Всичко за пералните машини

Барабанът в пералнята

Барабан за перална машинаПералнята не само почиства прането от замърсявания, но и води до преждевременното му износване и дори повреда. Степента, в която платът е унищожен, зависи от това, с което влиза в контакт по време на пране. Ако в машината е инсталиран барабан с пчелна пита, това е едно нещо, ако обикновен барабанен тип с дупки е съвсем различен. Те имат различни повърхности, триенето на тъканта също варира.

Редовният барабан е осеян с дупки

Първо трябва да разберете какво е обикновен или перфориран барабан. Това е метален или пластмасов цилиндър с определен диаметър, изпъстрен с дупки. В пералните машини с хоризонтално зареждане на пране такъв барабан има задна стена, с вертикално зареждане - дъното. Обикновено задната стена или дъното на барабана се отпуска с дупки, но това се случва и обратното.

Дупките в барабана са необходими за циркулацията на водата, идваща от резервоара, и не можете да направите без тях. Инженерите изчисляват оптималния брой и размер на отворите въз основа на много параметри, включително:

  • скорост на въртене на барабана
  • масата на бельото
  • водно налягане
  • и други

Факт е, че са необходими дупки, но те са опасни за тъканта.

За да разберете опасността от голям брой дупки по страничните стени на барабана на пералнята, трябва да разберете какво е тъканта и как се държи по време на процеса на пране.

Материята се трие по стените на барабана по време на измиване

Стените на барабана на пералнятаЕдна тъкан е тъкане на нишки, а конецът е тъкане от влакна. Колкото по-силни са влакната и по-плътно тъкане на нишките, толкова по-здрава е тъканта и по-трудно е да се разруши. Не е нужно да стигате далеч за пример. Материята от полимерна прежда е много по-устойчива на абразия от естествената тъкан от влакна.

Прането е заредено, пералнята набира скорост. Платът започва да се трие в стените на барабана, измива се с вода и разреден препарат. Точно за това е процесът на измиване. Тънките влакна на тъканта, като истинска ренде, търкайте върху метал с дупки. Краищата на такива дупки не са остри, но има достатъчно от тях, така че триенето е достатъчно чувствително. Платът започва да се износва бавно. Няколко измивания и те вече нямат предишната си сила. Това важи особено за вълнени, памучни и други деликатни материи.

Ако някъде се разкъсва нишка в спалното бельо, тогава ситуацията е още по-лоша. Неуспешният улов на дупката и конецът се издърпва, унищожавайки тъканта.

Инженерите на Miele решават проблема

Барабан с пчелни питиДизайнерите на много компании са работили и работят по проблема с износването на тъканите, когато се перат в пералня. Да се ​​намери оптималното съотношение на параметрите, което ще позволи, от една страна, качествено почистване на бельо от мръсотия, от друга, минимално разваляне на плата, изобщо не е просто. Както вече споменахме, миенето е предимно триене и не може да се избегне.

Инженерите на Miele, както често се случва, започнаха да търсят решение в околната среда. Пчелна пита привлече вниманието им. Конструкцията на редовни шестоъгълници, дори формовани от мек восък, се оказа доста стабилна. Емпиричните доказателства са потвърдени при лабораторни изследвания.

Изобретеният в червата на Miele меден барабан е цилиндрична метална конструкция, върху която са щамповани изпъкнали шестоъгълници. Дупките за циркулация на водата в него са много по-малки, а площта им е значително по-малка, отколкото в обичайния барабан. Течността се задържа в резервоара по-дълго и това определя ефективността на използването му и ефективността на почистване на тъканта. Освен това възможността за проникване на малки твърди предмети, които понякога се забравят да бъдат извадени от джобовете, извън барабана, практически изчезва. И това предпазва другите части на пералнята от повреди.

За по-интензивно движение на водата в барабана са предвидени елементи за всмукване на вода. Гладността на повърхността, като един от решаващите фактори за запазването на тъканите, е под специално внимание. Най-малкото съмнение - и барабанът отива за ревизия, или за брак. Причината за съмнението може да е дърпане върху тъканта на капрон, която е извършена върху пчелните пити.

Пчелните пити допринасят за образуването на тънък воден филм, който значително омекотява триенето на тъканта и подобрява нейното почистване. Освен това, благодарение на пчелните пити, се намалява площта на контакт на повърхността на барабана с тъканта, което също влияе положително на намаляването на триенето.

заключение

Новият барабан във версията Miele има значителни предимства пред традиционните дизайни. Това става очевидно дори при най-тежката версия на цикъла на въртене, когато тъканта не се всмуква в дупките и не е необходимо да се полагат допълнителни усилия за отстраняването й от там.

Следователно дрехите и не само това, че обикновено е да се мият на ръка, за да не се повредят деликатната материя, няма да пострадат по никакъв начин в пералнята с иновативен барабан.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини