Всичко за пералните машини

Домашен препарат за миене на съдове

домашен препарат за миене на съдовеВсе по-често мислим как да избегнем огромното количество вредна химия, присъстваща в живота ни под формата на детергенти за миене и миене на съдове, гелове, спрейове и други вещества. В допълнение към здравето мнозина се притесняват от финансовата страна на проблема, защото производителите чрез реклама продават съдове за съдове на завишени цени. Ето защо човек неволно се пита дали е възможно да направите препарат за миене на съдове със собствените си ръце и да го използвате в съдомиялна машина, ще бъде ли безвреден за машината и човека и висококачествен при миене? Нека се опитаме да го разберем.

Приготвяме миялна машина

Повечето прахове и течности за миене на съдове в съдомиялна машина се състоят от повърхностно активни вещества (ПАВ), които позволяват на праха да се пени, различни киселини, които корозират мазнините, и омекотители за вода. В допълнение, съставът може да включва белина, натриев силикат (предотвратява корозията на металите), ензими, избелители, сгъстители и други вещества с трудни за произнасяне химически имена.

Влиянието на такива вещества върху човешкото здраве се обсъжда. В незначителни количества те наистина са безобидни, някои от тях могат да бъдат намерени дори в храната или лекарствата. Възможно ли е да замените такива вещества, за да подготвите препарат за миене на съдове със собствените си ръце, който може да се постави в съдомиялната машина. Намерихме няколко такива рецепти.

Рецепта номер 1. В една чаша гореща вода трябва да разтворите 1 чаена лъжичка сода пепел и след това да добавите 1 чаена лъжичка водороден пероксид. Този безопасен инструмент може да не измие изгорелите тигани, но можете да миете чинии, лъжици, вилици и други малки съдове, без да навредите на съдомиялната машина.

Важно! Използвайки такава течна течност за миене на съдове, е необходимо да изсипете сол в съдомиялната машина.

горчицаРецепта номер 2. Друг препарат може да се приготви на основата на горчица. Да, тя е на горчицата, която пени добре и отмива мазнините. И така, половин чаша суха горчица, смесете с половин чаша боракс и една чаша сода. Сместа трябва да се съхранява в непрозрачен контейнер на тъмно място.
Трябва да кажа, че някои потребители имат негативно отношение към тази рецепта, обяснявайки, че горчицата е много слабо разтворима във вода, запушва дюзата в пръскачката и не се мие от съдовете. Но колко хора, толкова мнения, някой няма проблеми с такъв домашен продукт. Между другото, може да се използва не само в съдомиялната машина, но и при миене на съдове на ръка.

Рецепта номер 3. Тази рецепта е насочена повече към спестяване на бюджета, въпреки че използването на ПАВ е незначително и няма да повлияе на човешкото здраве, разбира се, ако не сте алергични. Химиците-аматьори старателно анализираха състава на праховете за съдомиялна машина, стигнаха до извода, че у дома може да се приготви опростен и ефективен прах. Това ще изисква:

 • 25 г неонол (сърфактант),
 • 25 g сулфанол (сърфактант) и
 • 950 г сода за хляб или сода.

Първите две вещества се предлагат в търговската мрежа и са необходими за образуването на пяна. Содата е основата на състава, тъй като в една порция такъв прах (30 g), само 1,5 g повърхностно активно вещество. Изливането на 1,5 g вещество в машината е изключително неудобно, поради което като основа се използва сода. Преди нас цената на такъв инструмент вече е изчислена, така че няма да даваме изчисления, но ще дадем конкретна цифра, 1 кг прах ще струва около 50 рубли. Както можете да видите, спестяванията са очевидни. Този домашен продукт е много подходящ за миене на чинии в мека вода, с твърда вода използването на сол е задължително.

За ваша информация! Някои вещества, които са част от фабричните прахове, може да не са ви необходими, например натриев силикат от ръжда на резервоара на машината, който вече е направен от неръждаем метал.

Все още има много рецепти за домашни средства, но те са приложими за миене на ръка, а не за съдомиялна машина.

Направи си хапчета

Някои занаятчии и аматьори на експериментите стигнаха още по-далеч и измислиха не просто как да си приготвите праха у дома, а да си направите хапчета. Таблетките са най-популярният препарат за миене на съдове, но те са и най-скъпите. Маркетолозите работят чудесно, приписвайки им необичайни свойства. Намерихме рецепти за приготвяне на такова удоволствие у дома за много по-малко количество.

За да подготвите първата рецепта, ще ви трябва:

 • 350 г прах за пране, погледнете внимателно неговия състав, тъй като той практически не се различава от прах за миене на съдове, освен, че няма сода;

  Важно! Подобно на праха за пране, и прах за съдомиялна машина е необходим, за да премахнете мазнините, протеините и други замърсявания от дрехите или съдовете. Така че, и в двата праха има всичко необходимо.

 • 150 г сода пепел, която не само помага за почистване на примеси, но и омекотява водата;
 • вода като свързващ елемент.

Така че, смесете сухите съставки, като добавите малко вода, трябва да се получи гъста каша. Напълваме ледената форма с тази каша и след няколко часа изваждаме готовите таблетки от нея. Обърнете внимание, че формата не трябва да бъде твърде голяма, фокусирайте се върху размера на таблетките в магазина, тъй като таблетът трябва да се побира в отделението за съдомиялна машина.

Втората рецепта, малко по-различна от първата, трябва да вземете 80 g бебешка пудра (не толкова агресивна), например "Eared Nanny", 18 g сода и 2 g течен препарат за миене на съдове. Сухите съставки се смесват и след това се добавя препарат за миене на съдове. Получената маса се поставя във форми за лед, докато се втвърди.

домашно приготвени таблетки за съдомиялни машини

Важно! Ако използвате бебешки прах, тогава вещества, които се борят с замърсяването с протеини, работят при температура не по-висока от 400C, следователно, в съдомиялната машина трябва да изберете подходящия режим.

Описаните рецепти за приготвяне на таблетки за миене на чинии у дома може да не са супер екологични, но са много по-евтини и по-икономични.

От гледна точка на безопасността можете да използвате тази рецепта за приготвяне на таблетки. Необходимо е да вземете 150 г сода за хляб, 200 г боракс, килограм сол Епсом, която в народното наименование се нарича магнезия, и след това да смесите добре всички съставки. След това постепенно добавете концентриран лимонов сок или разтвор на лимонена киселина, докато се получи гъста каша. След това разпределете грил във форми и изчакайте, докато сместа се втвърди. Таблетките за съдомиялна машина са готови.

Плюсове и минуси на домашно приготвени продукти

Съдейки по рецептите и техния състав, не е трудно да се отгатне всички предимства и недостатъци на домашните препарати за миене на съдове. Ние ги изброяваме за яснота и започваме със плюсовете:

 • най-важният плюс е ниската цена, една порция домашно приготвен прах ще струва около 1,5-2 рубли, ако вземете добре познатия Finish, тогава същата порция (30 g) ще струва 15 рубли, домашната таблетка струва 1,7-2 рубли, Но фабричната средна стойност от 20 рубли за парче. Дори ако се използва отделно соли за миялната машинаима полза;
 • съставът на домашно лекарство може да се променя в зависимост от нуждите и характеристиките на съдомиялната машина, като се поставят повече или по-малко от някакво вещество;
 • когато приготвяте продукта със собствените си ръце, знаете точно какво слагате и как ще миете съдовете и следователно съставът е по-безопасен.

Недостатъците на такива средства също имат:

 • Първо, ще трябва да отделите лично време, за да приготвите препарат, въпреки че 20-30 минути не са толкова много.
 • Второ, прахът и таблетките имат не много естетичен вид. Въпреки че как да го погледнете и да опитате.
 • Трето, е необходимо експериментално да се избере част от такъв препарат за един цикъл на измиване, може да се окаже, че потреблението му ще е малко повече от фабричните средства, но с такъв разход няма значение.

Така че, дали да правите или не препарат за миене на съдове в съдомиялната, зависи от вас. Прочетете отзивите на хората на тематични форуми, още повече, че в повечето случаи реалните хора общуват по тях, а не маркетолозите на известни производители. Успех с вашите експерименти!

   

8 коментара на читателя

 1. Граватар Никия Никия:

  И каква миризма ще има от горчица + сода?

  • Граватар Наталия Наталия:

   Наистина няма да има миризма. Просто не отваряйте веднага mmm.

  • Граватар Сергей Сергей:

   Горчицата ще запуши вашата миялна машина.

 2. Граватар Беко Beko:

  Горчицата ще запуши всички дюзи и ще съсипе машината. Не можете да го използвате !!!

  • Граватар Юри жури:

   Това е вярно. Кейс казва човек.

 3. Граватар Наташа Наташа:

  Хареса ми рецептата за хапче 🙂

 4. Gravatar Anonymous аноним:

  Кога и колко процента - есенция или оцетна киселина? И в какви пропорции за изплакване на съдовете изсипете оцет в съдомиялната машина?

 5. Gravatar Anonymous аноним:

  Не помня за сулфанола. Но неонолът е забранено да се използва за миене на съдове, тъй като когато се нагрява, един от продуктите на гниене е фенол, признат за канцероген.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини