Всичко за пералните машини

Пералнята спира по време на пране

пералнята спря при пранеАко пералнята внезапно замръзне по време на миене, повечето домакини знаят какво да правят. Просто трябва да изключите машината, препоръчително е да я изключите за 10 секунди, след това да я включите отново и да стартирате отново програмата за пране. След това в около половината от случаите проблемът ще бъде решен. Но какво ще стане, ако машината спре и рестартирането й не спаси ситуацията? Ще обсъдим това по-подробно в тази статия.

Как може да се предизвика повреда?

Обикновено ако пералната машина спре внезапно по време на измиване, след известно време дисплеят ще се покаже код за грешкачрез които можем да определим с каква неизправност имаме работа. Това се случва в 90% от случаите, но дори и да разберем каква неизправност е причинила спирането, все пак ще трябва да мислим как да разрешим проблема, тъй като самата пералня няма да го поправи.

Първо трябва да се справите с типичните причини за неизправности, които причиняват машината внезапно да спре по време на измиване. Тогава ще бъде необходимо да се пристъпи към изучаване на нюансите на тези неизправности и методи за тяхното отстраняване. Да започнем с типичните разбивки.

 • Сложете твърде много пране в барабана или го сбъркайте.
 • Потребителят е избрал грешен режим на пране.пералнята не работи
 • Имаше проблеми с електричеството на пералнята (сензори, проводници, клеми).
 • Имаше проблеми с електронния блок за управление на пералнята.
 • Системата за защита от теч е активирана.
 • Вратата на люка не е правилно заключена или внезапно е отключена.
 • Има сериозна повреда на най-важните компоненти на машината: двигател, нагревателен елемент или изпускателна помпа.

Обърнете внимание! В допълнение към гореспоменатите повреди, понякога възникват проблеми с входящите и изпускателните клапани. Ако машината не може правилно да напълни или източи водата, в някои случаи това също може да доведе до спиране на измиването.

Претоварване на барабан или дисбаланс, запушване

Най-честата причина пералнята да спре по време на миене е неправилното зареждане на прането в барабана. Грешки при зареждане на пране могат да бъдат идентифицирани с три точки.

 1. Количеството на положените дрехи спрямо теглото е по-голямо от максималното натоварване на барабана на този тип пералня.
 2. Нещата са неправилно подредени в барабана.
 3. Прането не е сортирано (за ултрамодерни машини с автоматично разпознаване на програмата за пране).

Преди да започнете да използвате пералнята, внимателно прочетете инструкциите за нея. По някаква причина мнозина пренебрегват това. На първо място обърнете внимание на максималното натоварване на барабана, Ако, например, максималното натоварване на барабана на вашата машина е 6 кг, а вие зареждате неща от 6,5 кг, тогава най-вероятно машината ще спре по време на процеса на пране. И ако функцията за автоматично претегляне е вградена във вашата машина, тогава програмата за пране изобщо няма да започне.пералня

Функцията за автоматично претегляне на прането ви предпазва от претоварване на барабана. Умна програма ще определи теглото на прането до най-близкия грам и ще изведе тази информация на дисплея.

също може да възникне проблем, ако прането не е сгънато равномерно в барабана, Например, ако поставите покривка за одеяло и няколко десетки малки неща, които се пълнят в него по време на въртенето на барабана, всичко това се завърта плътно заедно, образувайки бучка. Спалното бельо, усукано в бучка, е разположено на едната стена на барабана, засилвайки отрицателния ефект на центробежната сила по време на въртенето му. Това създава дисбаланс, системата за защита на машината спира процеса на измиване, изчаквайки потребителят правилно да изложи прането в барабана.дисбаланс на пералнята

Причината за спирането на пералнята може да бъде банално запушване. В този случай не е възможно веднага да се определи мястото, на което е станало блокирането, защото може да има няколко варианта.

 • В маркуча за източване.
 • В изпускателната помпа.
 • Във филтъра за източване.
 • В канализационната тръба.
 • В отвора за източване на резервоара.почистване на дренажния филтър

Най-лесният начин почистете изпускателния филтър, всяка домакиня ще се справи с тази задача за максимум 10 минути, след което проблемът ще бъде решен. Друго нещо е, ако в канализацията се появи силно запушване. В същото време водата няма да излезе не само от резервоара на пералнята, но и от източване на ваната, тоалетната чиния, мивката и т.н. Можете да опитате да използвате домакински химикали за елиминиране на запушвания от тръби (Mole или Tiret), ако средствата не помогнат, по-добре е да се обадите на специалист, който бързо ще ви спести от проблема.почистващи тръби

Можете също да се възползвате от възможността да се справите със запушен дренажен маркуч на пералнята. За целта извадете маркуча, който преминава от машината към сифона на мивката или към канализационната тръба. За целта ви е необходима отвертка. Развийте скобите и след това изключете маркуча от машината и след това от сифона. Счупете блокировката с жица и струя гореща вода и след това върнете маркуча на мястото му.

Ако има блокиране в един от агрегатите на пералнята: в изпускателната помпа или още по-малко в резервоара. Това води и до факта, че машината се изключва без да завърши програмата за пране. Най-добре е отстраняването на подобна неизправност да се повери на специалисти. Със сигурност можете да опитате почистете изпускателната помпа самостоятелно, но в същото време никой не може да гарантира положителен резултат.почистване на дренажна помпа

Грешен избор на режим или проблем с електрониката

Най-простата, но най-честата причина за спиране на пералнята по време на миене е грешен избор на програма. Отново се връщаме към факта, че преди да измиете, трябва внимателно да прочетете инструкциите за пералнята. Производителят обикновено много внимателно описва всички програми и режими на пране, не забравяйте да посочите техните характеристики. Ето защо, ако срещнете проблема с спирането на машината, когато избирате същата програма, прочетете отново инструкциите.

режими на машинно пранеНапример Ако изберете програма за накисване на съвременна машина и след това измийте и избелвайте, тогава най-вероятно машината ще спре в средата на програмата. Избелването и накисването не могат да стартират едновременно!

Ако имате проблеми с електричеството или електрониката на пералнята, тогава е най-добре да се свържете с майстора. Независимото решение на този проблем ще изисква твърде много усилия и време. Специалистът ще трябва да премахне контролния блок и да звъни всичките му елементи с мултицет, да открие и отстрани неизправността.

Защитата от течове е работила, люкът не е блокиран

Почти всички съвременни перални машини са оборудвани със системи за защита от течове. Задачата на системата в случай на повреда на маркучите, дюзите или компонентите на пералнята е да предотврати изтичането на „изтичащата“ вода на пода и едновременно да изключи подаването на вода. По този начин няма да имате проблеми с наводняването, тъй като няма да има наводняване, но и няма да можете да измиете, докато не бъде отстранена неизправността.

Ако причината за програмата за защита от течове в разкъсан маркуч е причината, тогава можете напълно да я замените със собствените си ръце. Сменете маркуча за източване не по-трудно от отстраняването му за почистване от запушвания, както е описано по-горе. Друго нещо, когато става дума за счупване на заключващия механизъм на люка на пералнята. Тук не можете да направите без помощта на специалист, въпреки че понякога капакът на шахтата не се затваря плътно, не поради повреда.

неизправност на пералната машинаНа някои бюджетни модели перални машини са инсталирани не добре поставени гумени маншети. Маншетът е голямо гумено уплътнение, инсталирано на капака на шахтата, може да не позволи капака да се затвори плътно. За да затворите люка по-плътно, просто трябва да натиснете капака на капака, докато щракне и тогава машината ще се измие до края, без да спира.

Обърнете внимание! В бъдеще, така че проблемът да не се повтаря, можете да обработвате краищата на маншета с финозърнеста мека хартия, като по този начин премахвате излишната гума, която предотвратява затварянето на люка.

Двигателят, изпускателната помпа или нагревателят са се счупили

Авариите на най-важните „перални машини“ възникват в най-неподходящия момент. В повечето случаи това се случва по време на интензивната им работа. В същото време процесът на измиване естествено спира и на дисплея на машината се появява ужасна грешка, което показва бъдещ скъп ремонт. В някои случаи ремонт на двигателя пералня и нейната подмяна е по-скъпа от закупуването на нова пералня, така че помислете дали да харчите пари за ново устройство.

Във всеки случай е по-добре да направите замяната с ръцете на професионалист, особено ако нямате необходимите умения за тази работа. Подмяната на дренажната помпа или нагревателния елемент ще струва малко по-евтино, но преди да решите да закупите нова част, прочетете информацията, предлагана на нашия уебсайт, в допълнение, консултирайте се със специалисти и едва тогава вземете окончателното решение.части за перални машини

В заключение отбелязваме, че може да има много причини, поради които пералнята спира, преди да завърши прането. И да намерите тази причина сами, далеч не винаги е възможно. Ето защо, ако вие, използвайки нашите съвети, сте направили всичко възможно и автомобилът все още спира, без да стигне до прането, свържете се с квалифициран майстор.

   

4 коментара на читателя

 1. Граватар Владимир Владимир:

  Нямам дисплей на машината, няма сензори за претегляне. По принцип няма нищо, само превключвател на програмата. И след като се включи, налива вода и става.

 2. Граватар Вячеслав Вячеслав:

  Същата беда. Може би измийте пет минути и спира, това е всичко.

  • Граватар Александър Александър:

   Имах същото. Демонтиран помпата, където работното колело е самонарезен винт. И не даде вода за изпомпване. Той го извади и всичко е наред!

 3. Gravatar Здравейте, аз съм Azizbek Здравей, аз съм Азизбек:

  Здравейте, защо машината спира през работно време?

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини