Всичко за пералните машини

Средства за пране на мембранни дрехи

мембранно измиванеПонякога пералните дрехи могат да ви поставят пред избора на почистващ препарат, особено ако предмет от непозната материя се появи в гардероба ви. Една от тези тъкани може да бъде мембрана. От нея често се шият спортни дрехи, неща за туристи и деца. Този материал има уникални свойства и затова са необходими специални средства за измиване на този материал. Какви са тези средства, как да ги изберете и как да се измиете?

Свойства на тъканите „Чудо“

Мембраната представлява специален слой вътре в тъканта, под формата на решетка с минутни пори. мембранна тъканМембраната е покрита от двете страни със специална защита. Най-горният слой плат с мембрана е устойчив на износване материал. Поради многослойната си мембрана платът има следните свойства:

 • отблъсква водата, което ви позволява да не се намокрите под дъжда;
 • диша добре, което означава, че в такива водоустойчиви дрехи не е нужно да се потите, тъй като изпаренията лесно изчезват;
 • ветроустойчив, това го прави удобен за всяко време;
 • светлина и задържа топлина, следователно изолацията не е от мембранна тъкан, с изключение на пухени якета и зимни якета, мембраната не позволява на студа да премине навътре.

За ваша информация! Мембранният плат е доста скъп, така че преди да използвате нещо за пране, уверете се, че продуктът е подходящ за този тип дрехи, защото развалянето на скъпо нещо е повече от неприятно.

Изисквания за средства

Какъв препарат за пране е по-добре да изберете, какво трябва да бъде? За да отговорим на този въпрос, трябва да изхождаме от свойствата на тъканта, които описахме по-горе. Ето някои изисквания за мембранния препарат:

 • не трябва да съдържа хлор, тъй като хлорът ще разруши водоотблъскващото свойство на тъканта;
 • тя не трябва да съдържа голям брой ензими, които възприемат тъканното импрегниране като замърсяване, унищожавайки го;
 • продуктът не трябва да съдържа кислородна белина, тъй като запушва порите на мембраната, тъканта престава да „диша“;
 • съставът не трябва да бъде големи абразивни частици.

Като се имат предвид тези изисквания, можем да кажем с увереност, че мембраната не е подходяща за измиване:

 1. всеки прах, Taid, Ariel, Persill и други;
 2. конвенционални течни детергенти, съдържащи ензими;
 3. избелвачи и петна за отстраняване;
 4. почистващи препарати за изпиране на деликатни дрехи, като например „Гърка“, „Ворсинка“ и др .;
 5. течен сапун.

Заключение: изпирането на дрехи от мембраната може да се извършва само със специални инструменти, предназначени за определен тип дрехи.

Например, има отделни продукти за спортни дрехи и за връхни дрехи с изолация. Ако такъв инструмент не е бил под ръка, можете да използвате домакински сапун, който не съдържа хлор. Но те не винаги трябва да мият дрехите си; с течение на времето платът ще започне да губи своите "дишащи" свойства.

Кратък преглед

На пазара на домакински химикали има много средства за пране на дрехи от мембрана от различни производители, даваме няколко примера.

 • Perwoll Sport & Active е течен препарат, предназначен за измиване на спортни неща с мирис на свежест. Това означава, че можете да перете гащеризони, термо бельо, анцузи и якета, панталони, изработени от болонена материя и ластик.
 • Nikwax Tech Wash - специален биоразградим течен сапун за мембраната, спомага за запазването на водоотблъскващите свойства на тъканта. Използва се и за пране на найлонови и памучни тъкани, брезенти, GoreTex, Dry Factor, Sympatex, Ultrex. Те изтриват палатки, раници, въжета за катерене. Този продукт се продава в концентрирана форма и затова е подходящ за отстраняване на петна.
  мембранни продукти
 • Domal „Sport Fein Fashion” е немски продукт. Почиства старателно дрехите от различни видове замърсители, без да засяга свойствата на тъканите. Една бутилка от 750 мл е достатъчна за 25 кг сухо бельо, което е много икономично.
 • Denkmit Fresh Sensation е гелоподобен продукт, подходящ за мембраната, елиминиращ замърсяванията и миризмите. Въпреки това, тя придава на материята водоотблъскващи свойства.
  мембранни продукти

Как да се мият и да се грижат

Най-нежният начин за измиване на мембраната е ръчно. Необходимо е продуктът да се намокри в леко топла вода и след това да се нанесе един от специалните продукти, след което да се изплакне под течаща вода. Не развийте продукта, оставете водата да тече от самия артикул. Този метод ще се хареса на малцина, тъй като не искате да харчите машината нито време, нито усилия за ръчен труд в присъствието на машина.

За да перете дрехи от мембраната в машината, трябва да спазвате правилата:

 • пране в един от режимите: "ръчно пране", "вълна", "спортно облекло";
 • регулирайте температурата до 300;
 • изключете въртенето;
 • не използвайте накисване или предварително измиване и режим на сушене в колата;
 • измийте големи предмети отделно.

След измиване в машина продуктът се поставя върху хоризонтална повърхност и като такъв се суши в добре проветриво място. Не изсушавайте мембраната близо до огън или батерия, нито я гладете. Ако е необходимо, след изсушаване мембранните дрехи се импрегнират със специален водоотблъскващ състав. Това ще удължи живота на продуктите. Ако забележите, че дрехите започнаха да се намокрят на някои места, тогава тази процедура е просто необходима.

За импрегниране може да се използва Nikwax Down Proof. Защитен агент под формата на спрей се нанася върху повърхността на дрехите и чака пълно изсъхване. По време на изплакване трябва да се използва течна импрегнация. Тази процедура трябва да се извърши след едно или две измивания, честото импрегниране ще доведе до запушване на мембраната, тя ще загуби другите си свойства.

импрегнация на мембраната

Важно! Водоотблъскващите импрегнации трябва да се използват само след пране на дрехи и стриктно в съответствие с инструкциите.

Така че, не е трудно да се мият дрехи с мембрани, защото с появата на нов материал се появиха средства за грижите им. Купете средства от надеждни производители и измийте според препоръките на етикета. И тогава дрехите ви винаги ще бъдат в отлично състояние.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини