Всичко за пералните машини

Как да премахнете работното колело от помпата на пералнята

Как да премахнете работното колело от помпата на пералнятаРаботното колело на изпускателната помпа CMA често се проваля. Експертите в тази ситуация препоръчват пълна подмяна на помпата. Но истински руски човек, без съмнение, съжалява, че изхвърля работеща помпа от дефектна пластмасова част. Можете да опитате да замените работното колело и ако процесът протича гладко, помпата ще се върне към нормална работа и ще изпомпва вода без проблеми. Ще разберем как да премахнете работното колело от помпата на пералнята и как да възстановите дренажния елемент.

Процес на демонтаж на работното колело

Ако решите да премахнете работното колело от помпата със собствените си ръце, ние ще ви помогнем в това. Представете си подробен алгоритъм за демонтаж на пластмасова част. Така че, след като източващата помпа се отстрани от тялото на шайбата, извършете следните манипулации:

 • отсечете пластмасовата част, разположена в края на работното колело, с ножовка;
  отрежете пластмасовия връх на работното колело с ножовка
 • издърпайте монтажното основание с работното колело от водната помпа със сила;
  разглобете помпата
 • вмъкнете извлечената структура в менгемето и здраво я фиксирайте в тях;
 • вземете 2 отвертки с плоска глава и, като ги приложите към дъното на пластмасовия винт, леко натиснете работното колело нагоре и надолу.
  стиснете работното колело с две плоски отвертки

На този етап основното е да не прекалявате и да не нарушавате монтажа на работното колело на изпускателната помпа.

След като извадите и издърпате работното колело нагоре, той трябва да излети от стойката. Когато пластмасовото колело се отстрани, ще видите вал, който го задвижва.

затегнете колелото на витлото

Сега трябва да премахнете металния вал от цялостния дизайн. За да направите това, развийте вицето от плота, обърнете ги и ги поставете отново, така че притискащите пръти да са в долната част. След това разглобеният елемент се затяга в порок в областта на металния вал.

След това трябва да вземете отвертка, да инсталирате нейния край в горния отвор на вала (важно е да изберете отвертка с размер, съответстващ на диаметъра на отвора) и леко, отгоре, да го потупвате с чук. Валът трябва да остане в менгеме, а конструкцията, останала в ръцете, трябва лесно да се разбере.

 

Може би проблемът с работното колело беше причинен от изтриването на гумата в зоната на вала. Затова внимателно го прегледайте и ако е необходимо, заменете гумения пръстен с нов. Процесът на разглобяване на работното колело със собствените си ръце е завършен, трябва да преминете към повторното сглобяване на елемента.

Възстановяваме основата на работното колело

събирайте помпатаПоловината от работата е завършена, сега възниква логичен въпрос как да възстановите основата на колелото? Ако сте успели да разглобите структурата правилно, тогава няма да е трудно да я сглобите обратно. Така че е необходимо да се извършат следните действия:

 • поставете металния вал в пластмасовото колело; за плътна връзка можете да го натиснете в седалката с отвертка;
 • смажете гумените уплътнения на конструкцията с литол;
 • прикрепете вала с работното колело върху него към гумената част;
 • почистете вътрешната кухина на помпата (където ще бъде поставена основата на работното колело);
 • инсталирайте структурата вътре в помпата (тя ще бъде привлечена от магнит).
 • запечатайте кухината в областта на горната пластмасова част, отрязана от работното колело.

Така че можете да замените работното колело на помпата. Процесът е достатъчно бърз, ще отнеме около един час, за да завършите работата. Основното е да подготвите всички инструменти, необходими за ремонта, и да си представите каква е същността на предстоящите манипулации.

Може би помпата е непокътната?

Не се паникьосвайте веднага и разглобявайте конструкцията при първото съмнение. За начало разберете какво се е случило повредата, къде е локализирана, дали дренажната помпа се нуждае от ремонт. Може би дори не е неизправност на помпата Алгоритъмът за проверка ще бъде както следва:

 • слушайте как работи дренажната помпа;
 • прегледайте филтъра за боклук, проверете го, ако е необходимо;
 • проверете маркуча за източване, ако има запушване - почистете го;
 • проверете дали работното колело се върти свободно, може би неговото движение е спирано от нещо;
 • Прегледайте проводниците и сензорите, водещи към помпата.

Можете да определите неизправността, която е възникнала на ухо, за това абсолютно не е необходимо да сте майстор. Слушайте вашата пералня, особено при източване на резервоара за вода. Ако шайбата работи без да издава външен шум, ще трябва да разглобите кутията малко, за да можете да проверите маркуча за източване, филтъра, окабеляването.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини