Всичко за пералните машини

Пералня Indesit - грешка F12

F12 грешка в IndesitКога възниква грешка F12 на пералня Indesit? На този въпрос е невъзможно да се отговори без информация за декодирането на тази грешка, за причините за нейното възникване и за други фактори. Затова решихме да разгледаме проблема, свързан с грешката F12, цялостно, като в същото време попълваме някои от пропуските в знанието, които може да имате в тази област.

Значението на кода

Според установената традиция ще започнем с общо декриптиране на кода за грешка, в този случай код F12, такова разшифроване може да бъде намерено в ръководството за употреба на пералнята Indesit. И тогава даваме по-подробен препис, който най-накрая ще хвърли светлина върху проблема. И така, общото дешифриране на кода за грешка F12 може да бъде представен по следния начин: "управляващият модул е ​​престанал да взаимодейства с бутоните и светлините на контролния панел."

Грешка F12 се появява както на шайби за дисплей, така и на машини без екран.

Всъщност в този случай пералнята Indesit заявява, че няма връзка между двата й най-важни модула. Връзката обаче не беше напълно изгубена, тъй като модулът беше в състояние да предава информация за грешки на потребителя, което означава, че електронният модул запазва известен контрол над контролния панел. Въпреки това грешката F12 е придружена от невъзможността да се използва контролния панел по никакъв начин, в редки случаи дори бутонът за включване / изключване не работи.

Как и при какви обстоятелства се проявява

грешка f12 на пералнята Indesit без дисплейАко пералнята Indesit няма дисплей, тогава електронният модул (заобикаляйки обичайната схема) ще свърже някои светлини на контролния панел, което всъщност ще показва грешка. Говорим за индикаторите за изгаряне "Super Wash" и "Delay Wash". При някои модели перални машини Indesit само индикаторът на оборотите може да мига.

Грешка F12 в 99% от случаите се появява малко след включването на машината в мрежата. В този случай потребителят все още няма време да избере някоя програма за пране и наистина да направи нещо с контролния панел. Пералнята Indesit замръзва веднага, в допълнение бутонът за включване / изключване може да се провали и тогава машината ще трябва да бъде изключена от захранването, като издърпате щепсела на захранващия кабел от контакта.

Намерете и премахнете причините

Неизправността, която генерира грешката F12, често може да бъде отстранена чрез рестартиране на пералнята Indesit. Освен това рестартирането не трябва да става по никакъв начин, а по следната схема.

 • Изключете пералнята с бутона за включване / изключване, ако работи.
 • Изключваме захранващия кабел на машината Indesit от захранването.
 • Чакаме 2-3 минути.
 • Включваме машината в електрическата мрежа и натискаме бутона за включване / изключване.
 • Ако грешката продължава, повторете горните стъпки още два пъти.

Ако неизправността не бъде отстранена в рамките на 3 рестартирания на машината, такива действия трябва да бъдат спрени, за да не се навреди още повече на контролния модул. Ако рестартирането не помогне, значи има сериозна повреда на модула за управление или контактите, свързващи модула и лампите на контролния панел, се окисляват. При такъв проблем не може много да се направи самостоятелно. Освен ако не проверите конектора J11, който, както се досещате, свързва модула на дисплея към контролната платка.

проверете конекторите на модулите

Ако след отстраняване на контактите на конектора J11 и модула на дисплея пералнята Indesit не започне да работи правилно, тогава проблемът е в контролния модул. Може би веднага ще излезете с въпрос, но Струва ли си да поправите електронни модули със собствените си ръце? Ще отговорим скоро - не си струва! Най-често това завършва с окончателната повреда на пералнята и принудителното обжалване на потребителя до сервизния център. Само имайте предвид, че в този случай ремонтът ще струва 2-3 пъти по-скъпо, защото определено трябва да смените частите на „домашния помощник“, а това са съвсем различни пари.

Така че неизправността, причинена от грешката F12, може да бъде отстранена само ако контролното табло не е получило никакви повреди, а само контактите са изгорени или окислени. Ако модулът се разпадне, определено се свържете с капитана. Успех!

   

2 коментара на читателите

 1. Граватар Вера вяра:

  Благодаря за помощта !!!

 2. Граватар Анджелина Анджелина:

  Това обаче помогна. Вече си помислих всичко, пишеща пишеща машина. Благодаря ви!

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини