Всичко за пералните машини

Грешка 3e в пералнята на Samsung

3-та грешка в samsungВ пералните машини на Samsung грешка 3e не се среща толкова често, колкото всички останали, но въпреки това може да създаде много трудности за потребителя, който изведнъж загуби „домашния си помощник“ в момента, в който толкова се нуждае от него. Когато възникне тази грешка, като всички други грешки, измиването спира и не се възобновява, докато причината за проблема не бъде отстранена. Нека установим причините за грешка 3е и в същото време ще я декодираме.

Моментът на появата на кода и неговите аналози

Грешка 3e рядко се появява произволно. По-често той „изскача“ на определени етапи от изпълнението на програмата за пране, разкривайки определен модел. Представете си, че пералнята на Samsung започва да мие дрехи. Водата се събира, барабанът постепенно започва да се върти и изведнъж, той виси, машината спира въртенето на барабана и в същата минута на дисплея се появява грешка 3е. Случва се по различен начин.

 • Стартирате програма на автоматична пералня на Samsung.
 • Машината изтегля вода и изстрелва.
 • На следващо място, шайбата изтича мръсна вода, събира чиста промивка и започва да изплаква.
 • Фазата на въртене трябва да следва, но спин няма. Машината, извивайки малко барабана, замръзва, давайки код за грешка 3е.

След изплакване машината се опитва да върти барабана с повече или по-малко прилична скорост, но това не се случва.

Ако се сблъскате точно с горните симптоми, но се показва различен код, не забравяйте, че грешка 3е има аналози, които имат подобно декодиране. Възможно е да попаднете на кодове: 3C, 8E, EA, 3e1, 3e2, 3e3, 3e4, 3s1, 3s2, 3s3, 3s4, 8e1, 8s, 8s1. Доста аналози е лесно да направите грешка, така че бъдете внимателни. Кодът EA е типичен за шайби, които са били пуснати преди 2008 г., но кодове 8E, 8e1, 8s, 8s1 са типични за шайби, по-млади от 2013 г.

Възниква друг въпрос: как се появява 3-ти код за грешка на перални машини на Samsung, които нямат дисплей? На снимката по-долу ще видите отговор на него. Когато възникне подобна грешка, на дисплея светват две лампички 40.0С и след това Bio 600В. Но това не е всичко, индикаторите, показващи, че програмите за миене ще започнат да мигат бързо.

3-та грешка в шайбите на Samsung без дисплей

Как се декриптира?

Както винаги, започнете с буквалното дешифриране на третата грешка. Това означава проблеми с тахометъра или двигателя. Такова широко описание на грешката трудно може да ни подхожда, затова ще се опитаме да я дешифрираме по-подробно. На първо място, ние ще дешифрираме двойните грешки, които се срещат при някои модели шайби на Samsung вместо код 3e.

 1. Грешката с EA кода се дешифрира по същия начин като 3-ти, просто този код е използван в по-старите перални машини на Samsung, но вече говорихме за това по-горе.
 2. Кодове 8e, 8c, 8c1, показват проблеми със сензора за вибрации, който е инсталиран на най-модерните модели перални машини.

Вибрационен сензор е устройство, което ви позволява да контролирате движението на барабана в различни равнини, докато конвенционалният тахометър може да контролира само неговата скорост.

 1. Грешка 8e1 показва сериозни неизправности в управлението на двигателя, всъщност пълна загуба на комуникация със сензора за вибрация или тахо.
 2. Е, грешките от серията 3C могат да се появят поради загубата на мощност на двигателя на пералнята на Samsung.

Защо се появява кодът?

Условно проблемите, които „символизират“ тази грешка, могат да бъдат разделени на две категории. Първата категория включва неизправности, които не водят до повреда на части и компоненти на пералнята на Samsung, а втората категория включва по-сериозни повреди, които пораждат необходимостта от сериозни ремонти на „домашния помощник“. Така че, нека започнем с прости проблеми.

На пръв поглед може да изглежда нелепо, но такива тривиални неща като претоварване на барабана със спално бельо могат да доведат до грешка с код 3е или 3С. Ако сложите твърде малко пране, може да се появи 3С грешка. Посочените кодове също могат да символизират задръстване на барабана поради попадане на чужди предмети между резервоара и барабана, в случай че двигателят няма достатъчно мощност, за да преодолее задръстването. Всяка от горните грешки може да изскочи поради краткотрайна неизправност в системата за самодиагностика и ако е така, имате голям късмет - няма нужда да поправяте нищо.

tachosensorДа преминем към втората категория на неизправностите. Грешка 3e може да бъде резултат от пълното изгаряне на тахо-сензора и пълното прекъсване на комуникацията с него. Ако пералнята на Samsung има сензор за вибрация вместо тахометър, това може да причини подобни проблеми. С двигателя също не всичко върви гладко. Ако се появи 3C грешка, можете да прецените загубата на мощност на двигателя поради износени четки или счупена намотка.

Тахометърът може да подава неправилни сигнали поради окисляване на магнитния пръстен или вала на двигателя. Също така мръсотията се получава между вала на двигателя и тахо пръстена, което причинява същите проблеми. Отслабването на тахо сигнала или неговото периодично изчезване може да се дължи на лошото прикрепване на този сензор към двигателя, всичко това може също да причини грешка с код 3е.

Една от най-редките причини за грешка 3e и нейните аналози е отслабен задвижващ колан. Поради подобен проблем, двигателят не може да набере скорост и върти барабана, което понякога се възприема от системата за самодиагностика на пералнята като проблем с двигателя, поради което той издава код 3e.

Както можете да видите, има доста случаи на появата на код 3e и неговите аналози, така че бъдете изключително внимателни да не смесвате нищо, това ще забави времето за отстраняване на проблеми.

Отстранете причините

Е, изброихме причините за 3-та грешка в пералнята на Samsung, сега нека разберем как да ги отстраним. Да вървим в ред.

 • Ако решите да не поставяте нещата в барабана на пералнята, или напротив, презаредите я и това води до грешка 3е, ще се поправите. Изключете машината от захранването, извадете допълнителни елементи или докладвайте допълнителни елементи, ако те не са достатъчни, и рестартирайте шайбата - проблемът ще бъде решен.
 • Със засядане на барабана ситуацията е по-лоша. Ако чужд предмет попадне в резервоара, ще трябва да го извадите през отвора на нагревателя и за да премахнете нагревателния елемент, ще трябва да премахнете предната стена на пералнята на Samsung. Как да направите това е описано в статията. Пералнята на Samsung дава грешка HE2, Веднага след като е възможно да извадите десетката, ще бъде възможно да поставите ръката си в дупката и да извадите от дъното на резервоара това, което случайно е попаднало там.
 • В случай на краткотрайна неизправност на пералнята, просто трябва да я рестартирате, да я изключите от електрическата мрежа за 5 минути и след това да я включите отново. Грешка 3e или подобна трябва да изчезне.
 • Ако тахометърът изгоря, трябва да го замените с нов. Развиваме задната стена на шайбата, сваляме задвижващия ремък, за да не се намесваме, премахваме окабеляването от двигателя и го развиваме. Изваждаме стария тахометър от мотора и поставяме нов.

За да проверите дали дадена част не работи, проверете я с мултицет.

 • Двигателят, който е загубил мощност, трябва да бъде проверен и четките да бъдат сменени. Отстрани на корпуса са моторни четкималки винтове, които трябва да се развият, за да се отстранят пружинните графитни пръчки. Те се наричат ​​четки поради факта, че се търкат върху подвижната част на колекторния мотор и могат да бъдат изтрити. Ако това се случи с поне една четка, сменете и двете наведнъж.
 • Прекъсването на комуникацията с тахометъра се третира чрез подробна проверка и почистване на този елемент. Необходимо е внимателно да почистите вътрешния магнитен пръстен от оксид и мръсотия, след което контактът ще бъде възстановен. По пътя проверяваме и целостта на проводника, захранващ сензора, и неговия контакт.
 • Ако все пак срещнете грешка 3e, която е причинена от разхлабен задвижващ колан, трябва незабавно да замените такъв колан. Продължаването на работата с пералнята с такъв колан е неприемливо. Прочетете как да замените тази част в статията. Как да поставите колан на пералня?

За да обобщим, отбелязваме, че грешка 3е сама по себе си не е многостранна, но все още има много аналози, които не винаги са дешифрирани по един и същи начин. За да разберете всичко това в повече или по-малко подробности, прочетете публикацията отново и ви пожелаваме късмет и търпение!

   

4 коментара на читателя

 1. Граватар Радмир Радмир:

  SBL SAMSUNG DC64-01538A може да причини 3-та грешка?

 2. Граватар Виктор победител:

  Браво, коланът ми беше скъсан и проводници скочиха от тахометъра, благодаря за върха.

 3. Граватар Сергей Сергей:

  Благодаря за помощта, сензорът на Хол е малко запрашен.

 4. Граватар Вал вал:

  Благодарение на разработчиците на сайта, това помогна!

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини