Всичко за пералните машини

Пералнята не измива нещата добре

машината прави лошо измиванеИма доста ситуации, когато пералня не прави добро пране. Най-често срещаните случаи са, първо, когато пералнята се измие добре, а след това изведнъж започна да се мие слабо, второ, когато машината постепенно започва да се мие все по-лошо и по-лошо, и накрая, когато сте купили нова машина, но тя се мие лошо. Всяка от тези ситуации може да има редица причини, всяка от които има същия ефект - лошо изперено бельо. Ще се опитаме да се справим с причините за проблема и да определим начини за тяхното разрешаване.

Прах или вода?

Най-честите причини, поради които пералнята започва да мие нещата лошо, е или почистващ препарат или вода. Ако току-що сте свързали вашата пералня към водоснабдителната система (например след преместване в нова къща) и има съмнения относно качеството на водата, направете пробен цикъл, като измиете нещо ненужно. Следи от ръжда, мръсотия по дрехите, всичко това може да е резултат от лоша вода.

Дори да сте сигурни, че висококачествената вода и машина се измиват добре във водоснабдителната система, това не означава, че винаги ще бъде така. Достатъчно е съседите на два етажа по-долу да заменят щранг със студена вода, а ръждата ще потече по тръбите заедно с водата, което ще съсипе прането ви. Добро решение на проблема може да бъде филтри за перални машини за вода, Те ще почистят водата на входа на колата и няма да позволят на прах да попадне на прането и да съсипят оборудването.

Много се говори и пише за прахове за пране и всички същите хора се опитват да спестят няколко десетки рубли, купувайки евтини нискокачествени перилни препарати. В резултат лошият прах разваля нещата, превръщайки например белите панталони в сини. Може би преувеличаваме, повечето хора, за щастие, не са толкова глупави и използват нормални прахове. Но в такава ситуация няма гаранция, че няма да получите фалшив, което ще съсипе нещата.

Нашият съвет: ако подозирате, че причината за лошото качество на измиване е почистващ препарат, опитайте да изплакнете съда за прах и добавете в него друг прах, след което измийте нещата. Ако качеството на измиване е задоволително, тогава наистина ставаше въпрос за прах.

виновен за неизпълнение

машината прави лошо измиванеСитуацията може да бъде много по-сериозна, ако скрита повреда на пералнята стане причина за лошото измиване. Не всички модели перални имат висококачествена система за самодиагностика на неизправности. Поради тази причина потребителите научават за сериозни щети, когато оборудването вече е съсипало нещата и им е причинило морални и материални щети. Следните разбивки обикновено намаляват качеството на измиване:

 • неуспешен нагревателен елемент;
 • удължен задвижващ колан;
 • износени лагери.

Важно! Горните разбивки имат знаци, чрез които те могат да бъдат открити, дори ако самата пералня не е направила това и не е довела до системна грешка с конкретен код.

Така че, ако извадите явно студени и не измити дрехи от барабана на пералнята, а люкът се изпотява по време на измиване и изплакване, много вероятно е измиването да се извършва в студена вода. На първо място, трябва проверете нагревателя TEN, Тъй като машината не загрява вода, това означава, че няма да може да пере нещата нормално. Проблемът е решен:

 1. подмяна на нагревателния елемент;
 2. подмяна на сензора на десет;
 3. подмяна на управляващия триак.

Качеството на измиване може постепенно да се влоши поради разтегнат задвижващ колан. Ако имате модерна пералня с директно задвижване, тогава тази информация не е подходяща за вас. Е, ако в пералната ви машина задвижването се осъществява с помощта на колан, ще трябва да премахнете задната стена на машината, да премахнете стария колан и да инсталирате нов. Можете да прочетете как да го направите сами в статията. Как да смените колан на пералня - видео.

За да разберете, че проблемът е в колана, трябва да наблюдавате пералнята. А именно как върти барабана по време на миене и въртене. Когато коланът е опънат, оборотите са нестабилни и могат внезапно да паднат, от това завъртане и измиването ще се извършва с ниска скорост, което означава, че качеството на измиване ще пострада.

При перални машини, които се използват повече от 5 години, често могат да възникнат по-сериозни повреди, свързани с барабанния механизъм. Една от най-неприятните повреди е унищожаването на лагерите. Когато лагерите са унищожени, барабанът започва да чука и скърца по време на въртене и колкото по-силни са щетите, толкова по-страшни звуци ще издават пералната машина. В резултат на това барабанът няма да може да се върти със скоростта, необходима за висококачествено измиване, и машината ще спре добре да пера.

В този случай не можете да забавите ремонта; колкото по-дълго отлагате решението на проблема, толкова по-скъп ще бъде ремонта. за подмяна на лагера на пералната машина по-добре е да поканите специалист, но можете да свършите цялата работа сами, след като внимателно прочетете нашата статия по тази тема.

Мръсотията се е натрупала

кална машинаМръсотия, мухъл и воден камък - това е истинският бич на пералнята. Вътрешността на шайбата е влажна и топла и това са идеални условия за развитие на плесен. С течение на времето, ако не се направи нищо, мухълът ще нарасне толкова много, че следите му ще останат върху дрехите, които поставяте в барабана за пране. Машината ще спре да мие дрехи и ще я замърси. Защо това се случва е разбираемо, но какво да правим?

 • Извадете мръсното пране от барабана на пералнята;
 • Извадете кюветата на прах и я изплакнете от мръсотия;
 • Развийте филтъра за прах и го почистете.
 • Вземете специален препарат за перални машини, добавете го в тавата с прах и след това стартирайте програмата в гореща вода, без да поставяте прането в барабана и да изключите въртенето.
 • Ако машината е силно обрасла с плесен и воден камък, тогава процедурата ще трябва да се повтори два пъти или дори три пъти. След това качеството на измиване ще се увеличи.

За ваша информация! Специални почистващи препарати за почистване на перални машини ще почистят „домашния помощник“ от голямо количество мръсотия и минерални отлагания, но в най-напредналите случаи може да се наложи ръчно почистване.

Характеристики на техниката

функции и режимиСъвременните перални машини имат в арсенала си десетки различни програми и функции, които ви позволяват безупречно да миете неща от различни, дори проблемни тъкани. Въпреки това, понякога потребителите, които не искат да прочетат инструкциите за „много обеми“, започват да „пъхат“, за да изучават новата си пералня и, разбира се, правят грешки при избора на режим на пране или при включване на някаква функция.

Тогава следват гневни обаждания към продавачите в магазина, обаждания до сервизни центрове, които питат защо машината не измива някои неща и предположения за фабричен брак. Трябва да разберете, че всяка техника в работата има функции, по-сложна техника с електронно управление още повече. Преди да включите такава техника в електрическа мрежа, трябва внимателно да прочетете ръководството за инструкции и едва след това да предприемете някакви действия.

И така, защо пералнята не мие любимото ви нещо и като цяло качеството на прането е доста лошо? За да отговорите на този въпрос, ще трябва да „включите логиката“ и да сортирате много потенциални причини за такъв резултат, докато не срещнете истинска причина. И информацията в тази статия ще ви помогне. Успех

   

Коментар на 1 читател

 1. Граватар Марина яхт клуб:

  Използвам Indesit и не се натъквам на това.Ако нещо не се измие добре, сменете праха.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини