Всичко за пералните машини

Как да си направите сокоизстисквачка от пералня

пералня сокоизстисквачкаСокоизстисквачка от пералня, която е послужила на времето си, не е толкова нова идея. Още в края на 80-те занаятчиите публикуват своите рисунки на продуктивни сокоизстисквачки в популярни технически списания, които се правят от машините на съветската Рига, Ока или Вятка. Решихме да продължим добрата традиция и да предложим идеите си относно използването на модерна пералня, а именно производството на сокоизстисквачка от нейните части с минимални промени.

Защо да направите машина за изцеждане на сок?

Въпросът е наистина добър, защо да отделите много време за преработка на използвана пералня, за да я превърнете в сокоизстисквачка, когато можете свободно да закупите мощна машина в магазина за сравнително малко пари? Отговорът на този въпрос се крие в човешката природа.

Някои правят нещата за вентилатора така, че да стоят в гаража им или на дачата и можете да се хвалите с приятелите си със своята остроумие и златни ръце. И някои хора правят такива неща със собствените си ръце, просто защото им харесва процеса на работа с хардуер и електрически уредби. Така светлината се ражда домашен бетонен смесител от пералня, Емери и Бог знае какво още. Каквато и да е мотивацията ви, целта е достойна и ние ще се опитаме да помогнем да я реализираме.

За ваша информация! Направата на сокоизстисквачка от перална машина с предно зареждане не е по-трудно, отколкото от всяка друга.

Какви материали ще бъдат необходими и как да ги подготвите?

За да направите сокоизстисквачка от пишеща машина, направете автоматична машина с предно зареждане sddefaultще ви трябва дълготрайна пералня и още няколко резервни части отгоре. Премахваме незабавно излишното от тялото на пералнята. Помпа, превключвател за налягане, клапан за пълнене, филтър за източване, блок и контролен панел са все ненужни части, няма да имаме нужда от тях. Можете също да премахнете дъното и гърба на пералнята. В допълнение към всичко това ще се нуждаем от две допълнителни ударни пружини, за да компенсираме хоризонталната центробежна сила.

Също така трябва да придобием две тънки ленти от метална мрежа с дължина 30 см и ширина 6 см, голям брой болтове и гайки 3 мм, контейнер за сок, нова тръба за източване и тапи, изработени от калай и гума. От необходимите ни инструменти:

 • бормашина;
 • български език;
 • заваряване;
 • отвертка;
 • различни гаечни ключове;
 • тънък шил или тренировка;
 • клещи;
 • чук;
 • ножица за метал.

Важно! Този дизайн включва използването на части от старата пералня максимално, така че в крайна сметка сокоизстисквачката ще ви струва много евтино.

Идеята е следната, поставяме пералнята "на гърба", подменяме прътите в ъглите и ги фиксираме, така че сокоизстисквачката да не се изплъзва по време на работа. Оставяме люка, маншета, барабана, двигателя и задвижващия механизъм на място, премахваме останалото. Двигателят ще трябва да бъде свързан отделно, тъй като също премахнахме контролния блок. След това трябва да подготвим детайлите за бъдещата сокоизстисквачка, направете следното.

 1. Свалете задвижващия ремък от шайбата.
 2. Изключваме амортисьорите и всички други елементи, които пречат на изваждането на резервоара.
 3. Изваждаме маншета на люка (за това трябва да разхлабите скобата).
 4. Изваждаме резервоара с барабана.
 5. Ако резервоарът е сгъваем, ние го развиваме, ако е сгъваем, ние го нарязваме по шева с шлайф.
 6. Задвижващият механизъм не може да бъде разглобен и барабанът не може да бъде издърпан, нашата задача е да почистим дъното на резервоара от отломки и мръсотия, както и да почистим външните стени на барабана от същата мръсотия. След механично почистване е по-добре да обработите допълнително дъното и стените на резервоара, както и барабана с оцет.
 7. Резервоарът се почиства, в него не трябва да има остатъци или допълнителни части като нагревателни елементи, термистор и други сензори.Всички излишни отвори трябва да бъдат запечатани с ламаринени и гумени пластири. Оставете само отвора за източване, към който ще трябва да завиете нова дренажна тръба.

За ваша информация! За предпочитане е да вземете старите автоматични перални машини за предно зареждане, за които резервоарът е изработен от неръждаема стомана, за да направите ремонта. Автомобилите с пластмасови резервоари са по-лоши, но те също могат да се използват.

 1. Заваряваме всички дупки на барабана със заваряване, те не са подходящи - те са твърде големи. Изваждаме ребулерите и оставяме приспособленията за тях, те ще помогнат да смилат зеленчуци и плодове.
 2. Правим стотици малки дупки с диаметър 1 мм в стените на барабана около целия периметър.
 3. Поставяне на резервоара обратно. Ако не беше отделим, тогава ще трябва да пробиете бормашина по шева в кръг от 15-20 дупки, да смажете шева с уплътнител и след това да затегнете с болтове двете части на резервоара.
 4. Монтираме резервоара заедно с амортисьори и маншета на люка на място - подготовката е завършена.

Сглобяване на дизайна

След висококачествената подготовка на частите, която беше направена на ръка, не струва нищо за сглобяването на готово устройство. Като начало ще модифицираме барабана на пералнята, така че да се превърне в пълноценен приемник на плодове на сокоизстисквачката.

 • Взимаме предварително подготвени ленти от метална мрежа и ги вмъкваме в кръг около барабана между крепежните елементи на ребулерите и върху задната стена.
 • Ние ги дърпаме за здравина с винтове към стената на барабана. Решетката ще играе ролята на ренде за зеленчуци.
 • Освен това закрепването на шредера ще помогне да се счупят зеленчуците в барабана, той трябва да бъде разгънат и краищата да се заточат. Така съдът с плодове е готов.

Сега трябва да подобрим дизайна, така че устройството да издържи възможно най-дълго. Закрепваме допълнителни пружини към резервоара и стената на пералнята, за да намалим вибрациите на резервоара от действието на центробежната сила хоризонтално. Това е необходимо, тъй като ние ще оперираме сокоизстисквачката с люка до върха. Сега трябва да „дадете живот“ на задвижващия механизъм на въртящия се барабан, а именно да свържете двигателя към електрическата мрежа. Как да направите това, вижте видеото по-долу.


Слагаме нашата самостоятелно направена сокоизстисквачка, излюпваме се и провеждаме пробен старт. Барабанът трябва да се върти свободно с пълна скорост, без да чука или други чужди звуци. Важно е също така сокоизстисквачката да стои надеждно върху дървени опори и да не се разпада, докато работи с пълен съд за плодове. Подменяме контейнер за сок под тръбата за източване, отваряме люка, поставяме плодовете в съда за плодове и стартираме сокоизстисквачката.

Бъдете внимателни! В никакъв случай не налагайте пълен съд с плодове от зеленчуци или плодове, не само, че те няма да бъдат смачкани и няма да дават сок. При претоварване съществува риск от повреда на задвижващия механизъм на сокоизстисквачката, особено лагерите.

ябълкиКакво ще се случи с плодовете? Въртящ се със скорост 800-1000 оборота в минута, плодовият рецептор, който също е барабан, разгражда плодовете в каша. Овесена каша се омесва в съда с плодове, а сокът, заедно с част от пулпата, се изцежда през отвори в страничните и задните стени на барабана под въздействието на центробежна сила и се утаява в резервоара. След това сокът се стича по стените на резервоара и отива в канализацията и през тръбата влиза в резервоара. Ето как работи самостоятелно направената сокоизстисквачка.

Колко оптимално можете да поставите зеленчуци и плодове в барабан, така че да бъдат обработени ефективно? Отговорът е прост - колкото по-плътни са плодовете, толкова по-малко трябва да бъдат запълнени в рецептора на плодовете. Например, ябълки от твърди сортове се изсипват в полу-барабан, тоест, докато напълнят съда до половината. Морковите са много твърди, така че трябва да го напълните в една четвърт от съда, добре, а горски плодове като касис или череши могат да бъдат покрити с ¾ от съда - като цяло принципът е ясен.

В заключение отбелязваме, че както виждате, да направите сокоизстисквачка от автоматична машина с предно зареждане от себе си не е твърде трудно.Пералнята претърпява минимални промени, трябва само да направите някои промени в дизайна и можете да започнете да обработвате десетки килограми плодове от градината.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини