Всичко за пералните машини

Соли за съдомиялни машини

сол за съдомиялна машинаСлед като купите съдомиялна машина, е важно не само да разберете как се включва, но и какви перилни препарати могат да се използват за нея. На рафтовете на магазините има много домакински химикали, а рекламата от телевизионните екрани ви кара да купувате скъпи стоки. Но преди да направите такава покупка, е по-добре да разберете коя сол за съдомиялната машина е необходима, коя от предлаганите на пазара соли е достъпна и възможно ли е да замените солта с нещо?

Наистина ли е необходима сол?

Всеки знае, че водата от чешмата е твърда и трябва да се филтрира преди употреба в храната. Но не всеки ще инсталира воден филтър за пералня и съдомиялна машина. В най-добрия случай хората използват специални омекотители за вода, подходящи за домакински уреди. Те включват сол за съдомиялна машина, защо сол?

Нека се опитаме да обясним ефекта на солта и нейната ефективност в борбата с твърдостта на водата по достъпен и кратък начин. Твърдостта на водата се дължи на наличието в нея на калциеви и магнезиеви йони, които при нагряване се утаяват под формата на варовик. Ако във водата присъства голямо количество железни йони, тогава тази плака много бързо камъни, покривайки нагревателния елемент на машината. Затова в тях е вграден специален йонен обменник, който се бори с твърдостта на водата.

Вътре в йонообменника има смола, съдържаща натриеви йони. Тази смола черпи магнезиеви и калциеви йони от водата, което я прави мека. С течение на времето обаче, натриевите йони се отмиват и способността за привличане на йони се губи, следователно е необходима сол, поради която натрият се замества в йонообменника. Ето защо солта за съдомиялната машина се нарича регенеративна, което означава регенеративна.

Това трябва да бъде не само солта, която добавяме към храната, а специална сол, която е била обработена. Съставът му е по-сложен от този на ядливата сол.

Твърдостта на водата се определя от специален сензор вътре в съдомиялната машина или ръчно задвижван в програмата. В зависимост от показателя за твърдост, машината ще изразходва определено количество сол. И най-важното - солта не само омекотява водата, но и удължава живота на съдомиялната машина.

Видове сол за съдомиялна машина

Има много разновидности сол за съдомиялни машини, или по-скоро производители. Нека разгледаме няколко примера за предимствата на различните соли и дали те могат да бъдат заменени с нещо.

 • Ecodoo - регенерираща сол за съдомиялни машини. Тази сол не съдържа багрила и е подходяща за различни съдомиялни машини, в допълнение, не съдържа ароматизатори, фосфати и хлор. Той се справя перфектно с варовите отлагания, омекотявайки водата. За пакет от такава сол 2,5 кг трябва да платите около 400 рубли.
  сол за съдомиялна машина ecodu
 • SODASAN е сол за съдомиялна машина без фосфати и багрила. Тази сол е преминала висока степен на пречистване, следователно, не съдържа примеси. Тя се справя с варовик и не оставя петна по съдовете. Цената за 2 кг е около 400 рубли.
  Сол за съдомиялна машина Sodasan
 • Финишът е специална сол на домашното производство. Защитава нагревателния елемент от мащаб и предотвратява образуването на варовик. Не съдържа примеси. Цената за пакет от 1,5 кг е около 200 рубли.
  Готова сол за съдомиялна машина
 • Topperr - таблетирана сол за съдомиялни машини. Той омекотява добре водата, като по този начин подобрява качеството на миенето на съдове. Цената за 1,5 кг е около 400 рубли.
  сол на съдомиялна машина topperr

Списък на компаниите, производителите на сол могат да бъдат много дълги. Основният извод, който може да се направи, е следният: за цената солта за съдомиялната машина не се различава значително. За една година са необходими около 2-3 пакета сол, което е около 1000 рубли. Ето защо някои се чудят дали е възможно да се замени такава сол с обикновена трапезна сол, например Extra, която струва около 30 рубли, като по този начин се намаляват разходите.сол за съдомиялна машина

Ако решите да закупите помощник за съдомиялна машина, трябва да знаете, че трябва да се грижите за нея и да си купите необходимите почистващи препарати. Това е като домашен любимец, например, котка, която може да бъде хранена с Whiskas или мляко и хляб. Разбира се, зависи от вас да изсипвате специална сол или хранителна сол в машината, но имайте предвид, че зърна от пясък и други примеси могат да попаднат в хранителна сол, което ще се отрази неблагоприятно върху работата на самата машина. Освен това трапезната сол е твърде малка и не е равномерна, нейните кристали могат да се слепят.

За ваша информация! Специалистите по ремонта на домакински уреди не препоръчват да замествате специална сол за съдомиялни машини с нещо друго, основното е да внимавате, когато избирате да не купувате трапезна сол под прикритието на специални.

Що се отнася до пакетирането на сол, която е по-добра под формата на таблетки или гранули, невъзможно е да се каже еднозначно. Предимството на таблетираната сол е, че дозировката й вече се определя от производителя и трае по-дълго, тъй като се разтваря по-бавно, така че преценете сами за какво можете да харчите пари. но не е възможно да се работи напълно с машината без специална сол, И не бъркайте перилния препарат в таблетки три в едно със сол под формата на таблетки, това са различни средства и ги поставете в различни отделения на съдомиялната машина.

Колко и къде да излея?

Колко сол трябва да сложите в съдомиялна машина, зависи от твърдостта на водата. Колкото по-висок е показателят за твърдост, толкова по-голяма е консумацията на сол. В допълнение, твърдостта на водата може да варира в зависимост от сезоните на годината, така че най-добре е да закупите съдомиялна машина със сензор, което определя твърдостта на водата и в зависимост от това консумира нужното количество сол.сол за съдомиялна машина

В съдомиялните машини, в които трябва да зададете ръчно индикатора за коравина, ще трябва да се съсредоточите върху средния индикатор. Как правилно да настроите стойността на коравина е описано в инструкциите за машината. Количеството сол, което трябва да се напълни, може да бъде посочено на опаковката, така че прочетете внимателно всички инструкции. Най-добре е да изсипете сол преди цикъла на измиване и леко да я навлажните едновременно, за да се разтвори по-добре. В някои машини една доза сол е достатъчна за няколко цикъла на измиване, но е необходимо да се провери дали солта е изтекла в отделението, в противен случай машината ще работи с твърда вода.

Отделението за сол е разположено в самата дъна на съдомиялната машина, на дъното. Съмнение, вижте устройството в инструкциите.

По този начин солта за съдомиялна машина е необходимо средство за нормалната й работа и безпроблемната работа. Когато купувате автомобил, бъдете готови да закупите всички консумативи за него, в противен случай ще трябва да поправите или смените оборудването много бързо.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини