Всичко за пералните машини

Животът на пералнята

пералняКогато купува пералня, всеки потребител се интересува от въпроса за надеждността на оборудването, или по-скоро за експлоатационния живот, по време на който машината ще работи без никакви повреди. Разбира се, всеки от нас би искал закупената машина да работи възможно най-дълго, но нищо не трае вечно. Независимо от това, ако внимателно изучите пазара на домакински уреди, прегледи на клиенти, статистика на сервизни центрове, ще видим, че някои машини издържат по-дълго, а други по-малко.

Срок на експлоатация от производителя

Мнението за това дали експлоатационният живот зависи от производителя е различно за всички, не е за нищо, те казват колко хора, толкова мнения. Някои смятат, че производителят не влияе на неговата надеждност и смятат, че машините LG, Bosch, Atlant работят средно еднакво за около 7-10 години. Други, напротив, установяват пряка връзка между живота на производителя.

Склонни сме да се придържаме към мнението на майстори, работещи в сервизни центрове, защото именно те могат да кажат кои машини, кой производител попада най-често в ръцете им и колко са работили преди това. Според техните отзиви можете да направите малка оценка на пералните машини по експлоатационен живот.

 1. Перални машини от Miele. Тези машини с право могат да се считат за най-надеждните, немски езикмиялна машина просо Качеството, доказано през годините, говори само за себе си. Такива машини могат да служат най-малко 20 години, а при подходящи условия на работа - до 30. Но имайте предвид, че тези трайни автомати са и най-скъпите, свързани с първокласния клас. Само малка част от руснаците могат да си ги позволят, така че такива автомобили трябва да излязат от класацията, тъй като се купуват по-рядко, което означава, че случаите на връзка със сервизен център също ще бъдат много редки (единични).
 2. Най-надеждните перални машини могат да се считат за машини Asko, Electrolux, Aeg, сглобени в Австрия или Швеция. Техният експлоатационен живот продължава от 14 до 20 години. Имайте предвид, че това е много добре, такива машини могат да се конкурират с Miele, като се има предвид, че те са малко по-евтини.
 3. На трето място в тази класация са немски и френски автомобили от компании като Bosch, Siemens, Hansa, Kaiser, Brandt. Такива машини са проектирани за експлоатационен живот от 10 до 16 години.
 4. Пералните машини от корейски и италиански производители (Samsung, LG, Indesit, Ardo, Ariston, Sital, Candy) имат живот до 8 години.
 5. Пералните машини, произведени в Турция и Китай (Beko, LG, Samsung) работят безпроблемно от 5-6 години.
 6. Най-краткотрайните перални машини могат да бъдат сглобени в Русия (Candy, Zanyssi, Vestel). За първи път 3 години работа за първи път се свързват с сервизен център за ремонт. Ако в производството се използват висококачествени оригинални компоненти, тогава е възможно машините да издържат 5 години.

Срокът на експлоатация на пералнята се определя от броя часове, които може да работи. Според GOST средният живот трябва да бъде 700 часа. Сравнете с Miele, чийто производител твърди около 10 000 часа работа на машината автоматично.

Фактори, влияещи на живота

пералня LGВремето за работа на пералнята зависи от много фактори. Дори скъпа кола може внезапно да се счупи, което ще доведе до скъпи ремонти. Срокът на експлоатация на машината зависи от качеството на компонентите и качеството на сглобяване на устройството. Така че в пералните машини Miele се използват само оригинални ръчно сглобени части, оттам и високата цена на продуктите. Но дори Miele може да се счупи и тогава ремонтът ще бъде много скъп, защото счупената част ще трябва да бъде поръчана от производителя.

Всички части на пералнята имат различен експлоатационен живот, така че е трудно да се каже колко дълго ще работи машината. Най-надеждните в такава техника се считат за електродвигатели. Самите производители дават гаранция за тях, като LG дава гаранция за своите двигатели в продължение на 10 години.Но такива машинни части като нагревателни елементи, амортисьори и помпи развиват капацитета си по-бързо. Следователно, по време на развитието на двигателя, всяка друга част може да се провали.

Срокът на експлоатация се изчислява по време на тестване на модели перални машини и редица експерименти, а средната стойност след това се посочва в техническия паспорт.

За експлоатационния живот условията на работа са от голямо значение. Много твърдата вода води до намаляване на живота на нагревателния елемент, проникването на малки чужди предмети в барабана може да деактивира изпускателната помпа, дюзите и самия барабан. Освен това, при липса на защита срещу пренапрежения на електрозахранването и инсталиране на заземяване, машината е много по-податлива на повреди. Някои модели „перални машини“, например, автомобили Kandy са много чувствителни към това и могат да се счупят, ако напрежението падне до 230 V.

десет в пералнятаВъзниква въпросът, защо тогава старите перални машини са издържали по-дълго от машините на същата марка само съвременните? Отговорът се крие в прехвърлянето на продукцията от страната на произход на марката в други страни, където е по-евтино да се организира производството по няколко причини. Например под марката Bosch, Candy, Samsung, LG сглобяват перални машини в Русия, Китай, Полша.

Качеството на компонентите и сглобяването на такива машини оставя много да се желае. Не всеки използва оригинални резервни части, в резултат на което цената на продуктите е значително намалена. Закупувайки машина на Bosch за 25 хиляди рубли, можете да забравите за немското качество. Но въпреки това повечето потребители са готови да закупят точно такива перални машини, тъй като са привлечени от цената. Що се отнася до производителя, за него също е изгодно да направи продуктите си по-малко надеждни, така че да купуват и обновяват оборудването по-често.

Като пример, компанията Electrolux, която отвори производство в Санкт Петербург през 2005 г., произвежда висококачествени перални машини. Въпреки това през 2008 г. заводът трябваше да бъде затворен с 8 милиона евро загуба поради неконкурентоспособност на стоките. Цената на автомобилите е 1,5-2 пъти по-висока от средната цена на Indesit, Zanussi и други. Руските потребители просто не искаха да купуват скъпо оборудване, въпреки качеството му.

Съвети за удължаване на живота ви

Без значение колко скъпа или евтина е пералнята, експлоатационният й живот може да бъде удължен или обратно. И ако вашата машина е евтин клас с живот 5-8 години, тогава тя лесно може да бъде удължена с още 2-3 години. Ето няколко основни съвета, които ще ви помогнат да направите това:

 1. Изключете машината след измиване.
 2. съобразят правила за използване на пералнята.
 3. Мийте и почиствайте редовно машината.

Важно! Потребителят няма да може да повлияе колко дълго ще издържи машината, ако има фабричен дефект, както и в случай на непреодолима сила с рязко и силно пренапрежение на мощността по време на измиване.

маншет на пералнятаГрижата за "домашния помощник" трябва да се извършва след всяко измиване, задължително е оставената вода да се пусне през филтъра за изтичане, да се изплакне и след това да избършете тавата с прах на сухо. Не забравяйте да избършете и маншета, тъй като водата в него се застоява и излъчва неприятна миризма. Машина с петна Можете веднъж на 2-3 месеца, и ако го използвате много често, измийте в гореща вода, след това 1 път на месец.

И така, какъв извод може да се направи по-горе? И заключението е много просто: животът на машината зависи главно от качеството на резервните части и монтажа. Може да бъде от 3 до 20 години. На практика средната експлоатация на такива машини е от 7 до 10 години. Успех с вашия избор и надеждна технология!

   

21 коментара на читателя

 1. Граватар Владимир Vladmir:

  Имам Indesit, 8 програми със сушене. Закупен през 1996г.
  Използва се активно, никога не се чупи! Днес е лятото на 2017 г.! Така !!!

  • Граватар Надежда надявам се:

   Купихте кола преди срива на рублата през 1998 г. (спомняте ли си?).Тогава монтажа беше родно и истинско европейско качество. Сега това не е у нас! Между другото, домакинските уреди, които купих тогава, все още работят!

 2. Граватар Василий Василий:

  Аристон Маргарита 2000 - прекъсна днес)

 3. Граватар Леон Leon:

  Имам модел на Bosch wol1650pl от 2002 г. Точно 15 години тя работи без проблеми и днес спря да изцежда и източва вода. Вероятно помпа. Ще гледам.

 4. Граватар Елена Елена:

  Какви глупости за Заниси, че тя е най-краткотрайна. Нашите служиха вярно 18 години. Шлайфане на нокти, монети и кости от лифа и поне това! Все бих работил, но вече няма такива резервни части в сервиза!

  • Граватар Галина Галина:

   Добър ден, Елена! Имаме ZANUSSI FLS 552C, закупен през януари 1998 г. - но италианското събрание. Оттук и качеството. Роднините сега са се грижили за Zanussi ZWSH6100V на украинския монтаж, а в документите пише "1 година гаранция"! За какво мога да говоря?

  • Граватар Николай Николас:

   Елена, твоята Зануси няма нищо общо със съвременния руски. Само едно име е запазено. А вътре има резервоар за еднократна употреба, евтин двигател и всичко-всичко-всичко. Ако живее три години - щастие.

   • Граватар Олег Олег:

    Използвал съм Zanusi от Норвегия, той е на 5 години и оре вече 13 години. Всичко, което се прави за нас и за нас е боклук.

 5. Граватар Рубик Рубик:

  Купих Beco през декември 2002 г. Все още го използвам.

 6. Граватар Татяна Татяна:

  На другия ден имах "мъка". След 15 години работа лагер излетя от машина на Samsung (Корея, по това време купих най-евтиното, дори без дисплей и отдел за климатизация). Ремонтът ще струва 5 хил. Мисля, че си струва да се поправя, може би ще измие още 5 години. И тогава според прегледите новите автомобили не работят толкова много.

 7. Граватар Юлия Джулия:

  Имам Bosch от 2001 г., все още в сервиз. Сменихте нагревателя два пъти. Изтрива се перфектно, колкото и да е обемист.

 8. Граватар Людмила Людмила:

  Моят Беко черпи вода и не се включва. 9 години работи без провал, нито един ремонт. Какво да направите, да го изхвърлите или да се върнете за ремонт?

  • Граватар Марина яхт клуб:

   В ремонт!

  • Граватар Александър Александър:

   Проверете - сменете нагревателя.

 9. Граватар Катя Катя:

  Electrolux - нито една година опъната!

 10. Граватар Олег Олег:

  Ariston as1047ctx служи от 19 години, смени амортисьорите и спойка релето на самия електронен блок.

 11. Граватар Макс Max:

  BEKO от 2001 г. Счупи се през юни 2018 г. Барабанът падна. Резултат: 17 години без повреди с една подмяна на нагревателя. Турско събрание.

 12. Граватар Катя Катя:

  Имам машина на Samsung, купена преди 11 години. Мие се много често. Това се счупи. Барабанът спря да се върти и така той извлича вода и я източва. Не знам дали има смисъл да се поправя или изглежда вече нов ...

 13. Gravatar Anonymous аноним:

  Струва ли си да ремонтира машина, която е на 15 години - Аристон Маргарита.

 14. Граватар Ира Ira:

  Имам LG. Лагерът се разпадна. Работил е 11 години. След подмяна на лагера, още 1 месец. Отидох да си купя нов LG.

 15. Граватар Генадий Генадий:

  Имам Siemens Siwamat плюс 5433. Декември 1995 г. монтажа, работи 23 години без проблеми, като нов.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини