Всичко за пералните машини

Пералня разкъсва пране - причини и поправки

машинно разкъсва бельоАвтоматичната пералня е неразделен атрибут на модерен дом. Повечето хора просто не могат да си представят живота си без „домашен помощник“, той изтрива, изплаква и извива, а в някои случаи дори изсушава, давайки ни възможност да се справим сами. Но какво ще стане, ако пералнята, вместо да се грижи за прането, разкъса нещата. Каква е причината за този позор, нека да го разберем заедно.

Причините за неизправността

Машина от всеки производител, всеки модел трябва да се отнася към прането сравнително внимателно и със сигурност не трябва да го разкъсва открито по време на пране. Ако това се случи, тогава това означава неизправност, която трябва да бъде отстранена. Откъде да започнем? Както винаги в случаите, когато трябва да се справите с неизправности, трябва да започнете с идентифициране на причините за повредата. В този случай причините са следните.

 • Нещата в барабана се разкъсват взаимно, ако имат ципове, копчета, кости и други остри детайли.
 • По вътрешната повърхност на барабана на машината с хоризонтално натоварване на неща има слабо видими повреди, които поставят пушилки върху бельото или го разкъсват.
 • На вътрешната повърхност на люка на пералнята с вертикално зареждане на неща има изпъкнали елементи, разкъсващи бельо (пружини, остри чипове от пластмаса и др.).
 • Спалното бельо се разкъсва поради изместване на барабана на пералнята.
 • Спалното бельо се къса поради твърде агресивно пране, което не е подходящо за деликатните материи.

Обърнете внимание! Също така пералнята разкъсва прането, ако потребителят добави твърде агресивни перилни препарати за пране. Химията отслабва тъканта и машината я „довършва“.

Нещата разкъсват малки твърди предмети

Всяка добра домакиня знае, че преди да поставите прането в пералнята, е необходимо да се уверите, че всички метални и други остри детайли на нещата са скрити. Най-лесният начин да направите това е като обърнете тези неща отвътре, но има моменти, когато не можете да направите това. Ако нещата не могат да се окажат, е необходимо да го поставите в чантата за пране, в противен случай дори най-безобидният на пръв поглед елемент (бутон, носорог, куче, мълния) може да причини сериозни щети на други неща.

кост от сутиена в пералнятаОсвен това трябва внимателно да проверите джобовете и да издърпате всички предмети, дори малки отломки, като люспи от семена. Всеки самонарезен винт, щипка или щифт случайно попаднал в барабана на пералнята по време на миене може да направи десетки дупки в прането. Още по-лошо е, ако тези елементи по-късно попаднат в резервоара на пералнята. Например кост от сутиен Веднъж попаднал в машината, той може лесно да пробие резервоара, създавайки допълнителни проблеми за вас.

Малките твърди и остри предмети могат да се забият в пералнята за много дълго време. Оказва се, че някакъв винт се е забил някъде между маншета и барабана и разкъсва прането с всяко измиване. Какво да правим в този случай?

Има само една рецепта - внимателно да проверите барабана отвътре за чужди предмети, не забравяйте да огледате пространството в близост до маншета (особено в горната част на люка). Също така трябва внимателно да се вслушате в работата на машината, тъй като малките предмети често раздават присъствието си с почукване, дрънкане или звън.

Дефект на повърхността на барабана или вратата

Ако пуснахте нова пералня и тя веднага разкъса прането ви, трябва да потърсите фабрични дефекти. В „пералнята“ с хоризонтално зареждане трябва незабавно да проверите вътрешната повърхност на барабана. Вероятно има метален бор или нещо подобно. Ако визуалният преглед не даде резултати, тогава използвайте старите чорапогащи. Поставете чорапогащник на ръката си и много внимателно сантиметър на сантиметър с тази ръка прокарайте по вътрешната повърхност на барабана.

барабан за перална машинаАко на барабана има злощастен бръмчане, той ще се раздаде. Как да премахнете изгарянията на барабана? Ако машината е нова (с гаранция), тогава е по-добре да я замените с друга или да вземете парите. Всъщност там, където има един фабричен брак, може да има и друг и това изобщо не говори в полза на марката перални машини, която сте избрали. Ако машината е стара, тогава можете да премахнете спукването от вътрешната страна на барабана, като го шлифовате с фина шлифована хартия.

Важно! Бъркът трябва да се почиства много внимателно, за да не се оставят излишни драскотини по вътрешната повърхност на барабана. Освен това, помислете за произхода на бурната, може би говорим за по-сериозна повреда.

В пералните машини с най-високо зареждане, люкът е разположен в горната част на шкафа. От вътрешната му страна има устройство за механично блокиране на люка, което може да се счупи поради остър шум на капака. Пластмасовите части на заключващото устройство се напукват, излагайки пружината и оставяйки остри стружки. Както пружината, така и чиповете са много опасни за прането, така че трябва спешно да замените счупеното устройство за заключване на люка. Забранено е да се мият дрехи преди да се правят ремонти - това е рисковано.

Неподходящ режим на измиване

Няма да е смешно още веднъж да припомним, че трябва внимателно да прочетете инструкциите за пералнята и стриктно да следвате разпоредбите на тази инструкция. По-конкретно се казва, че всеки вид плат има свои собствени режими на пране. И ако машината разкъсва неща, може би причината се крие именно във факта, че се опитвате да перете неща, ушити от нежни тъкани в режим на интензивно пране, подходящ само за груби тъкани.

Ясно е, че всичко това звучи доста глупаво, обаче такава грешка е много често срещана, въпреки спешните предупреждения на производителя, които той отпечатва в инструкциите за всяка пералня. Има просто и мъдро правило ако се съмнявате, че вашият артикул ще издържи пране в пералня, не го бутайте там, измийте го ръчно.

Бельото се счупи поради счупени лагери

лагер в пералнятаСлучва се прането да се забие между краищата на барабана и ваната по време на миене и да се счупи. Барабанът се върти с доста висока скорост и ако нещо стане между него и резервоара, на изхода ще получите разкъсан и дъвчен парцал вместо любимата си риза. Защо това се случва, защото дизайнът на машината подсказва, че спалното бельо от барабана не може да отиде никъде? Отговорът се крие в конструктивните характеристики на автоматична пералня с хоризонтално зареждане.

Факт е, че подвижните елементи на машината, или по-скоро барабана, се въртят поради лагери. Те осигуряват идеално хоризонтално разположение на барабана. Ако лагерите са унищожени, това води до факта, че барабанът започва да се върти с изместване. С какво е изпълнено това? И това е изпълнено с факта, че празнината между краищата на резервоара и въртящия се барабан ще се разшири, а маншетът няма да покрие тази празнина. Краят на въпроса е, че бельото влиза в пропастта и се разваля на голямо недоволство на домакинята.

Важно! Счупеният лагер е много голям проблем за пералнята, ако не бъде подменен навреме, той ще свърши не само при скъсани неща. Това ще доведе домашния ви помощник към депото.

че ремонт лагер, трябва да направите следното:

 • премахнете горния капак на пералнята;
 • изключете противотежестта;
 • премахнете задната стена;
 • изключете двигателя и помпата;
 • развийте амортисьорите;
 • отстранете предната стена с маншета на шахтата;
 • извадете резервоара за пералня;
 • разглобете резервоара;
 • махнете стария лагер и поставете нов.

Както можете да видите, процесът е твърде сложен, за да го направите сами, така че ако сте с техниката „вие“, е по-добре да поканите майстор. Но определено не можете да отложите подобен проблем за по-късно!

Обобщавайки, отбелязваме причините, поради които машината разкъсва бельото доста, но трябва да знаете за тях, за да намерите бързо решение на проблема.И със сигурност, ако подозирате, че сривът е сериозен и няма да можете да се справите със собствените си ръце, не се колебайте да се обадите на съветника, не губете време - това може да създаде още повече проблеми.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини