Всичко за пералните машини

Не въртете, докато въртите в пералнята

не се върти по време на въртенеЧесто има случаи, когато пералнята не набира скорост по време на цикъла на въртене. Външно всичко е наред, машината все още се изтрива, изпълнявайки всички етапи на програмата за пране: самото измиване, изплакване и въртене. Програмата приключва навреме и системата за самодиагностика е безшумна, без да издава грешки в системата. Но все пак нещо не е наред. И става ясно, когато премахнем напълно мокри неща от барабана.

Разбираемо е, ако скоростта на барабана спада или изобщо не набира, тогава няма да има нормално въртене. Защо това се случва, ще се опитаме да разберем този проблем на страницата на тази публикация. За всеки случай „ще ви предупредим на брега“, ако имате проблеми с оборудването, по-добре е да се свържете с майстора, не влизайте в пералнята, за да избегнете още по-големи проблеми.

Проблеми с управлението на шайбата

За някои е трудно да свикнат с новата пералня. В това няма нищо страшно, основното е да не бъдете прекалено самоуверени и първо да прочетете инструкциите, и едва след това да опитате да се измиете. Но по-често е обратното, хората първо ще стартират грешна програма, карат се защо новата пералня се изтръгва много по-зле от старата и чак тогава започват да разберат какво има. Има доста често срещани програми за пране, които работят без въртене или с въртене с ниски скорости, например:

 • деликатни тъкани;можете да смесвате режимите на измиване
 • вълна;
 • коприна;
 • бебешки дрехи.

Ако случайно сте включили някоя от тези програми, не очаквайте пералнята да завие прането нормално. Освен това почти всички съвременни шайби в арсенала имат бутон „без завъртане“ или други подобни. Ако случайно сте го натиснали или е било натиснато по-рано, пералнята просто ще прескочи цикъла на въртене, независимо от програмата за пране, която сте избрали.

Някои марки перални машини имат специален бутон „без изтичане и въртене“, който е специално проектиран за случаите, когато супер деликатните предмети трябва да се мият и изплакват само.

Повреда на колана

Информацията в този параграф е предназначена за собственици на перални машини с задвижващ колан и колектор. Ако имате шайба с инверторен двигател (например LG), можете да пропуснете този елемент. И така, в перални машини с задвижващ колан, оборотите на колекторния мотор се предават на барабана на барабана чрез самия този колан. Ако коланът не е затегнат плътно, се появява приплъзване, от което двигателят не може да завърти барабана до желаната скорост.

Има моменти, когато коланът се счупи изобщо или лети, но тогава пералнята няма да започне нито една програма за пране, да не говорим за цикъла на въртене. Така че ще разгледаме само случаите, когато коланът просто се опъна. За да проверите задвижващия ремък, продължете както следва.

 • Подготвяме пералнята за разглобяване и я изваждаме на празно място.
 • С помощта на отвертка развийте крепежните елементи, които държат задната стена, след което стената трябва да бъде отстранена.
 • Проверяваме напрежението на задвижващия ремък, опитвайки се да го огънете с ръцете си и усукаме шайбата.

задвижващият колан може да се разтегне

Ако коланът се огъва лесно и се опитва да се подхлъзне на шайбата, тогава той е много опънат. Пералнята никога няма да може да изтръгне прането с такъв задвижващ колан - частта трябва да бъде сменена. за как да смените колана на пералнята можете да прочетете в едноименната статия, всичко е описано там много подробно. Основното нещо е да закупите оригинален задвижващ колан и да го смените строго според инструкциите. След подмяна на ремъка, скоростта на въртене на барабана трябва да бъде стабилна.

Неизправен тахометър или двигател

В допълнение към задвижващия колан, виновникът за гореспоменатия отказ може да бъде тахометърът или самият двигател.Проверката трябва да започне с тахометъра, тъй като именно сензорът определя скоростта на двигателя, която се отказва най-често, въпреки че приоритетът в този анти-рейтинг принадлежи на задвижващия ремък. Така че, за да проверите сензора на Хол, трябва да направите това:

 1. сваляме задвижващия ремък от шайбата и я сваляме, така че да не се намесва;
 2. снимаме проводниците, подходящи за двигателя и тахометъра, така че по-късно, когато ги поставим обратно, нищо няма да се обърка;
 3. извадете проводниците, за да освободите двигателя и сензора на Хол;
 4. развиваме винтовете, които държат двигателя в ноктите;
 5. натискаме кутията на мотора, сякаш го вдигаме навътре, той трябва да се облегне малко назад, ако това не се случи, леко удари шайбата с чук;
 6. изваждаме мотора и го изваждаме от пералнята;
 7. премахнете сензора на Хол (малка част, подобна на пръстен) от двигателя;
 8. поставяме сондите на мултицета върху контактите на частта и измерваме съпротивлението, стойности 1 и 0, те ще показват неизправност на сензора.

Датчикът на Хол трябва да бъде променен на оригиналния, въпреки факта, че пазарът предлага значителен брой заместители.

В допълнение към сензора, двигателят на пералнята може да е неизправен. Между другото, колекторните мотори, които са инсталирани на пералните машини, далеч не са най-крехките, в някои случаи дори могат да бъдат наречени надеждни, но също така се провалят. Електродвигателите от този тип имат две слаби точки: намотка на статора и четки. Можете лесно да замените четките със собствените си ръце, но ако пробиете намотката, ще трябва да смените целия мотор, тъй като пренавиването му ще струва още повече.

извадете двигателя на пералнята

Първо, нека проверим кое е по-просто, а именно четките. Отстрани на корпуса на двигателя има малки болтове, с помощта на отвертка ги развийте и след това издърпайте четките с пружина. Тогава всичко е просто, ако четките са непокътнати, няма нужда да ги сменяте, но ако поне една от тях е по-къса от другата, ние сменяме двете четки заедно. Точно такъв е случаят, когато детайлите се променят незабавно от двойка, въпреки факта, че човек може да бъде напълно непокътнат.

Сега е време да вземете мултицета отново и да проверите намотката на двигателя за повреда. Трябва да се отбележи, че ще е необходимо да се подходи внимателно към въпроса, тъй като разбиването може да бъде само на един завой, а не на няколко и не е толкова лесно да се намери. Поради нарушен завой двигателят губи мощност и не може да спечели необходимата скорост, въпреки че външно изглежда доста работещ.

Обърнете внимание! Косвен признак на счупена намотка е миризмата на изгаряне, така че преди да разделете двигателя, подушвайте го.

Нещо с електронния модул

електронният модул е ​​счупенАко има подозрение, че електронният модул на пералнята се е счупил, най-добре е да не отидете до него, а незабавно да се свържете с капитана, който е специализиран в такива подробности. Съветникът ще премахне контролния модул, ще извърши професионална диагностика и ще каже дали частта е счупена или не. Ако частта е счупена, капитанът ще прецени възможността за поправка на модула или, ако ремонтът вече не е осъществим, ще препоръча да го замените.

Много малко ще могат да поправят модула за управление на пералната машина самостоятелно, така че няма да ви уверим. В този случай е по-вероятно да навредите на пералнята, отколкото да я поправите.

В резултат на това искам да отбележа следното. Ситуации, когато пералнята по някаква причина не може да завърти барабана до желаната скорост по време на цикъла на въртене, колкото искате и почти във всеки случай, има някаква причина за това. Нашите експерти съветват да не сте мързеливи и веднага започнете да търсите причината за проблема, според алгоритъма, представен в тази статия. Успех

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини