Всичко за пералните машини

Защо пералнята не вдига климатика

Защо пералнята не вдига климатикаЛесно е да забележите, че пералната машина не извежда омекотителя за тъкани от отделението за поднос - измитите артикули няма да имат миризми, а дозаторът ще остане недокоснат. Подобна ситуация е изпълнена не само с липсата на ароматизация и електрифицирано пране, но и със сериозно влошаване на проблема, докато машината спре напълно. Преди да диагностицирате шайбата и да се обадите на услугата, трябва независимо да оцените степента на повреда. Нашите подробни инструкции ще ви помогнат при отстраняване на проблеми.

Вероятни причини за този провал

Невъзможно е да пренебрегнете кондиционера, останал в тавата. На пръв поглед елементарна повреда, която не пречи на пълно измиване, може да сигнализира за сериозни проблеми в машината или в крайна сметка да се превърне в сериозна неизправност. Във всеки случай е необходимо да се проверят всички възможни източници на случилото се, като се започне от „лесното“ и завърши с най-отнемащите време неизправности. Най-вероятните и лесно елиминиращи причини, които изброяваме на първо място.

 1. Слабо налягане на водата. Най-често климатикът не оставя в пералнята поради недостатъчно налягане на водата по време на приема. В този случай пералнята в самото начало на миенето се запълва за дълго време, излъчвайки нехарактерно шумолене. Вероятно е кранът за подаване да е наполовина отворен или да има проблеми с налягането в цялото водоснабдяване. Последното е лесно да се провери: отворете водата на друго място и оценете струята. Ако въпросът е слабо водоснабдяване, тогава ще трябва да се свържете с комуналните услуги.мръсна запушена табла предпазва машината от вдигане на климатика
 2. Грешен избор на отдел. За климатика е предвидено специално отделение за табла, маркирано със схематично изображение на цвете. Често погрешка продуктът се излива в отделението за прах, което се използва само за предварително измиване. Ние изучаваме инструкциите за вашата пишеща машина и сравняваме кюветата.
 3. Запушен дозатор. Останалата част от климатика може да изсъхне, да се слепи и евентуално да блокира достъпа до отделението. Проблемът с редовното почистване на промивните канали е решен. Препоръчва се процедурата да се повтаря поне веднъж на два месеца.
 4. Прекомерна употреба на продукта. Умните модерни модели перални машини са в състояние да контролират количеството на приеманата климатична инсталация, а останалият гел в тавата ясно показва прекомерно пълнене на кюветата.

Излишъкът води до запушване на канала за промиване, така че внимателно измервайте дозата за всяко измиване.

 1. Лош климатик. Обръщаме внимание на качеството и срока на годност на използвания препарат за изплакване. Продукт с изтекъл срок на годност и нисък клас е нежелан не само поради неефективен и опасен състав, но и поради неприемлив вискозитет. Той става прекалено гъст и лепкав, което затруднява изплакването му в барабана. Ето защо е важно да прецените състоянието на гела преди да го излеете в тавата и, ако е необходимо, да го замените или да изберете по-добра марка.

Ако няма проблем с налягането, срока на годност и количеството на средствата за изплакване, а тавата е старателно почистена наскоро, тогава търсим проблема допълнително. Възможни източници на повреда са неизправностите на входящия клапан. За да разберете по-конкретно какъв е проблемът, ще трябва внимателно да обмислите размера на оставащите средства и да оцените други фактори и признаци.

Обърнете внимание на симптомите на проблема.

Когато проблеми с налягането на водата и случайни грешки са елиминирани, има само три варианта за по-нататъшни действия: почистване на филтъра на всмукателния клапан, частично поправяне или пълна подмяна. Кое от следните предстои предстои - самата машина ще каже. Необходимо е да се обърне внимание само на следните симптоми:

 • Балсамът и прахът се измиват частично, докато стартира цикъла, машината запълва резервоара за дълго време. Причината е запушената филтърна мрежа на всмукателния клапан поради лошо качество, стари водопроводи и твърде твърда вода.
 • Средството за изплакване изобщо не се отмива и машината не може да попълни необходимото ниво на водата, показва съответната грешка на дисплея и не стартира измиването. Комплектът е блокиран от напълно запушен филтър или счупен клапан.
 • Всички почистващи препарати остават непокътнати, водата се събира бързо в резервоара и машината започва цикъла. Тук всичко е по-сложно - механизмът, пеещ вода в тавата, се е счупил. За "пикапа" на климатика, дюзата отговаря, като се завърта със специален кабел на пружината. Ако кабелът се счупи или задръсти поради продължителна употреба, струята влиза в друго отделение или напълно минава покрай него.

Всеки от тези проблеми изисква незабавен отговор. Описахме решението по-горе. Трябва да почистите филтъра, да смените входа или да поправите механизма за подаване на вода в диспансера, Подробни инструкции за всеки случай са дадени по-долу.

Почистете филтъра на всмукателния клапан

Най-честата причина, поради която препаратът за изплакване не се измива, е запушен вентилен филтър. За да възстановите баланса, е необходимо внимателно да го изчистите от слой от мащаб. Всеки може да направи това, най-важното - да се придържа към специален алгоритъм.

 1. Изключете машината от мрежата и водата.
 2. Ние изключваме входящия маркуч от тялото с ръце, клещи или клещи.

Винаги остава вода във входящия маркуч, затова подгответе парцали или контейнер, за да го съберете.

 1. Намираме пластмасова филтърна мрежа, задържаме я с инструмент и я издърпваме напред.трябва да почистите филтъра на всмукателния клапан
 2. Изплакваме под силен поток от чешмата. Ако има твърде много мащаб, ще трябва да накиснете частта за 30-60 минути в разтвор на лимонена киселина и топла вода в съотношение 1 ч.л. за 1 чаша. Температурата на водата играе важна роля: врящата вода е в състояние трайно да съсипе пластмасата, а студената вода няма да осигури пълния ефект на лимонената киселина.

Щом мрежата отново стане чиста, я връщаме на мястото си и след това закрепваме входящия маркуч. След всички манипулации трябва да сте сигурни, че водата на кръстовището не изтича. След това тестваме: свързваме машината към мрежата и водоснабдяването, включваме всяка програма, отваряме тавата и виждаме дали водата влиза в тавата.

Подмяна на клапана

Необходима е смяна на всмукателния клапанАко вентилът не успее, тогава не можете да направите без неговата подмяна. Да го направите сами не е трудно, макар и обезпокоително. Първо, трябва да закупите подобно копие, като се ръководите от серийния номер на пералнята, след което пристъпваме към демонтиране и инсталиране. Инструкцията какво да правя и в каква последователност е следната:

 1. Изключваме машината от електричество и изключваме крана на водоснабдяването.
 2. Намираме клапана, за който развиваме двата винта, придържащи горния капак, и отстраняваме панела. Понякога трябва да плъзнете капака далеч от вас, за да освободите ключалките. Собствениците на автомобили с вертикално натоварване трябва да премахнат съответната странична стена (ръководим се от мястото на свързване на входящия маркуч).

Силно се препоръчва местоположението на клапана и всички подходящи проводници и фитинги да бъдат маркирани с маркировка или снимка, за да се избегнат грешки при монтажа.

 1. Освобождаваме частта от окабеляването и дюзите. За да направите това, отслабете скобите за многократна употреба с клещи или отрежете за еднократна употреба. Не забравяйте да закупите заключващи пръстени предварително.
 2. Разединяваме клапана от тялото, за което разширяваме ключалките или развиваме фиксиращите винтове.
 3. Извадете внимателно частта, като я завъртите леко по посока на часовниковата стрелка.

Освен това, ако е необходимо, диагностицираме състоянието на кабела и дюзата и поправяме механизма за подаване на вода или незабавно инсталираме нов клапан. Монтажът във всеки случай се извършва в обратен ред: поставете в канала с въртене, свържете проводниците и маркучите, фиксирайте със скоби и затворете панела. Остава само да стартирате всеки режим на измиване и да проверите дали климатикът се взима.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини