Всичко за пералните машини

Отстраняване на горния капак на пералня Bosch

Премахване на горния капак от SM BoschВ случай на повреда на оборудването, ремонтът не може да бъде избегнат. Въпреки своята надеждност, пералнята Bosch също може да се счупи. За да започне да го ремонтира, всеки майстор и още повече начинаещ трябва да знае всички нюанси на премахването на капака на пералня Bosch, защото всичко започва с него. Нека преминем през стъпките.

Ръководство за употреба

Отварянето на горния капак на модерна пералня е най-лесното действие по време на процеса на ремонт. Преди да продължите с него, не забравяйте да изключите шайбата от контакта. Обезпаразитявайки устройството, го правите безопасно и това преди всичко. След това следвайте инструкциите по-долу:

 1. Издърпайте машината на свободно място, осигурявайки достъп до задната част на машината. Ако е необходимо, изключете канализационните и водопроводните маркучи. Когато натиснете машината, дължината на маркучите може просто да не е достатъчна и те да ви създадат допълнителни неудобства.

Не забравяйте да изключите крана за вода към пералнята, преди да започнете работа.

 1. Вземете отвертка T-20 във формата на звездичка или отвертка Phillips.
 2. От задната страна на пералнята намерете двата болта отстрани, както е показано на снимката по-долу, и напълно ги развийте.
  болтове горни болтове
 3. Сега плъзнете капака към вас, тоест отпред назад, спрямо машината и след това го повдигнете нагоре. Това е всичко, осигурен е достъп до много подробности за оборудването. Прочетете за пълния анализ в публикацията Как да разглобявате пералня Bosch.
  Горна покривка на Bosch

За да поставите капака обратно на мястото му, първо ще трябва да го натиснете обратно в каналите. Едва след това затегнете болтовете.

Пералните машини Bosch от старото поколение, от които не са толкова много, имат различен монтаж на капака. Винтовете, които го държат, не са разположени отзад, а отстрани, по-близо до контролния панел, както е на снимката. Моля, обърнете внимание, че такива болтове могат да бъдат скрити от тапи.

стар sm bosh

Други марки

Не е трудно да свалите горния капак на пералната машина с предно зареждане от всяка марка, в повечето случаи те са монтирани по същия начин, с два винта на гърба. Подобни крепежни елементи са стиловете LG, Samsung, Ariston, Electrolux, Indesit, Hansa, Whirlpool. Има обаче изключения, даваме примери.

На пишеща машина Ардо ще трябва да покаже малко умение. На тази машина капакът също е монтиран на два болта отзад. Но за да го повдигнете, трябва да преместите частта под ъгъл напред спрямо тялото на машината. Какъв е ъгълът, сами ще разберете, когато капакът излезе от каналите на ключалките.

корица SM Ardo

Странично закрепване на капак имат перални машини на немската марка Miele. Болтовете с шестостенна отвертка са скрити под щепселите. Такива тапи лесно се отделят с нож или плоска отвертка. След като развиете винтовете, трябва да повдигнете капака нагоре и да го извадите от ключалките, разположени на задната стена отстрани.

капак SM Mil

Няколко думи трябва да се кажат за машини с вертикално натоварване, тъй като горният им капак има различно предназначение и затова той се отстранява по различен начин. Как точно, нека разгледаме пример за машина на марката Indesit. За да демонтирате горния капак в случай на ремонт, трябва да:

 1. извадете контролния панел, който е монтиран на гърба с два самонарезни винта за отвертка Phillips;
  корица на Indesit_1
 2. внимателно повдигнете панела, без да разкъсвате проводниците;
 3. изключете окабеляването от панела и го отстранете отстрани;
 4. внимателно погледнете под капака на машината отзад, отдясно и отляво, за да намерите три винта: два винта отгоре и един отдолу;
 5. развийте долните винтове;
  корица на Indesit_2
 6. внимателно използвайте отвертка, за да издърпате капака от дупките нагоре, трябва да направите това последователно първо малко вляво, след това повдигнете надясно, след това повдигнете капака вляво и след това вдясно. С такива постепенни движения няма да прекъснете ключалките.
  корица на Indesit_3
 7. повдигнете капака нагоре, тъй като усещате, че ключалките са напълно откачени.

Както можете да видите, отварянето на горния капак на перални машини на всяка марка, включително Bosch, не е толкова трудно, основното е да намерите крепежни елементи.И всичко останало може да се измисли в хода на работата. Успех

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини