Всичко за пералните машини

Как да изберем стабилизатор за пералнята?

стабилизатор за пералняНе е тайна, че електрическите мрежи на градовете и районите са в лошо състояние. Капки на напрежението, повреди, капки заплашват да повредят вашата пералня и други домакински уреди. Но ако не можете да направите нищо с електрическата мрежа на вашия микрорайон, тогава е напълно възможно да защитите собствения си дом. Стабилизаторът на напрежението за пералнята е само една от мерките за такава защита. Именно изборът на правилния стабилизатор за машината посветих на тази статия.

Видове стабилизатори

Има няколко вида стабилизатори, които са потенциално подходящи за домашна употреба и най-вече за защита на пералня и други скъпи домакински уреди. Те се различават помежду си по дизайн, принцип на работа и характеристики. И така, на вътрешния пазар можете ли да намерите стабилизатори за перални 220V от следните видове?

 • Реле стабилизатори тип.ферорезонансен стабилизатор
 • Ферорезонансни стабилизатори.
 • Стъпка стабилизатори.
 • Електромеханични стабилизатори.

Стабилизаторите на релейния тип се срещат най-често на пазара. Това се дължи на тяхната ниска цена и добри технически характеристики, позволяващи да се изравнят повечето рискове, свързани с работата на електрическите мрежи.

Този стабилизатор се състои от група намотки, свързани в специална верига, управлявана от електронна платка, осигуряваща високо ниво на стабилизация с минимална грешка. За защита на пералнята такива устройства са идеални.

Ферорезонансните стабилизатори са много скъпи, шумни и доста фини устройства. Те са изключително рядко закупени за домакински електрически мрежи, така че почти никога не се срещат на пазара. Доколкото знаем, само две компании в света произвеждат битови стабилизатори от ферорезонансен тип, едната се намира в Германия, а другата в Австралия. Такива стабилизатори за пералнята няма да работят.

Важно! Ферорезонансните стабилизатори са по-често използвани в промишлеността. В ежедневието те имат повече проблеми, отколкото ползи.

Стъпаловидните стабилизатори работят благодарение на системи с полупроводникови елементи, които стабилизират изкривяванията на етапи (на стъпки). Това донякъде забавя скоростта на реакцията на устройството, но го прави по-надежден, издръжлив и способен да работи с всяка 220V мрежа за захранване. Вид стабилизатори, които се търсят на пазара, който е много подходящ за пералня.

Задвижваните от сяра (електромеханични) стабилизатори се състоят от проследяващи единици и няколко трансформатора, които по същество извършват стабилизация. Освен това стабилизацията е много висококачествена, с много малка грешка. Цената на устройството също е ниска поради простотата на дизайна и ниската цена на елементите., Вярно, работният живот на такива устройства е много ограничен до максимум 5-7 години, но за парите, като цяло, това не е лошо.

Устройството с кои технически параметри да изберете?

 стабилизатор за пералняЕлектрическата безопасност на пералнята е добра, но не е много разумно да купувате стабилизатор само за нея, особено след като съвременните уреди ви позволяват да свържете няколко единици домакински уреди към вашия парче. Например, освен перална машина, хладилник, миялна машина и сушилня се нуждаят от защита.

Кои устройства да защитите и кои да не решавате за вас, основното при закупуване на стабилизатор е да не грешите в неговата сила. Ако мощността на стабилизатора не е достатъчна, тогава ще възникнат проблеми, докато оборудването не бъде изключено.

Какви технически параметри трябва да има стабилизаторът, за да защити ефективно пералнята и другите домакински уреди? Основният параметър, на който трябва да обърнете внимание, е мощността. Мощността на стабилизатора трябва да е достатъчна, за да осигури всички свързани към него устройства.

Обърнете внимание! Мощността на стабилизатора трябва да се изчисли предварително и едва след това да направите покупка. При извършване на изчисления е необходимо да се вземе предвид резервът на мощност - поне 20%.

Как да изчислите мощността на стабилизатора, която трябва да купите? Ние действаме поетапно.

 1. Определяме броя на устройствата, които ще бъдат свързани към стабилизатора, с изключение на пералнята.
 2. Ние вземаме инструкции от всички свързани устройства и намираме консумацията на енергия на всяко устройство в тях и я обобщаваме. Например, общо 3,5 кВт.
 3. Добавяме още 20% към 3,5 kW, оказва се 3,5 + 0,7 = 4,2. Съответно, бъдещият стабилизатор трябва да бъде най-малко 4,2 кВт и не трябва да бъде закръглян надолу.

Друг технически параметър на устройството е броят на фазите. Някои потребители питат какъв уред трябва да купят, за да защитят пералнята трифазна или еднофазна. Всичко ще зависи от захранването на вашия дом. По-голямата част от домашните електрически мрежи са еднофазни, но се откриват и трифазни.

За да разберете каква захранваща мрежа имате, погледнете вашия електромер, обикновено те казват какви са еднофазни или трифазни. Ако се окаже, че захранването ви е еднофазно, тогава стабилизаторът се нуждае от еднофазен. но ако мрежата е трифазна, тогава има опции: можете да свържете както трифазен стабилизатор, така и три еднофазни, всичко ще зависи от натоварването на всяка фаза. Тук не можете да направите без консултация с електротехник.

Когато свързвате пералнята към стабилизатора, не забравяйте също да защитите допълнително захранването, като изберете и поставите RCD или дифавтомат, Това устройство ще защити вашата машина в случай на силен спад на напрежението, който надхвърля обхвата на работа на стабилизатора.

Преглед на моделите и производителите на стабилизатори

Разбрахме се с общи въпроси, сега ще прегледаме най-добрите модели стабилизатори и техните производители. Подбор за нашия преглед беше направен със съдействието на опитни специалисти и се надяваме, че с негова помощ ще направите правилния избор, който няма да ви разочарова. И така, преглед на най-добрите модели стабилизатори, подходящи за защита на пералнята и техните производители.

волтрон стабилизаторVoltron PCH-3000. Стабилизатор, предназначен за домакински еднофазни 220V мрежи. Това устройство комбинира веднага два дизайна на стабилизатора - реле и стъпка, благодарение на което се постига най-бързото стабилизиране с минимални грешки. Мощността на устройството е 3 kW. Той е в състояние да стабилизира входното напрежение от 105 до 265V на изхода, произвежда стабилно 220V. Подходящ за монтаж в неотоплявани помещения. Размери 320х220х136 мм. Средната цена е 100 куб

Устройството е произведено от известния руски производител LLC ETK Energy, компания с дългогодишен опит на електрическия пазар. Компанията има производство не само в Русия, но и в чужди страни, по-специално в Китай. Най-добрите са стабилизатори, произведени в предприятие близо до Москва, китайската версия на монтажа е по-лоша.

НАГОРЕ стабилизаторНАГОРЕ ACH-3000. Стабилизатор за домакински еднофазни 220V мрежи. Това устройство, подобно на предишното, веднага комбинира два дизайна на стабилизатора - реле и стъпка, благодарение на което се постига най-бързото стабилизиране с минимални грешки. Мощност стабилизатор 3 kW. Стабилизира входното напрежение от 120 до 280V; на изхода извежда 220V. Може да се монтира в неотоплявани помещения. Размери 285x192x203. Средната цена е 80 куб

Устройството е направено доста известно в тесни кръгове от китайската компания Foshan Nanhai Yinghua. През последните 10 години компанията придоби репутация на компания, произвеждаща висококачествени продукти. И наистина няма отрицателни отзиви на клиентите за стабилизаторите от Foshan Nanhai Yinghua.Енергия на стабилизатора ASN-5000

Енергия ASN-5000. Стабилизатор за домакински еднофазни 220V захранващи мрежи.Този стабилизатор със стъпков реле може да се използва перфектно за защита на няколко домакински уреди. Стабилен мощност 5 кВт. Стабилизира входното напрежение от 110 до 270V. Може да се монтира в неотоплявани помещения. Размери 203x192x285. Средната цена е 108 куб Стабилизаторът е произведен от ETK Energy LLC.

Обърнете внимание! Стабилизаторът на този модел е доста компактен и в същото време има достатъчно мощност, за да защити няколко големи потребители наведнъж, включително пералня.

В заключение, не е толкова трудно да изберете добър стабилизатор за пълната защита на пералнята. Трябва да знаете характеристиките на вашата домашна мрежа и броя устройства, които планирате да свържете и въз основа на това да изберете стабилизатор. Но дори и да имате проблеми с изчисленията на мощността, няма значение, винаги можете да се обърнете към специалисти за съвет.

   

2 коментара на читателя

 1. Граватар Димич Dimych:

  БЛАГОДАРЯ ТОЛКО МНОГО!

 2. Граватар Серж шевиот:

  Мощността на стабилизатора е посочена във VA, а не в kW!

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини