредите на температурните сензори на пералнята на Samsung са доста често срещани, но понякога такъв сензор няма нищо общо. Каква е причината за грешката? В такава ситуация причината за грешката се крие в самия модул за управление. Ако пистата или триака, контролиращ нагревателния елемент, изгорят, това води и до грешка HE1, но докато ремонтът е с порядък по-сложен и по-скъп.

Модулът за управление на пералнята на Samsung може да се счупи

Отстранете причините

По правило е невъзможно да поправите датчик за температура - трябва да го промените, но за да сте сигурни, че дадена част не работи, трябва да я проверите с мултицет и след това да я замените. За да проверите и подмените датчика за температура, ще трябва да премахнете предната стена на пералнята на Samsung.Как да разглобявате предната част на пералнята на тази марка, е описано подробно в статията Как да ремонтирате пералня Samsung, няма да повторим. Така че, стигайки до нагревателния елемент, направете следното.

  • Изключете жицата от температурния сензор и след това издърпайте частта от нишата.
  • Измерваме съпротивлението на сензора с помощта на специално устройство, наречено мултицет. Ако устройството показва нула или едно, не се колебайте да изхвърлите датчика за температура и да поставите нов на негово място.
  • След това събираме и проверяваме ремонтираната пералня.

Ако сензорът за температура се оказа непокътнат, също нямаше да има проблеми с проводниците и контактите, които го доставят, което означава, че въпросът е в контролния модул. Не си струва сами да ремонтирате модула за управление на пералнята на Samsung, тъй като това е доста сложен бизнес, най-малката грешка може да влоши проблема и да доведе до значителни разходи. Поверете ремонта на електронната част на шайбата на професионалист.

За да обобщим, отбелязваме, че грешката HE1 в пералнята на Samsung се дешифрира доста просто, но може да бъде много трудно да се елиминират повредите, причинили тази грешка. Но ние сме оптимисти по природа и вярваме, че ще успеете, стига да прочетете внимателно нашите инструкции. Успех

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини