Всичко за пералните машини

Пералнята скача или вибрира по време на цикъла на въртене.

Пералнята скачаКакво се случва с пералня, когато тя започне да скача и вибрира без видима причина? Първото нещо, което идва на ум е, че краката на пишеща машина са се заблудили, не е точно изправено. Мнозина ще намерят това несериозно и ще оставят проблема нерешен. Това обаче трябва да бъде решено, тъй като това не е просто разклащане на автомобила, а може да бъде симптом на сериозна техническа повреда. И ако не бъдат взети мерки навреме, тогава всичко може да се влоши. Ето защо си струва да разберем подробно защо пералнята скача по време на цикъла на въртене, толкова много, че понякога съседите чуват шум.

Причини за вибрации

Причините, поради които пералнята може да вибрира много. Някои от тях са много прости и излизат на бял свят бързо и лесно. Други, напротив, изискват внимателно проучване и по-нататъшен ремонт на машината. Нездравословната вибрация може да бъде причинена от:

 • неправилна инсталация на машината върху опори, нейното нестабилно положение;
 • дисбаланс на пране в барабана на машината;
 • транспортни болтове, които не са били отстранени преди инсталирането на машината;
 • малки предмети, заседнали между резервоара и барабана, например монети, щифтове, копчета или метални кости от сутиен;
 • отказ на пружини и амортисьори;
 • счупване на лагер;
 • хлабаво закрепване или унищожаване на противотежестта;
 • повреда на двигателя.

отстраняване на неизправности

Както можете да видите, причините са напълно различни и за да разберете какво се е случило, трябва поне малко да се справите с този въпрос. Откъде да започна отстраняването на проблеми, когато пералнята скача по време на цикъла на въртене, какво да правя? Първо, изключваме най-простите причини.

Един от тях се крие в дисбаланса на барабана на машината, а именно:

 • по време на процеса на предене прането се събираше на бучка, например дребни неща, скрити в завивка;
 • теглото на прането надвишава максимално допустимата стойност за избрания режим на пране;
 • излишно зареждане на барабана в обем, когато нещата напълнят барабана с повече от 2/3.

Важно! При някои модели перални машини в този случай на дисплея може да се появи UE или UB грешка.

транспортни болтовеАко миете с нова машина и има силна вибрация, когато процесът на въртене е започнал, струва си да проверите дали транспортни болтове, Те осигуряват безопасно транспортиране на пералнята, фиксирайки резервоара. На снимката се вижда къде се намират такива болтове. По правило има четири от тях.

Друга проста причина, която е лесно да се забележи е неправилната инсталация. Опитайте да замахнете колата, когато тя е изключена. Ако беше лесно да се направи това, машината се премести, веднага става ясно, че тя не е стабилна. Това е, което я води до силно треперене и скачане. Освен това можете да се възползвате от нивото и да видите колко гладко е колата.

За да проверите дали има чужди предмети, заседнали между резервоара и барабана, достатъчно е да светите фенерче вътре в барабана. Премествайки барабана в различно положение, можете да забележите такъв обект.

Когато първите четири причини за силна вибрация са проверени, но тя все още продължава да се тресе, ние продължаваме да търсим и установяваме сериозни причини. Ако вътре в машината има повреда на амортисьори или пружини, тогава в допълнение към клатенето ще се чуе удар на барабана по тялото. Отслабването на противотежестта причинява и характерен удар. В случай на износване на лагера, освен силно треперене, се появява дрънкалка.

За по-точна самодиагностика на неизправностите ще е необходимо да премахнете горния капак на пералнята. Ако горните артикули работят, тогава има две причини, поради които колата се тресе силно. Това или е станало повреда на електродвигателя, или автомобилът има фабричен дефект.

Обърнете внимание! Пералнята, чийто гаранционен срок не излезе, не може да бъде отворена, следователно само капитанът може да установи точната причина за вибрациите.

Решаваме проблема сами

След като разбрахме причината, поради която машината се тресе, пристъпваме към нейното премахване. Ако причината е дисбаланс, тогава всичко е просто:

 1. изключете и изключете автомобила;
 2. чакане на вратата на барабана да се отключи;
 3. отворете барабана;
 4. ако барабанът не се отвори, правим аварийно изпускане на вода;
 5. изваждаме нещата и ги изправяме; ако има много неща, премахваме част;
 6. затворете барабана;
 7. стартираме колата на въртене.

пералнята вибрираВ случай на неправилна инсталация, трябва:

 • изравнете пода или повърхността, върху която е инсталирана машината, с ниво;
 • регулирайте краката;
 • ако е необходимо, поставете антивибрационни стойки, които ще попречат на машината да се плъзга по пода.

Ако по време на въртене машината се тресе поради предмети, заседнали под барабана, ще трябва да ги извадите. Най-лесният начин е да премахнете костта, забита от сутиена, като се опитвате да го вземете с нещо. Но, ако това не е възможно, тогава без премахване на нагревателния елемент и разглобяване пералнята не може да направи. И е по-добре да поверите тази работа на господаря.

Дефектните амортисьори и пружини вътре в машината ще трябва да бъдат сменени. Те се износват във времето и не могат да бъдат поправени. Дори ако един от амортисьорите изглежда добре, и двете трябва да бъдат променени, за да се създаде равномерно разпределение на товара. Процесът на подмяна на пружини и амортисьори с доста сложен и продължителен, така че пълното му описание може да намерите в статията Как да сменим пружини, амортисьори.

Ами ако причината за вибрациите е противовес? Първо трябва да отворите горния капак на машината, това може да изисква: клещи, отвертка и ключове. Под капака се намира противотежест, който е тежест, изработен от чугун или бетон. Същата противотежест е разположена в долната част на тялото на машината. Ние действаме така:

 • ако крепежните елементи са разхлабени, опитайте се да ги затегнете;
 • ако крепежните елементи не могат да бъдат затегнати, ще трябва да ги замените с нови;
 • ако бетонната противотежест се деформира, тогава е необходимо да се замени с подобна.

Доста често срещана причина, поради която машината "скача" е повредата на лагерите. Процесът на подмяна на лагерите е доста сложен, по-добре е да го поверите на специалист от сервизен център. И ако искате сами да го разберете, прочетете статия за подмяна на лагери.

За ваша информация! Лагерите в пералнята издържат средно 7 години поради постоянен контакт с вода.

Най-неприятният и финансово скъп ремонт може да бъде повреда на двигателя. Елементите могат самостоятелно да заменят или поправят тази част от пералнята у дома. Следователно в този случай не може да се избегне консултацията със специалист. В крайна сметка той ще може да каже дали изобщо си струва да го вземете за ремонт или да помисли за закупуване на нова машина.

Трябва да знаете: кои автомобили са подложени на вибрации.

пералнята вибрираВ края на тази статия бих искал да кажа няколко думи за това кои перални машини могат да вибрират много. Вибрациите на машината не могат да бъдат напълно избегнати. Наистина при високи скорости дори добре инсталирана машина ще се разклати по време на въртящия се цикъл, това са законите на физиката.

Обаче по-тесните перални машини вибрират повече, издавайки шум. Това е така, защото площта на подкрепа на такава машина е по-малка от тази на широка машина. Това означава, че стабилността й е лоша, което задължително води до „скачане“. Освен това в миниатюрната машина е вграден тесен барабан, в който прането често се чука на буца и в резултат на това възниква дисбаланс.

Важно! Когато инсталирате такива машини, не пренебрегвайте гумените подложки под краката и други устройства, които намаляват вибрациите.

И така, пералнята е сложен електронен контролиран уред.И за да коригирате техническа повреда сами, трябва да имате определени умения. В противен случай, ако се появи „нездравословна“ вибрация, е по-добре да се обадите на специалист и да не рискувате скъпо.

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар РАСУЛ расул:

  Как се настройват оборотите на барабана?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини