Всичко за пералните машини

Пералнята Ardo не се навива - причини

Пералната машина Ardo не се изтръгваПералнята на Ardo не изпира пране, но мие ли се? Не се притеснявайте от този проблем, потребителите на перални машини се сблъскват сравнително често. Проблемът не винаги е решен. Но можем да ви уверим, че в половината от случаите неизправността, която е причинила такъв проблем, може да бъде отстранена със собствените си ръце, без да се включва квалифициран майстор. За причините, довели до факта, че пералнята Ardo не извади прането и как да ги премахне, ще говорим в рамките на статията.

Какво предизвика разбиването?

Най-често пералната машина Ardo не може да събира пране по най-честата причина. И смисълът тук изобщо не е разбивка, просто потребителят сам прави грешка, в резултат на което възниква подобен проблем. За какви потребителски грешки говорим?

 • Създаване на overdrive или дисбаланс на барабана. Ако поставите твърде много неща в барабана на Ardo или едно голямо и тежко нещо, пералната машина може да замръзне без да се върти. Същото може да се случи, ако в барабана има твърде малко неща или те са твърде леки.
  барабанно претоварване

За да се избегнат подобни грешки, е необходимо да се гарантира, че барабанът за миене е достатъчно зареден, а прането вътре е равномерно разпределено.

 • Режимът на измиване е избран неправилно. Съвременната пералня с марка Ardo има в арсенала си огромен брой програми за измиване и функции, които трябва да изберете въз основа на редица фактори. Ако програмата не е избрана правилно, могат да възникнат проблеми със завъртането.
 • Шайбата за Ardo не се е погрижила в точното време. Не е тайна, че пералнята трябва да се грижи и това трябва да се прави редовно. Ако филтърът за прах не се почиства няколко години, той може да се задръсти от различни замърсявания, което в крайна сметка ще доведе до проблеми с въртенето. За да избегнете това, трябва почистете филтъра на пералнята навреме и не само филтър, но и тавичка за прах, както и маркучи за източване и вход.

Не всички причини за подобна повреда обаче са толкова банални и лесно се елиминират. Потребителят може да няма нищо общо и тогава ще трябва да потърсите повреда, довела до горния симптом.

 1. След като разгледате филтрите, маркучите и дюзите за запушване, трябва да извадите помпата и да проверите нейната работа, също така трябва да проверите дали двигателят работи.
 2. След това проверете тахометъра.
 3. След като стигнем до сензора за ниво на водата и го проверим.
 4. В заключение можете да направите проводниците и клемите, а след това и контролното табло.

Помпа или двигател?

Строго погледнато, неизправностите в изпускателната помпа на пералната машина Ardo водят не само до проблеми с въртящия се цикъл, но и до общи нарушения на програмата за пране. В този случай поведението на пералнята може да показва точно помпата, ще се опитаме да обясним защо.

Факт е, че помпата не винаги се счупва „плътно“. Често той просто не работи добре поради чужд предмет, който е паднал върху работното колело или по някаква друга причина. Това води до факта, че машината прекарва повече време за източване на вода, отколкото е предвидено в програмата.

помпа

На теория контролният модул трябва да забележи това и да спре измиването, давайки грешка със съответния код. Но това не се случва, защото по време на измиването в повечето случаи използваме програми, които отделят малко вода, което означава, че във всеки случай източването се случва доста бързо. Следващият етап от програмата е съвсем различен въпрос - изплакване. Тук се използва много вода и помпата поради повреда не може да я изпомпва бързо, в по-голямата си част водата се оттича, но машината замръзва, без да е започнала да се върти.

Ако горното описание на разбивката ви е познато, първо направете помпата. Трябва да направите следното.

 • Извадете кюветата с прах от пералнята.
 • Наклонете го на лявата страна.
 • Използвайте отвертка, за да разхлабите винтовете, придържащи тигана.
 • Извадете тигана.
 • Изключете дюзата от помпата и развийте изпускателната помпа.
 • Демонтирайте го и го почистете от замърсявания, проверете работното колело.
 • Проверете съпротивлението с мултицет.

Понякога колекторният мотор на пералната машина Ardo не може да ускори барабана с такава скорост, за да започне да върти прането поради износени четки. В тази ситуация четките трябва да бъдат проверени незабавно и ако предположението е потвърдено, незабавно ги сменете на нови. Как да смените двигателните четки на пералнята, е разказано в едноименната статия.

Виновни сензори

тахометър на АрдоДруги проблеми, свързани с лошата работа на двигателя, възникват поради тахометъра - малко, подобно на пръстен устройство, което стои на двигателя. Тахометърът не е нищо повече от сензор, който открива и контролира оборотите на двигателя. Ако той е повреден, тогава електронният модул просто не може да повлияе на работата на мотора, което от своя страна ще доведе до неизправности.

Можете да проверите тахометъра с мултицет. Ние измерваме съпротивлението, като не забравяме да проверим проводниците, които отиват директно към сензора и неговите клеми. Проводниците там са тънки, лесно се отрязват или повреждат и ако това се случи, тахогенераторът също няма да работи точно.

Тахометърът не може да бъде поправен, той може да бъде заменен само с подобен.

В допълнение към тахогенератора, “сензор за ниво на водата”, така нареченият превключвател за налягане, може да “задуши”. В това превключвател за налягане на ArdoВ този случай програмата може да замръзне веднага след цикъла на изплакване, което ще доведе до това, че цикълът на въртене никога не се стартира. В този случай, за да сте сигурни, че проблемът е в пресостата, можете да стартирате завъртането отделно, независимо от която и да е програма за измиване и да видите колко правилно ще го изпълни машината. Ако всичко върви добре, тогава 97% - сензорът за нивото на водата е дефектен.

Можете да стигнете до пресостата на пералната машина Ardo през горния капак на корпуса. След като го извадите, веднага ще видите кръгъл пластмасов уред отгоре, към който са свързани клемите и проводниците - това е сензорът за нивото на водата. На снимката по-долу сме илюстрирали този сензор, така че вече да нямате проблеми с него. Проверяваме превключвателя за налягане с мултицет, издухваме през тръбата му и ако е дефектен, го заместваме.

Всичко е за модула за управление

контролен модул на ArdoАко всички горепосочени детайли работят, но пералнята на Ardo все още отказва да се върти, може да е виновен електротехникът или дори електрониката. Нека започнем теста с един прост - електрически проводници вътре в пералнята. Всяка жица трябва да бъде внимателно инспектирана и, ако е възможно, да се провери за счупвания.

Изрезките се случват рядко, но все пак се случват, така че трябва да направите всичко, за да ги намерите. Не намерихте скала? Ще се наложи да се обърнете към квалифициран специалист, тъй като да се качите на контролно табло без да имате опит в работата с електроника е по-скъпо за себе си. Но в същото време не бива безмислено да променяте тази част, без първо да я проверите. Съветникът ще установи точната причина за неизправността на пералната машина Ardo, свързана с въртящия се цикъл и ще елиминира повредата в най-кратки срокове.

В заключение отбелязваме, че ако пералната машина Ardo не може да изтръгне прането, докато тя замръзва, без да реализира програмата до края, е спешно да разберем какво е причинило тази неприятност. За да улесните живота си, можете незабавно да се свържете със специалист, но можете да се опитате да спестите малко и сами да намерите причината, а ние ще се опитаме да ви помогнем в това. Добър ремонт!

   

2 коментара на читателите

 1. Граватар Антон Антон:

  Благодаря ви Видео от метода на колективната ферма помогна.

 2. Граватар Дмитрий Дмитрий:

  Благодаря виВидеото помогна.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини