Всичко за пералните машини

Пералнята се изключва веднага след включването

Пералнята се изключва веднага след включванетоСитуацията, когато след зареждане на нещата в барабана и стартиране на машината, той автоматично се изключва, обикновено причинява недоумение на потребителите и малко паника. Първото нещо, което ви идва на ум е да рестартирате машината. Като обезвредите оборудването и изберете отново програмата за пране. С голямо съжаление трябва да признаем, че подобна манипулация е безполезна. Ще разберем, в резултат на което, след като се включи, машината веднага се изключва? Как да върнем техниката в работоспособност?

Персонализирани грешки

Причините за повредата на оборудването могат да бъдат няколко. Но всички те са условно разделени на две категории: повреди и потребителски грешки в процеса на работа с оборудването. Ако грешните действия на господарката са, тогава елиминирането на неизправността ще бъде съвсем просто. И така, кои са основните грешки на потребителя, които водят до самостоятелно изключване на устройството?

 • Превишаване на масата от неща, разрешени от производителя за еднократно зареждане в CMA барабана. Съвременните машини са оборудвани с полезна функция - възможност за независимо претегляне на прането, положено за пране. Ако са надвишени допустимите килограми, пералната машина се изключва малко след включването. В някои случаи, секунда преди изключване, машината ще покаже код за грешка на дисплея, тоест ще извести допълнително за претоварване.изключване поради претоварване на барабана
 • Неправилни настройки за пране в избрания режим. Понякога самозатварянето се случва поради недостатък във фърмуера на машината. Така че, при избора на конкретна програма за измиване потребителят се опитва независимо да промени някои характеристики, например температурата на загряване на водата или скоростта на въртене на барабана по време на цикъла на въртене, интелектът може да приеме въведените параметри като неподдържани и да изключи шайбата. В този случай устройството ще се изключи само след манипулация на потребителя. Ако оборудването спря да работи още преди да настрои режима, този фактор няма нищо общо.
 • Дисбаланс на прането в барабана. Важен знак за проблем ще бъде изключването на машината не в самото начало на работа, а след известно време, най-често във фазата на въртене. Нещата, които се превъртат в барабана, могат да се заблудят в голяма топка и да доведат до дисбаланс. Най-често пералнята просто спира работата и показва код за грешка, но в някои случаи е възможно пълно изключване на оборудването.

Ако изключването на "домашния асистент" е станало точно поради оперативни грешки, тогава не се изисква сериозен ремонт от себе си. В този случай е необходимо само да се премахне причината за неизправността, например, просто заредете малко по-малко пране в барабана. Ще бъде много по-трудно да се поправи повреда, възникнала директно в системата на оборудването.

Проверка на шумов филтър?

проверете мрежовия филтърКакво да направите, когато потребителските грешки са изключени от домакинята? Ако шайбата приключи да работи няколко секунди след натискане на бутона за старт, тогава си струва да проверите шумовия филтър. За да диагностицирате част, я намерете в корпуса. Процедурата за получаване на достъп до интерференционния филтър ще бъде следната:

 • изключете пералнята, изключете маркучите от водоснабдяването и канализацията;
 • развийте болтовете и свалете горния капак на машината;
 • поглеждайки през горната част на кутията, потърсете мрежовия кабел;
 • на мястото, където проводникът пасва, намерете шумовия филтър.

За да проведете диагностика на елементи, ще ви е необходимо специално устройство - мултицет, устройството ще ви позволи да измервате напрежението в полупроводниковата част.

След като откриете интерференционния филтър, внимателно го прегледайте. Много често един поглед към кондензатора е достатъчен, за да разбере каква е причината в него.Елементът може да се раздава като овъглени контакти, изгорена миризма. Ако не е възможно визуално да откриете дефект на филтъра, използвайте мултицет.

 1. Изберете режим на набиране на устройството.
 2. Прикрепете сондата на тестера към контактите на частта.
 3. Фиксирайте напрежението на входа и изхода.
 4. Ако на изхода няма волтове, кондензаторът трябва да бъде заменен.

Дори човек без опит може да поправи тази неизправност на пералнята. Необходимо е да закупите работещ филтър за потискане на шума, да го инсталирате на мястото на изгорелия и да сглобите машината в обратен ред.

За да не направите грешка при закупуване на артикул за подмяна, по-добре е да отидете до магазина с неуспешен кондензатор. Продавачът, след като е огледал счупената част, ще ви помогне да изберете работещ филтър за смущения, който напълно съответства на пробата.

Може би е виновен нагревателят?

Причината за спонтанното изключване на оборудването често е нагревателят. Възможно е да се предположи неизправност на нагревателния елемент, когато след стартиране шайбата започне да мига, а след 3-4 секунди изведнъж изгасва и се изключва. Диагностицирайте нагревателя с помощта на мултицет.

Първата стъпка е обеззаразяване на оборудването и намиране на местоположението на нагревателя в сградата. В зависимост от марката на пералнята, нагревателят може да бъде инсталиран в напълно различни части на уреда:

 • Indesit, Ariston, AlGi, Samsung - отзад;
 • Bosch, Siemens - отпред.

Ако нямате идея къде да търсите нагревателен елемент, внимателно проучете схемата на свързване, налична в набора от документи за оборудването. Ако няма хартия, от която можете да започнете в търсенето, ще трябва сами да намерите местоположението му. Първо, огледайте задната стена на кутията, ако тя е достатъчно голяма, вероятно е нагревателят да бъде потърсен. Можете също така да намерите нагревател, като поставите шайбата отстрани и погледнете отдолу. В този случай е желателно да имате под ръка фенерче, което да осветява вътрешността на кутията и бързо да се натъкнете на мястото на монтаж на нагревателния елемент.

Най-лесният начин е да развиете няколко болта и да премахнете задната стена на кутията, ако зад него няма нагревателен елемент, тогава поставянето на панела на място няма да бъде трудно.

проверете нагревателяСлед като частта бъде открита, внимателно я извадете от корпуса, като изключите електрическото захранване и разхлабите фиксиращата гайка. След това трябва да включите мултицета в режим на измерване на съпротивлението, да настроите стойността на тестера на 200 Ohm на тестера и да прикрепите сондата на сондата към контактите на TEN. Ако водният нагревателен елемент е работещ, на екрана ще се покаже число, равно на първоначалното съпротивление. В случай на показване на единици, можем да говорим за счупване вътре в частта. Нула, показана на дисплея, ще показва късо съединение в нагревателя. В последните два случая елементът ще трябва да бъде заменен с работещ.

Ако първоначалният тест не даде резултат, нагревателят трябва да бъде тестван за повреда. Мултиметърът се поставя в режим на зумер, след което една сонда за изпитване е подпряна на TEN контакта, а втората се прилага към тялото на нагревателя. Ако устройството не издава външни звуци, следователно елементът е напълно работещ. Конкретното скърцане на тестера сигнализира за повреда в случая, след което частта ще трябва да бъде заменена.

Ако неизправността на пералната машина не е свързана с филтъра за потискане на шума и нагревателния елемент, тогава е имало повреда в контрола на оборудването. Да го направите сами, не си струва да тествате основния контролен модул на шайбата, тъй като това може да повреди още повече оборудването. В този случай е по-добре да поверите ремонта на оборудването на квалифициран майстор.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини