Всичко за пералните машини

Грешка F 08 в пералнята Indesit

F08 на IndesitВ пералнята Indesit грешката F08 се счита за една от най-опасните, защото често предхожда спонтанното изгаряне на „домашния асистент“. Звучи ужасно, но в практиката на нашите майстори имаше три такива случая. За щастие в две ситуации бяха повредени само корпусът на пералната машина и вътрешните части, собствениците бяха вкъщи и успяха да изнесат. Но в един случай домакинята остави машината да се мие и тя тръгна да пазарува, след 4 часа се върна в пепелта. Дървената къща изгоря до основи и всичко това заради пералнята.

Ако пералнята Indesit внезапно допусне грешка F08, е необходимо незабавно да я дезактивирате, тъй като по-нататъшната работа може да бъде опасна. Освен това не можете да оставите колата без надзор. Последното нещо, което искате да направите на страниците на тази публикация, е да прочетете морала, но когато попаднете на горните случаи, трябва да ви напомнят - не оставяйте оборудването без надзор, това може да завърши до бедствие!

Причини защо кодът се появява

Какъв вид неизправност може да причини такава ужасно присъща грешка с кода F08? Първо, нека се обърнем към дешифрирането на този код. F08 на перални машини Indesit, стойки за неизправност на нагревателния елемент или температурен датчик. За непосветените, това декриптиране може да показва само, че десетте или температурният сензор са изгорели и трябва да бъдат заменени. Всъщност всичко е малко по-сложно, отколкото изглежда на пръв поглед. И така, какво причинява грешката F08?

 1. Най-често тази грешка възниква поради затворен нагревателен елемент или температурен датчик. Според статистиката на центровете за обслужване, приблизително 93% от случаите.
 2. В приблизително 6% от случаите грешката F08 възниква поради счупен модул за управление.
 3. Само в 1% от случаите виновниците са или моторът, или окабеляването, през които става изтичането на ток към земята.

Ако имате пералня Indesit без дисплей, тогава не забравяйте, че при такива шайби грешката F08 се показва със светещ индикатор за бързо измиване и мигащ индикатор, показващ скоростта на барабана.

грешка F08 на пералнята Indesit

Нагревателен елемент или температурен датчик?

десет за пералнята IndesitНа първо място е необходимо да проверите нагревателния елемент за работоспособност, защото по един или друг начин ще трябва да „танцувате” от него. Трябва да звъните на десет мегаметъра върху тялото на пералнята и ако числовата стойност на дисплея е по-малка от 20 mOhm, можете да вдъхнете облекчение - проблемът е открит, просто трябва да смените нагревателния елемент. Ако десетте обикновено звънят, ще трябва да помислите по-нататък. Така че, направете следното:

 • отворете корпуса на пералнята от задната стена;
 • ако задвижващият колан пречи, след това го отстранете;
 • премахнете всички проводници от нагревателя и температурния сензор;
 • визуално проверете нагревателя със сензора;

В хезода на проверката на воала ще ни интересуват главно следи от корозия около температурния сензор. Именно тя може да предизвика грешка F08 (от практическия опит на нашите майстори).

подмяна десет на пералня Indesit

 • наричаме десет, както е посочено по-горе.

Ако откриете признаци на корозия, ръжда и други подобни около температурния сензор, не се колебайте да смените напълно нагревателя. Никакво почистване и измиване с алкохол няма да помогне, повярвайте на нашия опит, частта не може да бъде възстановена. Вземете и сложете оригинален нагревателен елемент и ще бъдете щастливи.

Двигател или окабеляване?

може да възникне изтичане на ток през двигателяПералнята Indesit може да хвърли „захващане“ под формата на системна грешка F08, ако преди това е била използвана в условия на висока влажност. По принцип тук няма нищо изненадващо, защото пералнята обикновено се поставя или в банята, или в кухнята по-близо до водопроводната и канализационната система, а в такива помещения влажността е нормално явление. Влагата, влизайки вътре в кутията, с течение на времето става причина за окисляване на контактите, а това от своя страна провокира грешка F08.

Трябва да се помисли, че ако нагревателният елемент и температурният сензор са напълно работещи, най-вероятно е корозия или прахът от четките на колекторния мотор, който разваля контактите, не е по-лош или може би дори по-добър. За да проверите тази версия, ще трябва да позвъните мотора, след това да го извадите и да проверите всички контакти, включително четките, да ги издухате и почистите. Как да демонтирате двигателя за проверка на пералнята Indesit и да го проверите е описано в статията Ремонт и проверка на двигателя на пералната машина, Ще трябва също да се проверят окабеляването и чиповете към двигателя.

Контролен модул

Да предположим, че не успяхме да открием нищо, въпреки всичките ни усилия. Грешка F08 все още замръзва, не ни дава почивка и има все по-малко положителни идеи за това в какво може да е проблемът. Остава да насочим погледа си към контролния модул. При други равни неща, само той може да скрие дефекта, причинил злощастната грешка.

Тук би било възможно да разглобите модула и да започнете теста, но от наша страна ще се опитаме да ви разубедим от това. Първо, работата с електронен модул изисква време и опит. Второ, съществува голям риск от „пробиване“ на скъпа част. Трето, вероятността за успех в ремонта на занаятчийска електроника е много малка. Така че си струва да опитате късмета си, да харчите допълнителни пари, да развалите нервите си? Не е ли по-добре веднага да се обърнете към добър майстор, който може да поправи безпроблемно модул без проблеми, въпреки че, разбира се, вие решавате!

Обобщавайки, отбелязваме, че грешката F08 не е толкова проста и може да хвърли много изненади дори на опитен майстор. Ето защо, извършвайки ремонт или дори отстраняване на неизправности, правете всичко изключително внимателно. Успех

   

6 коментара на читателя

 1. Gravatar Anonymous аноним:

  Благодаря, разбираемо.

 2. Gravatar Anonymous аноним:

  И моето изглежда е приключило. Старата жена работеше 11 години!

 3. Граватар Владимир Владимир:

  А нашата беше закупена през май 2005 г., нямаше нито една повреда. Имаше време за всичко, през октомври 2017 г. тя стана, явно просто уморена.

 4. Граватар Дмитрий Дмитрий:

  Indesit работи 12 години без повреди. Закупена е през 2005г. Италианско събрание.

 5. Граватар Андрей Андрю:

  F08 - диагностичен резултат: нагревател, сензорът е наред, но четките са Err. Замениха ги и машината като нови. Indesit WISE-8.

 6. Граватар Сергей Сергей:

  Страхотна статия, всички подробности до най-малкия детайл! Благодаря ви много !!!
  F08 изпълзя след малко наводнение и очевидно част от водата тече зад машината (тя се излива през слота в долната част на вратата поради чорапа, притиснат от съпругата му). След сушене през нощта - до ок. Освен това, машината започна да мига, точно след като "включи" кабела в контакта някъде след 10-15 минути.
  PS: Монтажът на италианците е нещо - 15 години, три пъти пах (на 10 години - смяна на четки, но по някаква причина звукът беше страшен - сякаш лагерът умря 🙂

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини