Всичко за пералните машини

Мога ли да пусна празна пералня?

Възможно ли е да пуснете празна пералняМнозина се страхуват да включат празна пералня, страхувайки се от дисбаланс на барабана, не обременен от положените килограми пране. Но този подход е коренно погрешен, тъй като, напротив, „бездействащите“ изстрелвания са не само позволени, но и необходими. Кога е по-добре да извадите нещата от резервоара и в какъв режим да се миете - ще опишем подробно по-долу.

Правила за първо изпълнение

Експертите препоръчват стартирането на машината да работи на празен ход, поне в два случая: допълнителен цикъл в края на измиването или първият старт на машината. Ако все още можете да направите без да почиствате барабана, тогава е по-добре да не пренебрегвате „тестовия цикъл“. Обяснението е просто - необходимо е да проверите оборудването и да премахнете фабричната грес, без да рискувате лични вещи.

В магазина, дори и най-скъпия и известен, никой няма да мие пералнята преди продажбата. Следователно техническите масла и мръсотия, останали след производството и тестването, лесно ще оцветят нещата, заредени в барабана. Първото единично измиване ще помогне да се избегнат ненужни проблеми. За да направите първия старт възможно най-ефективен, трябва да се придържате към инструкциите.

 1. Без да зареждате прането, затворете вратата на люка на машината.
 2. Изсипете почистващ препарат в тавата. Това може да бъде всеки прах или гел, предназначен за машинно пране и обозначен на етикета „автоматично“. Смесите за миене на ръце не са разрешени, тъй като тези състави причиняват повишено разпенване. Също така в началото е разрешено да се мие със специален почистващ препарат, който може бързо и по-добре да премахне фабричната грес (ще дадем конкретни примери по-долу).

За празен цикъл е достатъчна половината от дозировката.

 1. Свързваме оборудването към електричеството директно, без използването на тройници и удължителни кабели.
 2. Изберете програма. Препоръчително е да спрете за дълго време със силно загряване на водата, например "Памук 60".има смисъл да стартирате нова пералня без пране

Сега трябва да проверите дали закупената пералня работи правилно. За да направите това, не оставяме машината, но наблюдаваме процеса на измиване. Следните знаци ще показват нормално функциониране:

 • Барабанът се върти постепенно, променя посоката на движение, ускорява се по време на цикъла на въртене и се забавя, когато водата се източва.
 • Водата се загрява в рамките на 10 минути след стартиране на машината (вратата на люка трябва да се затопли значително).
 • Няма видими течове.
 • Няма странични удари и няма усилена вибрация.

Ако се открие някаква неизправност в работата на машината, трябва да натиснете бутона "Старт / Отказ", да изключите устройството от захранването и ръчно да източите водата през аварийно източване. След това незабавно съобщаваме за проблема в центъра за техническа поддръжка и чакаме пристигането на съветника.

Не забравяйте да подготвите гаранционна карта и придружаваща документация за машината, така че специалист да провежда диагностика безплатно. Но безплатна проверка е възможна само ако се спазват всички правила за инсталиране и свързване към комуникациите, както и навременното отстраняване на транспортните болтове. Основното е да не се опитвате да отстраните проблема самостоятелно, тъй като неумелите експерименти само ще влошат ситуацията.

Средства за "единично" измиване

Особено внимание трябва да се обърне на почистващия препарат. Понякога остатъчната грес е толкова трудна за отстраняване, че стандартните прахове не могат да се справят с маслото и неприятната миризма. Тогава на помощ ще дойде специален технически почистващ препарат, например Helfer Start HLR0054.

Helfer Start HLR0054 съдържа силни повърхностноактивни вещества, които могат да обезмаслят металните повърхности и да почистят барабана и вътрешните части на пералнята от мазут, масло, сажди, варовик и много други. Благодарение на това един цикъл е достатъчен, за да излезе излишната мазнина в канализацията. Универсалността на продукта, която позволява използването на прах във всеки модел на машината, също е приятна.Използването му също е просто.Helfer Start HLR0054

 1. Изсипете праха в основното отделение на тавата (не е необходимо да измервате дозировката, тъй като един пакет е предназначен за един цикъл).
 2. Задаваме режима от тип "Памук 60".
 3. Започваме измиването.

Не се изисква допълнителен цикъл. Основното нещо е да не бързате и да не включвате режима по-бързо. След приключване на програмата можете спокойно да заредите партида бельо и да не се притеснявате за качеството на тяхното пране.

Съвети за начинаещи

Първото изстрелване ще бъде безпроблемно, ако подходите към него отговорно и търпеливо. Точността няма да навреди в бъдеще - знаейки няколко прости съвета, не можете да рискувате нещата си и да удължите живота на пералнята. Например, не пренебрегвайте следните препоръки:

 • Винаги стартирайте прането без пране, след като машината е завършена, за да измиете остатъците от прах от повърхността на барабана.
 • След измиване избършете калъфа, барабана, тавата и гумените уплътнения от влага, за да предотвратите появата на мухъл и ръжда.след измиване избършете маншета и барабана на пералната машина с кърпа
 • Оставете отворена вратата на люка и контейнера за прах, за да осигурите свободен поток въздух в устройството.
 • Редовно почиствайте филтъра за отпадъци и дренажната система като цяло.
 • Не превишавайте допустимата доза почистващи препарати.
 • Изберете качествени почистващи препарати и измиващи гелове.

Внимателно проверете джобовете на заредените в барабана неща, за да предотвратите попадането на чужди или твърди предмети в банката.

На празен ход е задължителна стъпка в работата на пералнята, което ще гарантира висококачествено почистване и дълъг експлоатационен живот. Основното нещо е да не ги пренебрегвате и други препоръки за грижа за машината.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини