Всичко за пералните машини

Защо пералнята бипва при пране

Защо пералнята бипва при пранеСкърцане, което звучи не на финала на програмата, а на всеки етап от измиването, поражда логични въпроси и съмнения сред домакините. Машината се изтрива в обичайния режим, но постоянните звуци предизвикват дразнене и ограничават нощното използване на устройството. Не си струва да се нагаждате към неприятни звуци, по-добре е да разберете защо пералнята бипва при пране и как да я поправите.

Проявата на неизправността и нейното отстраняване

Според отзивите на потребителите, скърцания се срещат в много перални машини. Стискам като Джакузи и Атлас с Hotpoint Ariston и много известни марки. Обвиняването на дизайнерските характеристики няма смисъл - вътрешната структура на всяка марка и модел далеч не е същата.

Скърца се появява и по време на измиване по различни начини. По-често неприятен звук се чува през целия цикъл с интервал от пет минути, но понякога се чува 3 пъти в цялата програма. По-трудно е за онези, чиято пишеща машина бипва на всеки пет секунди.водовъртежът скърца, докато се мие с часове

Освен звук може да се появят и мигащи индикатори на таблото за управление. Някои устройства блестят с температурна лампа, други със селектор на режим, а трети с всички бутони и клавиши.

В повечето случаи скърцането не пречи на шайбата да се справи със задачите. По-лошо е, ако храненето е придружено от проблемни експлоатации. Например, система с пишеща машина нулира работеща програма и завършва цикъла предсрочно. Трябва да рестартирате режима и да отделите време за следващата настройка за пране. Обикновено такова нулиране се извършва на случаен принцип, приблизително веднъж на всеки 3-4 опита за стартиране.

Силно е обезкуражено независимо да се диагностицира пишеща машина върху източник на скърцане, по-добре е да се свържете със специалисти.

Конкретно защо машината започва да скърца е трудно. Но проблемът е именно в контролното табло, което не може да контролира адекватно системата. Необходима е цялостна диагноза, поправка или мигане на модула и само професионалистите от сервизния отдел могат да се справят с посочените задачи. Подмяната на дъската е изключително рядка.

Скърца не е от високоговорителя

Когато скърцането се чува не от високоговорителя на пералнята, а от барабана, отзад или отгоре, проблемът е друг. Вероятно звуковият звук прилича само на звуков сигнал, но всъщност звучи различно. По-скоро следните неизправности „изневеряват“ на потребителя:изваждаме нагревателя и през отвора извличаме чужд предмет

  • хлабав задвижващ колан;
  • фиксиране на полета върху барабан или противотежести;
  • попадение на чужд предмет в резервоара.

В такива случаи скърцането задължително се придружава от подозрителен клак, дрънкане и гърчене. Но проблемът може да бъде решен по-бързо и без участието на професионални майстори. Така че, ако причината за ядене е в колана, тогава той трябва да бъде отстранен, измит в сапунена вода и намазан с нарязан борови колофон. Последното е най-важно - коланът няма да се подхлъзне и да направи неприятно скърцане.

Когато противотежестта е виновна за скърцането, ние действаме по различен начин: премахваме горния панел на машината, освобождаваме окабеляването и таблото за управление и след това визуално оценяваме състоянието на бетонните блокове. След това проверяваме бетона с няколко крана и ако има подозрения за разхлабени болтове, затегнете крепежните елементи. Ако се появят пукнатини и струпвания, ще е необходима подмяна.

По-нататъшната работа на машината с разхлабен задвижващ колан, хлабави противотежести и наличието на чужд предмет в резервоара е строго забранена.

За да премахнете чужд предмет от шайбата, отстранете задния панел, задвижващия колан и намерете къде се намира нагревателят. Последният трябва да бъде отстранен и през освободения отвор да проникне в пространството между барабана и резервоара. Достатъчно е да осветите пространството с фенерче, да фиксирате чуждото тяло и след това вземете дълги пинсети и издърпайте нещото.

Скрипка в пишещата машина ATLANT

Всичко по-горе не се отнася за собствениците на перални машини Atlant 50C82.Тази машина също звучи, но го прави малко по-различно и по съвсем различна причина. Тук дисплеят и устройството за превключване на програма са виновни за досадните звуци.

Скърцането се обяснява по следния начин: дисплеят работи само с превключвателя на режима, който няма надежден дизайн. Причината за надничането е в селектора на предавките.

Заслужава да се отбележи, че надничането върху оперативността на пералнята не се отразява. Сривите под формата на погрешен дисплей на дисплея на една програма вместо избраната от потребителя са изключително редки. Например, контролерът спира в режим "Памук" и индикаторът показва времето и температурата за "бързо измиване". Понякога грешката „SEL“ се появява едновременно, което означава „грешка на селектора“. Скърцането на Atlant се елиминира чрез подмяна на модула за показване. Можете да опитате да поправите, но често провалът се връща отново.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини