Всичко за пералните машини

Срок на годност и съхранение на прах за пране

Срок на годност и съхранение на прах за пранеМнението, че прахът за пране може да се използва безкрайно, е коренно погрешно. Въпреки химическия състав, срокът на годност на почистващия препарат е ограничен и пряко зависи от спазването на правилата за съхранение. Ако гранулите се съхраняват прекалено дълго или неправилно - всичко се втвърдява, слепва се, поради което химията губи свойствата си и отделя опасни за здравето вещества. За да предотвратите тази ситуация, си струва да разберете „нюансите на праха“.

Колко дълго може да се съхранява продуктът?

Датата на производство и допустимият срок на годност трябва да бъдат изписани върху всяка опаковка или чанта. Ако няма такъв запис, тогава производителят е изключително безскрупулен и явно нарушава закона за задължителната сертификация. Силно е обезкуражен да закупувате „вечен“ продукт - няма гаранции, че цялата друга информация на опаковката не е измислена.

Като цяло, срокът на годност зависи от включените компоненти за пране. С течение на времето способността за премахване на петна избледнява, а прахът става безполезен. По правило това се случва след 24 месеца, но някои производители обещават висококачествено пране в рамките на 5 години.погледнете срока на годност на опаковката

Детските перилни препарати, състоящи се от настърган сапун, имат срок на годност не повече от 1 година.

Не си струва да надвишавате периода, измерен от производителите. Първо, няма да има смисъл в това, тъй като качеството на праха значително се влошава. Второ, частиците с изтекъл срок на годност започват да проникват през опаковката и да повлияят неблагоприятно на здравето на жителите. Особено чувствителни са химическите категории хора - деца, астматици и страдащи от алергия, при които развалено лекарство провокира атаки и обостряне на съществуващи заболявания.

Как да съхранявате продукта?

Датата на годност, посочена на опаковката, не е единственият показател за ефективността и безопасността на продукта. Често прахът става безполезен и вреден дори преди "датата на завършване" поради нарушаване на условията на работа на продукта. Затова трябва внимателно да обмислите съхранението на химически съединения. Когато избирате място, където и в какво да съхранявате почистващи препарати, е необходимо да се изключи влиянието на три фактора, разрушаващи гранули:

 • Висока влажност. Сухите прахове силно привличат влагата, а гранулите, когато са наситени с вода, се слепват и стават каменисти. Ако останете близо до течността през деня, продуктът ще се превърне в монолитен блок, което ще усложни използването му, принуждавайки да натроши камъка на малки парченца. За щастие, поради влагата, основните компоненти за измиване няма да загубят силата си и могат да се използват в бъдеще.
 • Висока температура. Химията не може да отговори на резките температурни промени, но дългият престой в близост до щранга на отоплението, батерията, печката или нагревателя няма да мине без следа. Поради силното и стабилно нагряване вътрешната структура на активните вещества ще бъде разрушена, а прахът вече няма да отмие замърсяването.
 • Директна слънчева светлина. Необратимото разпадане на химичните елементи ще доведе до продължително излагане на ултравиолетова светлина. Тук принципът на работа е подобен на нагряване от батерия: слънцето ще загрява гранулите и ще намали тяхната ефективност.висока влажност, топлина и пряка слънчева светлина унищожават прах

Най-засегнати са отворените опаковки с нарушена стегнатост. Отвореният достъп до праха позволява влагата, топлината и слънчевата светлина бързо да достигнат до компонентите и по-силно да повлияят на структурата им. Проблемът се решава по два начина - чрез избор на идеалното място или надеждна защитна обвивка.

Къде да скриете праха?

По-често се избира най-лесният и достъпен вариант - да скриете праха от вода, топлина и слънце. Но в действителност се оказва, че намирането на такова място е изключително проблематично. Особено, ако в търсене на ползи се закупи икономичен, но насипен пакет от 6-9 кг.Ситуацията се изостря от липсата на отделна килерче или килер.

Но трябва да изберете място за съхранение, така че ние започваме да търсим най-подходящото място. Трябва да се ръководите от следните препоръки:

 1. Мислим за деца и животни. На първо място, изключваме лесно достъпни места, където малко дете или домашен любимец може да получи опасни химикали. Трябва да се помни, че пластмасова торба или пакет от картон лесно се разкъсва със зъби, троши и вкусове. Всеки мислещ човек знае за възможните последици от такъв експеримент върху живота и здравето на растящ организъм.
 2. Изключете кухнята. В идеалния случай е по-добре изобщо да не обмисляте жилищни помещения. Токсичните вещества могат да проникнат във въздуха дори от абсолютно запечатан пакет, след което те остават върху храна, мебели, дрехи, подови и стенни покрития. По логичен начин опасни компоненти проникват в тялото, като постепенно се натрупват и провокират опиянение.
 3. Търсим затворен рафт или шкаф. Слънчевата светлина не трябва да прониква през стените. По-добре е, ако вратите са заключени с магнитна брава.специален шкаф за съхранение на прах
 4. Избягваме банята. Проблемът е с висока влажност.
 5. Пазим дистанцията. Битовите химикали винаги се съхраняват отделно. Категорично е забранено поставянето на прахове, бебешки дрехи, кърпи, кърпи, съдове в едно чекмедже!
 6. Не забравяйте за батериите. Колкото по-далече е почистващият препарат от батерията, толкова по-дълго ще издържи за собствениците си.
 7. Не стигаме далеч. Провеждането през апартамента всяко измиване е незавидна и потенциално опасна перспектива. Затова веднага стесняваме полето за търсене и търсим място в близост до пералнята.

Често има съмнения дали е възможно да се съхранява почистващ препарат на студено. Например, като опция се счита за покрит балкон в студения сезон. Тук отговорът е двусмислен: от една страна, прахът няма да се повреди от минус и резки спадове на температурата, а от друга, ще отнеме много време, за да го пренесете в пералнята.

Специална опаковка за прах

Ако няма подходящо място на балкона или в банята и е вероятно прахът да не изживее измерените две години, ще действаме по различен начин. Закупуваме специален защитен контейнер и го поставяме на всяко свободно място. Не трябва да се страхувате от опасни последици - такива кофи имат много предимства.

 1. Стягане. Поради плътно прилепващия капак е изключена възможността за разливане или проникване на влага.
 2. Безопасност. На капака има специален заключващ механизъм, който не може да се отваря от малки деца или домашни любимци.
 3. Специален материал. Сигурността и херметичността се гарантират от особено устойчив материал. Той не позволява на влагата, светлината и топлината да проникнат вътре, а миещата смес не губи избелващите си свойства.контейнери за прах за пране
 4. Практически обхват. Асортиментът, предлаган от съвременния пазар, помага да се избере най-подходящата форма на кутията. Най-популярни са контейнерите от 5-8 литра, удължени на височина 52-60 см и имат тясна ширина до 30 см. Такива размери улесняват поставянето на прах в близост до пералнята или избутването му под мивката.
 5. Удобни допълнения. Дръжки за носене, странични вдлъбнатини, нос за заспиване, мерителна чаша - всичко това ви позволява удобно да използвате контейнера, без да разлеете миещата смес и свободно да я движите из апартамента.
 6. Наличие. Можете да намерите защитен корпус за почистващ препарат в почти всеки изход.

  Няма да има затруднения с избора на нюанс и щампа, подходящ за интериора.

Има по-евтини опции - сложете отворения пакет с прах в плътно завързана торба или забийте дупката, направена с прищепка. Основното е, че възприетата идея защитава миещата смес от неблагоприятната среда. В противен случай няма да има нито измито пране, нито висококачествен и безопасен препарат.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини