Всичко за пералните машини

Петна се появяват след измиване в пералнята

машината автоматично замърсено бельоСлед пране в пералнята има петна по прането! Звучи някак неправдоподобно, защото пералнята трябва да мие нещата, а не да ги замърсява. Въпреки това подобна ситуация не е рядкост и в повечето случаи това се случва със собствениците на доста стари „домашни помощници“, които са служили в продължение на 5, 10 или дори 15 години. Защо колата оставя петна, като прави нещата мръсни, определено трябва да разберете този проблем.

Защо машината не мие, а замърсява прането?

Всъщност ситуацията е повече от странна. Машината редовно мие дрехи в продължение на много години, след което изведнъж се „разбунтува”, влезе в опозиция и започна да замърсява дрехите. Някак странно, нали? Междувременно в това няма нищо странно. Машината не оцветява прането естествено, не защото производителят го е предвидил, а по някаква добра причина. И има доста такива причини.

 • Неизправности в лагера и кутията за пълнене
 • Мръсотия, натрупана във и под маншета.
 • Мухъл, натрупан на барабана в дюзите.
 • Мръсна вода.
 • Детергент с лошо качество.

Някои причини са по-чести, други по-рядко, но всички те заслужават внимание, може би и с една от тях трябваше да се сблъскате. Всички причини, които причиняват появата на сиви, кафяви, черни или дори зелени петна върху прясно измити дрехи, са причинени от грешки на потребителя, а в много редки случаи говорим за фабричен брак. Хората просто започват пералните си машини, пренебрегвайки да се грижат за тях.

Обърнете внимание! Само в 0,5% от случаите причината за петна по дрехите стават дефектни фабрични уплътнения и лагери.

Форма в дюзи и кювета на прах

Лошата и неправилна грижа за пералнята може да доведе до образуване на капачка на мухъл в праховата кювета. Това обикновено се случва, когато потребителят затвори люка и кюветата на машината след измиване, предотвратявайки изсъхването й, Както знаете, мухълът много обича влажността, добавете топлина тук и ще получите идеални условия за развитието на цяла шапка от опасна черна плесен, която хвърля вредни спори във въздуха. Къде най-често расте мухъл вътре в машината?кювета за пералня

 1. В прахообразна кювета.
 2. В дюзите, минаващи от кюветата към резервоара.
 3. По стените на барабана.
 4. На маншета.
 5. В горната част на резервоара по стените.

Ако имате поне нормален аромат, тогава не миришете на мухъл, просто не можете. Достатъчно е да пъхнете главата си малко в люка и рязка неприятна миризма веднага ще ви удари в ноздрите. Това е сигнал за по-внимателна проверка на детайлите на машината. Направете следното:

 • огънете ръба на маншета на люка с пръсти и погледнете в слота;
 • огледайте стените на барабана;
 • отворете праховата кювета и погледнете там;
 • издърпайте кюветата и погледнете в дупката за нея.

Най-вероятно бързо ще успеете да намерите грозна черна шапка, която расте и се развива в колата ви. Ако прането влезе в контакт с подобна капачка по време на измиване, то ще остави намазани черни петна върху него.

За ваша информация! Много често черната плесен се образува върху и под маншета на люка.

Мухълът трябва да бъде изхвърлен незабавно. Изсипете 150 г сода в кюветата на прах и започнете миенето на празен ход при висока температура с допълнително изплакване. Содата и агресивното измиване ще ви помогнат да измиете чистата чиста. Ако това не успее наведнъж, можете да повторите процедурата.

Замърсен с маншет или проблеми с кутията за пълнеж

Формата вътре в машината далеч не е единственото нещо, което оцветява нещата по време на пране. Ако за маншет на пералнятате не се грижеха за машината няколко години, върху маншета и под него се образува плътно мръсно покритие със сив нюанс. По време на измиването нещата докосват това покритие и върху тях остават леки мръсни следи. И се случва, че плака се образува толкова много, че по време на миене започва да изпада от каналите на маншета и да се утаява с големи сиви петна върху ярки неща - ужасна гледка!

Какво да правим в този случай? Тук всичко е просто, вземете четки (редовни и зъбни), парцал и започнете химическо чистене на маншета. Премахнете сивата плака отвсякъде, от всяка празнина, основното е да не прекалявате и да не повредите маншета.

Важно! По време на почистването не използвайте агресивни почистващи препарати на базата на алкали и киселини, те могат да повредят маншета и това ще доведе до нарушаване на херметичността на люка.

Ако пералнята остави петна от масло върху прането, може да има проблем с уплътненията. Факт е, че при срутване, маслените уплътнения започват да отделят грес в резервоара, който от своя страна пада върху прането. Това е голям проблем, който трябва да бъде решен незабавно, защото когато уплътненията са унищожени, не само, че нещата ще бъдат постоянно замърсени, това води и до попадане на вода върху лагерите. Водата причинява корозия и много бързо лагерите им.

Може да сте погледнали и лагерите вече са счупени. Те се издават със скърцане и тракане по време на въртенето на барабана. И в това, и в друг случай, не можете да чакате, трябва незабавно да смените уплътненията и лагерите. Подмяна на лагера и уплътнението на пералнята е доста сложен въпрос, затова е по-добре да го поверите на професионалист. Просто помислете за това, трябва:

 • напълно разглобете машината;
 • да видя или развийте резервоара си;
 • правилно издърпайте стари лагери и поставете нови.

Но ако не се страхувате от трудности и искате да свършите работата сами - продължете се, може би можете да го направите, просто бъдете готови за допълнителни разходи.

Или може би причината е прах за пране или мръсна вода?

машината автоматично замърсено бельоСмятате, че пералнята оставя мръсотия върху дрехите ви и може изобщо да не е така! Причината за появата на петна може да бъде покрита в некачествен прах за пране. Можете да възразите, като кажете, че постоянно мия със същия прах в продължение на няколко години и преди всичко беше наред с прането. Всъщност измиването със същия прах не гарантира постоянното му качество. Можете да си купите фалшив, можете да си купите пакет прах от дефектна партида, като цяло може да се случи всичко.

Ако подозирате, че нещо не е наред с праха, опитайте да измиете втората партида пране с различен прах или като цяло с течен препарат. Ако по прането няма петна, това означава, че проблемът наистина може да е в праха. Също така естеството на петната създава проблем с пудрата. Ако петна:

 1. зелен цвят;
 2. червеникаво;
 3. светлокафяв;
 4. бяло (върху тъмно бельо).

Обърнете внимание! Понякога от нискокачествена пудра върху дрехите има многоцветни дъгови петна. Ако това ви се е случило - не се колебайте, това е прах.

Най-вероятно наистина трябва да смените пудрата, въпреки че за вярност все пак трябва да проверите отново. Лошият прах за пране, който може да остави следи върху дрехите, може да бъде идентифициран по следните симптоми.

 • Той е слабо разтворим във вода, неразтворени гранули присъстват върху дрехите след измиване и в праховата кювета остава много неразтворен продукт.
 • Един добър прах за автоматично измиване дава умерено количество пяна, ако прахът не дава пяна или има прекалено много пяна, той не е подходящ за измиване.
 • Нещата след измиване с такъв прах придобиват остра, неприятна химическа миризма, която не изчезва дълго време, такъв прах не може да се използва.

Качеството на нашата чешмяна вода оставя много да се желае и при извършване на водопроводни ремонти (подмяна на тръби) обикновено е по-добре да не използвате пералня или съдомиялна машина. Специалистите препоръчват да отворите крана за студена вода, преди да стартирате пералнята. Ако мръсна, ръжда вода с малки отломки тече от чешмата, по-добре е да се въздържате от миене за няколко три часа.Изчакайте, докато водата отново стане сравнително чиста, и стартирайте пералнята.

Не са необичайни всички бели неща, които бяха поставени в барабана за миене, да се развалят поради мръсна вода от чешмата. И ако вземете предвид, че е много трудно да премахнете ръждивите петна, тогава помислете сами дали си струва да проверявате качеството на водата всеки път преди измиване или не.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини