Всичко за пералните машини

Мога ли да използвам сода в съдомиялната машина?

сода и миялна машинаМного домакини използват сода, добавяйки я при миене и миене на съдове, както и за почистване на различни повърхности от замърсявания и варовик. Това е наистина универсален инструмент, методите на приложение на който са много. С появата на съдомиялната машина мнозина имаха въпрос, възможно ли е да се налива сода в съдомиялната машина вместо прах? Нека да го разберем.

Използване на сода за съдомиялна машина

Содата е името на домакинството за химичното съединение натриев бикарбонат. Содата принадлежи към основите и, както знаете, повечето прахове за съдомиялни машини, както и таблетки и гелове, съдържат алкали. Алкалите допринасят за разграждането на изсушената кал и разграждането на мазнините в тенджери, тигани и други съдове.

Ето защо, отговаряйки на въпроса дали е възможно да се използва сода за съдомиялна машина, ще кажем, че е възможно. Просто трябва да знаете как да го направите правилно, защото само содата няма да даде положителен резултат от миенето на съдове. Калцинирана или сода за хляб не могат напълно да заменят специални препарати за миене на съдове, включително прахове или таблетки.

За ваша информация! Содната пепел, за разлика от содата за хляб, е по-силна, така че трябва да измивате внимателно съдовете с нея, старателно измивайки я от повърхността.

Въпреки факта, че содата е част от много почистващи препарати, някои майстори на сервизни центрове не препоръчват да използвате чиста сода за съдомиялна машина. Това се обяснява с факта, че при взаимодействие с вода, содата не се разтваря напълно, се образува утайка. Това може лесно да се провери, като разтворите малко сода за хляб в чаша вода.

Полученото окачване не става веднага, а запушва циркулационната помпа, като поставя машината в ред. Ето защо, помислете сами дали си струва да замените специални прахове с напълно импровизирани средства. Ремонтът ще струва повече. Възможно е домашните продукти на сода да се редуват със специализирани инструменти, както и редовно почиствайте съдомиялната машинатогава няма да се случи нищо страшно.

Начини за използване на сода

Можете да използвате сода за съдомиялна машина като компонент, който е част от домашен прах за миене на съдове, и като средство за почистване на съдомиялната машина. Вторият вариант е най-популярен. Ето няколко рецепти за използване на сода.

  1. С разтвор на сода можете да избършете и измиете стените на камерата на съдомиялната машина, както и да измиете филтри и кошници за съдове.използване на сода в съдомиялната машина
  2. Оцетът в комбинация със сода ще ви помогне да се отървете от неприятната миризма, която се е появила вътре в машината. За целта първо включете съдомиялната машина за дълъг цикъл без чинии, след като поставите чаша оцет върху една от кошничките. И след това те започват кратък цикъл, като в машината наливат половин чаша сода за хляб, но не и сода.
  3. За следващата рецепта е необходимо да вземете сода в обема на една чаша, добавете 10 капки етерично масло и 1,5 с.л. супени лъжици водороден пероксид. След като смесите всички компоненти, е необходимо сместа да изсъхне и след това да я изсипете в машината. В горната кошница сложете половин чаша оцет и след това включете програмата за пране. Такова почистване на машината няма да остави следа от плака.
  4. За да измиете кухненски съдове и прибори, можете да си направите прах за миене на съдове. За основа се взема детски прах за пране, в който няма фосфати и аромати. Прахът се смесва със сода и се използва като конвенционална миялна машина със скорост 25 g на мивка.
  5. Друга рецепта включва използването на сода пепел. Малко количество сода пепел се смесва с прах за пране - продуктът е готов. Ако не искате да миете съдове с такъв прах в съдомиялна машина, то поне е много подходящ за накисване на тенджери и тигани, тъй като се справя със сложната мръсотия.

Важно! Използвайки прахове на базата на сода за хляб и сода, изплакнете съдовете старателно, както и използвайте препарат за изплакване и сол за съдомиялни машини.

Правете си хапчета

От всички продукти за миене на съдове таблетките са в голямо търсене. За да не преплащате за закупени от магазина хапчета, можете да ги направите сами. Удобно е да ги използвате, но те няма да струват много, тъй като един от техните компоненти е сода за хляб, която е доста евтина и достъпна.

За да приготвите такива домашно приготвени таблетки, ще ви трябва:

  • 250 г магнезия (второто име е магнезиев сулфат);
  • 100 г боракс;
  • 75 г обикновена сода за хляб;
  • разредена лимонена киселина или изцеден лимонов сок.

Сухите съставки се смесват старателно и след това към тях се добавя лимонов сок. Когато реакцията на комбиниране на сода и сок, придружена от шипене, приключи, ще бъде възможно разграждането на мократа смес в малки форми. След това трябва да изсушите плесените и таблетките са готови. Те трябва да се използват заедно със специална сол за съдомиялна машина и препарат за изплакване, тогава ефектът ще бъде максимален.

За ваша информация! Ако таблетката се разтвори в малко количество вода, тогава ще се получи течен продукт, те също могат да мият чинии.

Какво казват производителите на съдомиялни машини

Инструкциите за съдомиялни машини определят основните правила за това как и какво да миете съдовете. Повечето производители препоръчват използването на фабрична сол, прах и препарат за изплакване. А някои подчертават, че е невъзможно да се замени специална сол с обикновена. Същото се отнася и за перилните препарати.гелове за съдомиялни машини

Освен това, не забравяйте, че ако машината се повреди в резултат на нарушение на правилата за експлоатация, гаранцията става невалидна. Ето защо, дори ако решите да миете съдовете със сода или други импровизирани средства, тогава бъдете готови за ремонт за ваша сметка.

Можете също да миете съдове с комбинирани таблетки или капсули, те са удобни за използване. Въпреки това, преди да купите такива хапчета, разберете дали вашата машина разпознава фондове 3 в 1. В крайна сметка, ако това не стане, няма смисъл от такива хапчета, максималният ефект може да не работи.

В заключение отбелязваме, че можете да миете съдове със сода, но в съдомиялната машина това не винаги се препоръчва. В крайни случаи е възможно да се редуват средства на базата на сода със специални средства. Според нас содата е по-добра за почистване на съдомиялната машина и премахване на миризмите, както и за накисване на съдове с изгорена храна. Прегледите на потребители може да ви помогнат, но да се доверите на тях на сто процента не си струва. Успех!

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини