Всичко за пералните машини

Защо пералнята бръмчи или свирка при миене?

Пералнята свирка при пранеДори и в добро състояние автоматичната пералня създава шумолене и свиркане, особено по време на интензивна работа и това е напълно нормално. Но има моменти, когато пералнята много бръмчи и дрънка, така че е досадно. В тази ситуация можем да говорим за сериозна неизправност. Във всеки случай това е повод да помислим сериозно и да започнем да търсим причината за неприятния звук. В тази статия ще говорим за причините за тези звуци, издавани от пералнята, както и как да ги премахнете.

Основните причини за неуспех

Защо пералнята искри, гърми, трака и възпроизвежда куп други различни звуци, които не би трябвало да издават номинално? Причините могат да бъдат доста много и далеч не винаги е необходимо да се обърне внимание преди всичко на подвижните елементи на пералнята, но първо на първо място. Специалисти с богат опит в ремонта на автоматични перални машини идентифицират няколко от най-вероятните и често срещани причини за шум и свирка, публикувани от „домашен помощник“, помислете ги.

 1. Дефектен маншет за люка на пералната машина.
 2. Звукът причинява попадане на чужд предмет в пералнята и докосване на подвижните му елементи по време на работа.
 3. Звукът се причинява от дефект в подвижните части на пералнята (шайба, лагери, колан).
 4. Звукът се причинява от свободно увиснали везни.

Обърнете внимание! Когато отстранявате проблеми, преминете от прости към сложни. Няма нужда да бързате веднага, за да разглобите резервоара и да поправите лагерите, първо проверете елементите, до които е по-лесно да стигнете, може би те са причина за неприятния звук.

Hatch Cuff Defect

маншет за люкаТази причина може да изглежда странна за някои, изглежда, че маншетът може да се дължи на факта, че пералнята свисте и прави дрънкалка? Всъщност връзката е директна! Маншетът е голяма уплътняваща дъвка, която се намира около люка на пералнята. Нейната задача е да гарантира, че водата от резервоара не се разлее през люка от машината. При нормални условия има малка празнина между маншета и краищата на въртящия се барабан на пералнята и те не се допират един до друг, но се случва по различен начин.

В евтините модели перални машини маншетът може да бъде монтиран ужасно или като цяло не е подходящ. Краищата на маншета ще се поберат директно в барабана, прилепвайки се към краищата му или още по-лошо, маншетът не се вписва наистина в жлеба, което му пречи да затвори люка. В този случай, ако машината е нова, по-добре е да я върнете в сервизен център за ремонт под гаранция. Ако това не е възможно, тогава можете да опитате да поправите ситуацията сами.

Ако ръбовете на маншета се придържат към ръбовете на барабана, тогава можете да направите следното.

 • Отворете капака на шахтата и погледнете по-внимателно маншета.
 • Завъртете барабана ръчно надясно и наляво и вижте коя част на маншета хваща ръба на барабана.
 • Ако прилепващият ръб е малък, поставете малка мека кърпа в пролуката между желания ръб на маншета и стартирайте машината в режим на въртене. Бързо въртящ се барабан ще изтрие стърчащата част на венеца и причината ще бъде премахната.
 • Ако прилепващият ръб на маншета е с дебелина повече от 0,5 см, тогава е опасно да го свалите; по-добре е да замените маншета с нов, по-подходящ.

Важно! Не поставяйте маншета с нож. Няма да можете да режете венеца точно, но е напълно възможно да се наруши стегнатостта на люка на пералната машина!

Неприятни звуци, причинени от чужд предмет

Много са казали експерти за необходимостта от проверка на джобовете, преди да поставите нещата в пералнята. Въпреки това, все едно специалистите продължават да дърпат нокти, хартиени щипки, монети, сутиен кости, фиби, монети и други малки неща от различни „домашни помощници“. Безвредни на пръв поглед предметите са напълно способни да изпратят вашата пералня направо на депото.

чужди предмети в пералнятаНапример, ако кост от сутиен попадне в пералнята или по-скоро в резервоара на пералнята, може да се забие в нагревателния елемент, да застане настрани и да се прилепи към краищата на въртящия се барабан, правейки дрънкане и свиркане. Какво заплашва това? И заплашва с много проблеми. Например, кост може да откъсне част от PETN или да пробие тялото на резервоара, като цяло, изключително неприятна ситуация.

Как да решим проблема, ако чужд предмет вече е кацнал в пералнята? Всичко ще зависи от това какъв предмет е и къде точно се е сдобил. Във всеки случай нашата задача е да проверим, ако е възможно, всички места и да открием злощастната намеса. Какво правим?

 1. Проверяваме пролуката между маншета и краищата на барабана, може би чужд предмет е залепен там, оттук и дрънкането.
 2. Ние внимателно инспектираме стените на барабана с фенерче, възможно е чрез перфорирана повърхност да се разбере външен предмет, лежащ в резервоара.
 3. Отваряме задната стена на пералнята, премахнете десет, и през получената дупка отстраняваме всички чужди предмети от резервоара.
 4. Ако не беше възможно да влезете в резервоара през нагревателния елемент, можете да опитате да направите това през дренажната тръба. Поставяме машината отстрани, отстраняваме долния й капак, отслабваме скобите на дренажната тръба и я отстраняваме. Качваме се в резервоара с ръка и изваждаме оттам всички чужди предмети.

Обърнете внимание! Понякога десет е доста трудно да се извади от резервоара. В този случай е необходимо здраво да хванете основата на контактите му и да се издърпате с люлеещи се движения.

Износени лагери, шайба, колан или противотежест

Ако пералнята работи няколко години, а може и десетилетия, тогава е много по-трудно да се отговори на въпроса защо свисте, бръмчи и издава други излишни звуци. В крайна сметка всички негови части вече са прилично износени и всяка единица може да бъде самата причина за неизправността.лагери

Нашето мото е „не спирайте пред трудности“, така че внимателно и методично ще търсим причината за неизправността в старата автоматична пералня. Ще действаме в ред, първо ще разгледаме подробностите, до които е по-лесно да стигнем. И тогава да преминем към тези, до които е по-трудно да се стигне. Нека започнем с задвижващия колан и шайбата.

 • Премахваме задната стена на пералнята, като развиваме няколко болта.
 • Пред нас ще бъде голямо колело - това е шайбата.
 • Проверете шайбата за дефекти, ако няма открити дефекти, отидете на колана.
 • Коланът е просто облечен на ролка, трябва да се изследва много внимателно, всеки назъбен или просто силен работен повод, който да замени този елемент.

Ако всичко е наред с колана и шайбата и не е необходимо да ги сменяте, продължете напред и проверете противотежестта. В голям брой случаи именно треперещият противотежест издава неприятните звуци. Как да стигнем до него?

 1. Отворете горния капак на пералнята
 2. Под капака ще видим голям бетонен блок, завит с големи болтове към пералнята - това е противотежестта.
 3. Проверете противотежестта за износване. Погледнете монтажните отвори. Ако те са ясно по-широки от главите на болтовете, които закрепват противотежестта на машината, противотежестта трябва да бъде променена.

Важно! За да сте сигурни, че противотежестта е износена, разклатете я с ръце. Ако усетите, че той се мотае, трябва да смените 100%.

Най-лошото е, ако причината за неприятните звуци се крие в счупения лагер на пералнята. Много е трудно да смените счупен лагер със собствените си ръце. Необходимо е да се извършат редица не прости действия, които в някои случаи могат да се извършват само от специалисти. Обръщение към капитана и той ще се справи с тази работа бързо и професионално.

Така че, за да отговорите на въпроса защо пералнята бумне, бръмчи и свисте, е възможно само когато ще бъде възможно да се провери всичко в ред, както описахме по-горе. Действайте методично, в съответствие със съветите на професионалисти и ще успеете!

   

3 коментара на читателя

 1. Граватар Стас Стас:

  Доста поучителен.

 2. Граватар Сергей Сергей:

  Много подробно.

 3. Граватар Слава слава:

  Много информативен.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини