Всичко за пералните машини

Пералнята на Bosch не се навива

Машината на Bosch не се навиваКакво да направите, ако домашният ви асистент не изнесе прането след цикъл на измиване? Този въпрос често се задава от потребителите на машини. Нека се опитаме да разберем всички причини за такава неизправност и да ви кажем как да я поправите, като използвате примера на пералня Bosch.

Персонализирани причини

Най-често пералнята на Bosch не изтръгва, ако потребителят направи грешка при избора на програма или нарушава прости правила за работа. Програмите за пране, предназначени за деликатни дрехи и бельо, първоначално са настроени така, че да няма въртене изобщо или да работи с най-ниска скорост. Следователно, не трябва да се изненадвате, ако след режима на коприна получавате твърде мокро бельо от барабана.

избор на програмаВтората причина - потребителят невнимателно настройва скоростта на въртене на пералнята, изключвайки завъртането напълно. По принцип няма проблем. Достатъчно е да изчакате до края на програмата за пране и да включите функцията за въртене отделно. Такава функция на шайбите на Bosch е обозначена със спирала.

Третата причина е несъответствието между масата на прането и максималното натоварване на барабана и неговия обем. Не претоварвайте барабана, както и да не зареждате. Не набръчканото яке е следствие от претоварване на шайбата с малък обем, а мокрите завеси от органза са противоположни на недотоварването.

Бъдете внимателни при сортирането на спално бельо, не само цветът му е важен, но и количеството и теглото на продуктите. За малки неща трябва да съобщите за нещо големи или тенис топки.

Технически неизправности

Ако горните причини не са вашият случай, тогава трябва да търсите щети. Причината за липса на въртене може:

 • дефектен тахометър;
 • дефектен сензор за ниво на водата;
 • счупен електромотор;
 • запушен филтър или помпа;
 • повреда на електронния модул.

Ще поговорим повече за намирането на горните дефекти по-подробно в следващия параграф. И сега бих искал да говоря за специфичните дизайнерски характеристики на перални машини, задвижвани с колан, включително Bosch. Факт е, че при такива шайби коланът се разтяга във времето и вече не може да осигури стабилно предаване.

Някои хора ще попитат: „какво общо има проблемът със завъртането и какво общо има задвижващият колан“? Всъщност отношението е най-прякото. Удължения колан води до факта, че информацията за оборотите, която не съответства на тази, заложена в базата данни, идва в електронния модул от тахометъра. В резултат на това възниква повреда в електронния модул, което кара програмата да спре точно преди завъртането. Решението е да затегнете колана или да го замените. Между другото, ако нямате Bosch, но Пералната машина Ardo не се навива спално бельо, причината може да е абсолютно същата.

След подмяна на колана, електрониката на пералнята Bosch започва да работи правилно, както и електрическите модули.

елиминиране на счупване

Ако пералнята на Bosch откаже да изтръгне прането и наистина активира този етап от програмата за пране, трябва да започнете с усукване и проверка на филтъра за отпадъци. Почистването на филтъра за отпадъци е задължително за всяка автоматична пералня и ако го пренебрегнете, всичко може да доведе до проблеми с източването на водата и стартирането на програмата за въртене.

След това трябва да изключим пералнята и да я издърпаме на място, където можете безопасно да разглобите „домашния асистент“. Изваждаме контейнера за прах, поставяме шайбата от лявата страна и изваждаме тавата. Отдолу стигаме до изпускателната тръба и помпата. Развийте скобите, издърпайте тръбата и я огледайте. Изваждаме помпата, разглобяваме я и изследваме на първо място работното колело. След това вземете мултицет и проверете съпротивлението на устройството.

Ако всичко е наред с помпата, трябва незабавно да проверите двигателя, тъй като стигането до него през дъното е сравнително удобно.Извадете четките, ако са непокътнати, проверете съпротивлението на намотката на двигателя.

Това се прави главно, за да изчистя съвестта си, защото в горната ситуация двигателят обикновено е здрав, въпреки че периодично се появяват проблеми с четките.

След проверка на двигателя сме взети за тахометъра на пералнята Bosch. Датчикът Hall е разположен директно върху корпуса на мотора на пералнята, ние също стигаме до него през дъното, изваждаме го и проверяваме съпротивлението. Ако сензорът не звъни, той се променя на подобен.

tachosensor stiralki мотор

Сега проверете превключвателя за налягане.

 1. Развийте винтовете, които държат горния капак на пералнята на Bosch.
 2. Свалете горния капак.
 3. Намираме предмет, подобен на показания на фигурата по-долу, това е датчик за нивото на водата.
  превключвател за налягане на Bosch
 4. Изчистваме старателно и издухваме през тръбата и след това измерваме съпротивлението; ако се установи повреда, превключвателят за налягане трябва да бъде сменен.

Най-лошото е, че в края на краищата отстраняването на неизправности ще ви доведе до контролния модул на пералнята на Bosch. Необходимо е да разберете кой от триаците се е провалил и да се направи това, имайки само филистински опит в работата с електроника, е много трудно, почти невъзможно. Ще трябва да се свържете с квалифициран майстор.

предотвратяване

Всяка техника има тенденция да се разрушава периодично и наистина няма нищо вечно, но колкото и да е странно, човек може да накара пералнята на Bosch да издържи по-дълго без повреди от обичайното. Как да го направя? Всичко е много просто, трябва да следвате правилата, за които майсторите постоянно говорят. И които със същата незавидна постоянство се игнорират от потребителите на перални машини. Това са правилата.

 • Не хвърляйте дрехи в барабана на пералнята, без първо да проверите джобовете и зареждане на бош колипремахване на всички чужди предмети, които могат да влязат в резервоара и впоследствие да станат причина за запушване.
 • Поставете средното количество пране в барабана. Много е важно колата да не се претоварва, но и да не работи на празен ход. Например, ако вашата шайба Bosch има товар от 6 кг, тогава трябва да миете от 2,5 до 5 кг - това е оптимално. Подобна мярка ще позволи на двигателя и задвижващия механизъм да издържат възможно най-дълго.
 • Пуснете пералнята поне 1 път на месец. Ако по някаква причина шайбата не работи дълго време на празен ход, дъвката й ще стане неизползваема, което от своя страна ще накара потребителя да плати за ремонта.
 • Не изсипвайте прекалено много прах в контейнера за прах. Не забравяйте, че пералнята няма да оцени щедростта ви, по-скоро, напротив, излишъкът от прах ще задръсти дюзите и тръбата за превключвател за налягане, което ще доведе до счупване.

Никога не поръсвайте прах в съответствие със стандартите, посочени на опаковката. Производителят, преследвайки интересите си, посочва надценен размер на средствата.

 • Ако има такава възможност, закупете стабилизатор на напрежението и продължете да свързвате пералнята към електрическата мрежа само през нея. Тази мярка ще предпази чувствителната електроника на пералнята от много рискове.
 • След като приключите с всяко измиване, не забравяйте да полагате рутинни грижи за вашия „домашен помощник“: избършете люка на люка и съда за прах с кърпа, отворете люка за сушене и отворете кюветата за прах, развийте филтъра за отпадъци и източете останалата вода, така че да не застоя.

За да обобщим, отбелязваме, че пералната машина Bosch, въпреки митовете за надеждност, шайбите на тази марка периодично се разрушават. По-специално, често машината просто отказва да върти прането. Обсъдихме причините за това поведение на страницата на тази публикация, надяваме се информацията да ви бъде полезна!

   

3 коментара на читателя

 1. Граватар Марина яхт клуб:

  Разполагаме с пералня Bosch с товар от 8 кг. Изтривам надолу якета в режим "надолу якета" - не се измолва.Слагам отделно режима на изплакване и въртене - не се навива. Въпреки че в нормален смесен режим за час, всичко е наред. Кажи ми, моля те, какво може да бъде ???

 2. Граватар Олга Олга:

  Пералнята Bosch с товар от 6 кг не изпълнява функцията на изплакване и въртене веднага според програмата, трябва да я настроите отделно за всяко рязане. Сто пъти съжалява за покупката. Възможно ли е да го върна ???

 3. Граватар Олег Олег:

  Можете да направите много умни неща, но както се оказа, нашата пералня BOSCH WAE24240OE няма отделна функция за въртене, но имаше две стари столетници. Тук изплакнете и завъртете, нямаме нужда от това.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини