Всичко за пералните машини

Пералнята на Аристон не се включва - причини

не включва пералня AristonКогато пералнята не показва признаци на живот, тоест не се включва, повечето хора започват да мислят, че машината е изгоряла, необходими са скъпи ремонти или непланирана скъпа покупка. Всъщност всичко може да не е толкова сериозно, тъй като причините за тази неизправност са различни, някои от тях могат да бъдат отстранени, без да се обадите на съветника. Защо марката машина Ariston не се включва, говорете за това.

Причини за неизправността

Всяка пералня може да не се включи наведнъж, без да дава сигнали за повреда. Ако пералнята не се включи, причините за това могат да бъдат следните:

 • неизправност на контакта, щепсела или прекъсване на захранването;
 • издухан мрежов кабел на машината;
 • филтърът за смущения или бутона за старт изгори;
 • неизправност на електронния модул;
 • скъсани проводници вътре в машината.

Електрическа проверка

Често срещаната причина машината да не се включва е липсата на електричество в апартамента. Случва се, че сте планирали миене, започнали да включите машината, но в апартамента няма светлина, все още не знаете за това. Проверете го е просто. Разберете дали няма светлина само във вашия апартамент или цялата къща е изключена, може би проблемът е във вашето електрическо окабеляване.

Вторият проблем, който причинява тази неизправност, е счупен контакт. Разетката може да изгори, ако е стара. Изходът се проверява чрез свързване на обикновена настолна лампа към него. Ако лампата не свети или не свети, а мига, тогава проблемът е ясен - време е да смените контакта. В противен случай трябва да потърсите причината в самата пералня.

захранващ кабелПървото нещо, което трябва да проверите, е захранващият кабел, по-специално щепселът на кабела. Проводникът може да се повреди поради напрежение от претоварване, със силен завой. За да го тествате, трябва да звъните трите проводника, работещи вътре в изолацията, с мултицет. Как да направите това правилно, описахме в статията Пералнята Electrolux не се включва, FPS също се проверява приблизително, само за да се провери мрежовият кондензатор ще е необходимо да се отвори горният капак на пералнята Ariston.

Защо се нуждаем от мрежов кондензатор? Модерната автоматична пералня Ariston е просто пълнена с различни електрически и електроника. Освен това нейната електроника е доста чувствителна, най-малкият спад на напрежението може да бъде вреден. Задачата на кондензатора е частично да гаси тези различия, като по този начин спестява скъпи микросхеми. Ако FPS е изгорен, тогава захранването към основните модули на пералнята не идва, в крайна сметка не се включва. Как да проверите кондензатора?FPS

 1. Ако шайбата вече е изключена, вземете отвертка Phillips и обикаляйте пералнята отзад.
 2. В горния ляв и десен ъгъл на корпуса развийте двата винта, които държат горния капак на машината.
 3. За да може пералнята да се раздели с горния капак, трябва да поставите дланите си върху нея и да я плъзнете към вас, след което да я повдигнете нагоре.
 4. По-горе, под капака в края на мрежовия кабел, ще видите част с форма на варел, това е кондензаторът.
 5. Необходимо е да извадите окабеляването от неговите контакти и след това да извадите самия кондензатор от корпуса.
 6. Задайте мултицета в режим на набиране и извикайте FPS за повреда, ако няма повреда, можете да измерите съпротивлението му. Ако показва 0 или 1, частта изгоря.

Внимание! Пералня може да изгори, ако поставите върху нея неоригинални части; FPS не е изключение. За да може пералната машина Ariston да работи и да работи добре в бъдеще, закупете и инсталирайте оригинален кондензатор.

Неизправност на бутона

Ако условията на работа са доста тежки, докато пералнята на Ariston работи от доста време, не е изненадващо, че бутонът за включване / изключване може да изгори.Като цяло, ако вашият модел на пералнята не осигурява защита на предния панел от влага, трябва да вземете мерки, така че водата да не попадне върху превключвателите и бутоните. В противен случай контактите ще се окислят и бутонът ще спре да работи.

Бутонът за включване / изключване се проверява на свой ред веднага след захранващия кабел и FPS. Горният капак вече е премахнат, пристъпваме към демонтиране на бутона, който ни интересува. Премахването на бутона за захранване е много просто. Първо изваждаме жичните бутони от кутията. След това внимателно изваждаме комплекта на ключалката с отвертка с плоско острие и изваждаме бутона.

Първото нещо, което трябва да направите след премахването на бутона е да го звъните и след това да измерите съпротивлението. Ако бутонът не звъни или не е издадена адекватна стойност на съпротивлението, бутонът е дефектен, той трябва да бъде променен. Някои майстори съветват да почистите контактите на бутона и след това да го позвъните отново, има шанс той да подейства. Но ние от своя страна съветваме промяната, тя е по-надеждна.

Бутонът за включване / изключване на пералня Ariston може да бъде поръчан в онлайн магазина сравнително евтино.

Проверка на таблото за управление

Виновникът за факта, че пералнята на марката Ariston не се включва, може да бъде чипът на контролната платка. Контролният модул на тази шайба е доста сложен и е почти невъзможно да разпознаете кой конкретен елемент е изгорял, ако не сте експерт. Въпреки това е необходима проверка на таблото за управление. В някои случаи има повреди на контролното табло, които могат да се видят веднага, като например на снимката по-долу.

изгоряло табло за управление

За да огледаме дъската, трябва да я извадим. Как да го направя?

 • извадете тавата с прах;
 • до нишата за кюветата намираме 2 винта и ги развиваме;
 • сега развиваме още 4 винта отгоре (на края на панела под горния капак на пералнята);
 • внимателно издърпайте панела нагоре и го извадете.
 • откъснете пластмасовите ключалки на панела с отвертка и го разглобете.
 • Разглобявайки кутията на панела, извадете дъската.

Важно! Когато разглобявате контролния панел, е по-добре да не докосвате проводниците, за да не смесвате нищо по-късно.

Ние внимателно проверяваме таблото. Ако няма видими дефекти по него, тогава вероятно има скрити неизправности, които могат да бъдат открити от специалист. Върнете дъската в сервизен център за проверка и ремонт.

Други неизправности

звън на контролна платкаЧесто хората неправилно формулират проблема, който се е случил с пералнята. Казват, че машината не се включва, а всъщност машината се включва, но режимите на пране не започват, тоест след включване на машината не реагира на нищо. В същото време на пералните машини Ariston може да мига индикатора "ключ". Това показва повреда на таблото за управление и неизправност на управляващото устройство. При подобна разбивка е по-добре да се свържете с капитана, отколкото да се опитвате да усложнявате ситуацията.

Пералнята може да не работи по редица причини, но се включва. Причините могат да бъдат много и симптомите са различни, няма да ги описваме в рамките на тази статия, но ако се интересувате и искате да знаете какво да правите, прочетете статията Защо пералнята не работи?

Така че, когато пералнята не се включи, тогава първо проверете електротехника в къщата и следователно разглобете машината. И тогава, само ако знаете как да работите с мултицет. Проблемите с електрониката на пералнята като цяло е най-добре да се оставят веднага на професионалист. Успех

   

6 коментара на читателя

 1. Граватар Алдар Aldar:

  Здравейте, той черпи вода безкрайно, тогава не се върти. Каква е причината?

  • Граватар Сю Syu:

   Проверили ли сте филтъра?

  • Граватар Василий Василий:

   Как решихте проблема си, имам същата разбивка? Благодаря ви

 2. Граватар Андрей Андрю:

  Индикаторът за 2 часа е включен и всичко виси ...

 3. Граватар Кения Кения:

  И къде се филтрира до набор от вода?

 4. Граватар Оксана Оксана:

  Здравейте, индикаторът не свети на пишещата машина и бутонът за включване / изключване не реагира, останалите индикатори са включени.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини