Всичко за пералните машини

Използването на сода за пералня

содаСодата е известна на всички, ценена е заради широкото й използване в различни области. Нашите баби също използваха този „бял ​​прах“ за почистване на съдове, миене на неща и много други цели. Но днес ще поговорим за това как можете да използвате сода по отношение на пералня, какви ползи носи.

Печене и сода пепел: каква е разликата?

Говорейки за сода, мнозина ще мислят за сода за хляб, но това е само един от видовете на това алкално съединение. Всъщност содата се произвежда в три категории:

 • сода за хляб, тя се нарича натриев бикарбонат, химическата формула е написана като NaHCO3;
 • сода пепел, химична формула Na2CO3;
 • сода каустик, химическа формула на NaOH.

Содата за хляб е най-слабата алкална основа, затова се използва в сладкарската промишленост. Каустичната сода, напротив, има много силна алкална реакция, така че изключително рядко се използва в ежедневието, използва се главно в промишлеността. Ще се интересуваме повече от сода, който е подходящ за измиване на неща с тежки замърсявания, както и за почистване на машината. Но първо първо.

Перална машина

По време на работа на пералнята, върху нейните части може да се образува накип и варовик. Освен това, ако не следвате правила за грижа след домашен помощник, след известно време можете да усетите миризмата, идваща от барабана или тавата на машината. В такива случаи сода пепел ще помогне за почистване на машината. Той е не само няколко пъти по-евтин от специализираните инструменти, но и ефективно се справя със задачата.почистване на мухъл

За да почистите автомобила от лоша миризма и мухъл, трябва:

 1. смесете сода с вода в съотношение 1: 1;
 2. нанесете целулоза върху барабана и маншета, тъй като именно под ластика по-често се образува плесен. В този случай не забравяйте да носите ръкавици, содата може да причини дразнене на кожата.
 3. изчакайте около 30 минути;
 4. използвайте кърпа за почистване на замърсени участъци на барабана.
 5. пуснете машината в режим на бързо измиване, но без пране.

За ваша информация! Ако няма сода пепел, тогава обикновената сода за хляб напълно ще се справи с тази задача, особено ако такова почистване се извършва редовно, поне веднъж месечно.

почистване на пералнятаПочистването обаче може да изисква не само барабана, но и тавата с прах. В края на краищата, натрупването на вар и сапун също се натрупва върху него. Почистването на съда за прах е подобно на почистването на барабана. Каша от сода се нанася върху тавата за известно време, след което се отмива с вода.

Сода пепел е добър омекотител за вода. Можете да добавите 2 супени лъжици сода при измиване, директно в праха. Но само ако не перете дрехи от вълна или коприна. Това ще спаси машината от образуване на мащаб.

Използване на сода за пране

Най-често сода пепел се използва за премахване на петна. Както вече казахме, той може да се добавя към праха, докато перате нещата в пералнята. Но това се отнася само за неща, изработени от памук и лен. Предметите, изработени от вълна и коприна, се „страхуват“ от въздействието на основите, а мембранните предмети не могат да се мият със сода.

При средна твърдост на водата добавете 2-3 с.л. супени лъжици сода, можете да го излеете директно в барабана с неща. С много твърда вода можете да добавите 5 с.л. супени лъжици сода. Важно условие за такова измиване е температурата на водата, която трябва да бъде най-малко 500S.

По-добре е обаче да използвате сода по време на предварително накисване на силни замърсители. За да направите това, вземете 3 супени лъжици. супени лъжици сода и ги разтваряме в 10 л вода при температура 400В. Поставете нещата в разтвора и ги оставете за 2-3 часа, след което ги измийте ръчно или в машина, използвайки прах.

измиване със содаДруга ефективна рецепта, използваща сода, тя се използва за измиване на кухненски кърпи.Шепа сода пепел се смесва със сапун, смляна на ренде и сместа се поставя в голяма емайлирана кофа, наполовина напълнена с вода. След като сместа се разтвори, трябва да поставите кърпи във вода и да заври. След това ги сварете на слаб огън за още 20 минути. След процедурата измийте в машина с добавяне на прах.

Смес от сода, растително масло, белина и прах се справя с мазни петна по кухненските кърпи. Три супени лъжици от всяко вещество се изсипват в кофа с вряща вода и се поставят кърпи. Оставете ги във водата до пълно изстиване, може да се оставят за една нощ. След това изплакнете и измийте в колата.

За ваша информация! Можете да закупите сода пепел във всеки магазин за битова химия, където купувате препарат за пране.

Така че, содата може да се превърне в незаменим инструмент в домакинството. Той ще помогне да се поддържат чисти дрехи и пералня. С него можете да почиствате печката, да миете плочките, пода и много други, а може би ще намерите собствената си употреба на сода.

   

1 коментар на читателя

 1. Граватар Нина Нина:

  Калгон е същата сода ... защо рекламирате високи разходи, когато можете просто да купите сода 🙂

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини