Всичко за пералните машини

Коя е най-добрата пералня със сушилня или отделна сушилня?

Какво е по-добре пералня със сушилня или отделна сушилняСлед като се отказаха от традиционното окачване на шпилки, стюардесите се изправиха пред истинска дилема: пералня със сушилня или отделна сушилня. Първият привлича с многофункционалност и пестене на място, а вторият обещава по-голяма ефективност и простор. Кой от предложените производители да избере, за да не губи пари напразно? Запознаването с всеки тип оборудване ще ви помогне да разрешите този проблем. Всички подробности са дадени по-долу.

Многофункционална единица

При първото запознанство може да изглежда, че е по-добре веднага да купите „две в едно” - и сушилня, и сушилня в една многофункционална машина. Но всичко далеч не е толкова перфектно: няма да работи само за превключване на режима и получаване както на чисти, така и на сухи неща. Ще трябва да се примирят с няколко неприятни нюанса.

  • Висока консумация на енергия. Пералнята се превръща в сушилна инсталация на допълнителен нагревател. Но неговата мощност е по-ниска от „водната“, поради което много пъти повече енергия се изразходва за загряване на въздуха. В резултат на това енергийният клас е намален от A-A +++ до скъп за поддържане на B и C.
  • Нискокачествено сушене. За сушене се изразходва много енергия, но все пак многофункционалната машина не може да се похвали с качество. Обяснението е просто - дизайнът на машината е предназначен за измиване, а сушилнята е само допълнителна функция.
  • Изсушаване на таймера. Сушенето не е основната задача на агрегата, така че машините често са оборудвани с примитивна програма за сушене въз основа на продължителността на цикъла. Потребителят трябва да определи програмното време на свой риск и риск, поради което прането се изсушава или не се изсушава. Но този проблем постепенно се коригира, тъй като производителите започнаха да въвеждат индикатори за остатъчна влажност в системата.
  • Несъответствие на капацитета Основният недостатък на сушилните и пералните машини, поради което работата на агрегатите е непрактична и неудобна: за измиването е необходимо по-малко място в барабана, а за сушенето - повече. Например, ако максималното натоварване на пералнята е 8 кг, тогава за сушилнята ограничението ще бъде 4 кг. Остава на потребителя да раздели измитите дрехи на две групи и да ги изсуши в два комплекта. Друг вариант е да се мият на малки порции. Възможно е, но не винаги икономично.

Капацитетът на машината по време на сушене обикновено е 2 пъти по-малък, отколкото в режим на пране.

Широко разпространено е мнението, че многофункционалните машини също са по-малко надеждни поради сложната си конструкция. Всъщност тези статистики не са виновни за пералня, а за техните небрежни собственици. Така че, майсторите на сервизните отдели отбелязват, че често такива единици се разпадат поради невниманието на собствениците. По-точно при превишаване на максималния капацитет, определен от производителите по време на сушене.За да започнете сушенето в пералнята, част от прането ще трябва да се извади

Многофункционалните модели са компактни и евтини, но не толкова добри за използване, колкото изглеждат. Затова си струва да обмислим алтернативен вариант - индивидуални сушилни машини.

Техника на сушене

Външно сушилните приличат на перални машини. Но за разлика от своите конкуренти, сушилните са създадени специално за сушене на нещата, така че имат по-обмислен дизайн и съответно оборудване. Така че, ако погледнете барабана, лесно е да видите очевидните ползи.

  1. Увеличеният диаметър. Средно сушилните барабани са 2,5 пъти по-големи от техните перални, тъй като за оптимална вентилация е необходимо свободно пространство.
  2. Специална повърхност. Висококачественото сушене изисква равномерно разпределение на бельо по стените на резервоара, изглаждане и безпрепятствено проникване на въздух в структурата на тъканта. Това става възможно благодарение на специална перфорация на повърхността и други трикове и нюанси на барабана.
  3. Вътрешно осветление С помощта на осветление собственикът на машината контролира степента на изсушаване на прането.

Цената на отделните сушилни машини започва от 18-20 хиляди рубли, докато сред многофункционалните машини можете да намерите модел за 15 хиляди рубли.

Отделна машина печели и в броя програми, предлагани от системата. Като правило, стандартната сушилня има повече от десет режима с различна продължителност и интензивност на излагане на горещ въздух. Така че потребителят може да избере цикъл за синтетика, памук, спортно облекло, вълнени продукти или по-скоро дрехи, или да включи ускорено сушене. Собственикът ще бъде доволен и от наличието на допълнителни опции - задушаване, ефект на гладене и предотвратяване на сгъване.Сушилнята включва още пране.

Често със сушилнята идват специални кошници и други уреди, за да се намали рискът при сушене на обувки, текстилни чанти, плюшени играчки и деликатни вещи. В същото време машините не са без модерни „чипове“ - цифров дисплей, забавено стартиране, защита на детето или дистанционно управление със смартфон.

Основното предимство на сушилнята в нейната специализация. Ако е важен интегрираният подход за сушене на дрехи, тогава това ще бъде най-добрият вариант. Но има и недостатъци - високата цена и необходимостта да се търсят безплатни квадратни метра. Последният проблем може да бъде решен, като се избере модел с възможност за инсталиране в колона.

„Две в едно” звучи красиво, но в ежедневието многофункционалните автомобили очевидно са по-ниски от преките си конкуренти. По-скъпите и големи сушилни машини се справят със сушенето по-ефективно и просто, без да създават излишни рискове и проблеми с мокро пране, което не се побира в барабана. Остава да се реши кое е по-важно: спестяване, комфорт или уважение към спалното бельо.

   

Коментари на читателите

  • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини