Всичко за пералните машини

Пералнята LG замръзва

Пералнята LG замръзваКакво да направите, ако редовното миене не завършва с въртене на неща, а със "замразяване"? След изплакване на прането пералнята трябва да премине към следващата стъпка, но това не се случва с някои нередности в системата. Машината може да покаже код на повреда на дисплея, но по-често устройството не съобщава какъв вид щета се извършва. Ако пералнята на LG замръзне, ще трябва да се справите сами с проблема. Откъде да започнете диагнозата?

Какво проверяваме първо?

Машината може да затвори не само в случай на неизправност в системата, но и поради банални грешки при използването на перално оборудване. На първо място, потребителят трябва да изключи причините, свързани с особеността на работата и контрола на машината. Необходимо е:

 • уверете се, че е стартиран режимът на измиване, който включва функция за въртене. Може би включената програма не предвижда източване и предене. Говорим за режимите „Вълна“, „Деликатно измиване“ и др. Включете опцията „Спин“ в допълнение към решаването на проблема;спалното бельо се обърка и възникна дисбаланс
 • проверете дали натоварването, разрешено за зареждане в барабана, не е превишено. В противен случай нещата стават по-тежки, когато са мокри, което може да повреди задвижващия механизъм. Машината ще спре да работи до нарушението Трябва да извадите част от прането от барабана и да рестартирате прането;
 • уверете се, че няма дисбаланс. Това явление се случва, ако се изтрие голям продукт, например покривало или завеса. Когато барабанът се върти с високи скорости, нещата се разминават, което води до дисбаланс. Можете да коригирате ситуацията, като разпределите равномерно прането вътре в барабана.

Ако не става въпрос за описаните грешки в контрола, трябва да „копаете“ по-дълбоко. Трябва да проверите "вътрешността" на пералнята и да поправите машината със собствените си ръце. Нека ви кажем откъде да започнете

Вероятни проблеми

За да започнете ремонта на пералнята трябва да бъде с проверката на барабана. Вероятно вътре е имало чужд предмет: монета, сутиен кост, чорап, копче и др. Чужди елементи могат да провокират спиране на пералнята. Причината за увисването на оборудването по време на цикъла на въртене може също да бъде:

 • силно износване на амортисьори. Съвременното перално оборудване е много чувствително към грешки в системата. При завъртане се наблюдава повишена вибрация на устройството, която се поема от амортисьори и пружини. Амортизацията на амортизиращите елементи може да доведе до замръзване на барабана и спиране на работата на оборудването. Ремонтът ще бъде вътре подмяна на амортисьора;
 • неизправности на електродвигателя и тахо сензора. Моторната електроника вероятно е повредена или четките са деформирани. Датчикът на Хол открива броя на оборотите на двигателя; ако той не успее, трябва да се инсталира нов, добър тахометър;
 • повреда на датчика за ниво на водата. Превключвателят за налягане предава сигнали за обема на водата в резервоара към контролния модул. Ако сензорът не работи, работата на машината спира между опциите „Изплакване“ и „Спин“;
 • невъзможността за източване на отпадъчната течност от резервоара. Шайбата трябва да освободи резервоара от вода преди процеса на въртене. Ако барабанът се напълни с вода, машината няма да може да започне да изцежда прането. В този случай е необходимо да се изследва дренажната система на оборудването, както и канализационната тръба, за блокажи;
 • повреда на основния блок за управление. Това може да се случи при спад на напрежението в електрическата мрежа. Също така, неизправност на модула възниква, когато към частта се прилага влага.

Ако няма достатъчно опит в работата с електрониката на шайбата, по-добре е да поверите ремонта на таблото за управление на квалифициран майстор.

Какво да направите, когато се установят повреди? По-нататъшният характер на работата зависи от откритата неизправност. Нека анализираме основните области на дейност при оправяне на автомобил.

Почистваме машината

Препоръчваме да започнете с почистване на изпускателния филтър. Елементът е разположен в долната част на шайбата, под специален фалшив панел. Поставете малък контейнер под машината, преди да извадите филтъра за прах. Развийте филтърния елемент от корпуса. Почистете го от коса, купчина, други залепени отпадъци.

След продължаване на инспекцията на дренажния маркуч, тръбата и канализацията. Почистете маркучите, както и канализационния сифон. За работа е по-добре да използвате специални почистващи съединения.

Гледаме амортисьорите

Необходим е ремонт на амортисьориМоже би, преди машината да се разбие, забелязахте повишена вибрация на кутията, нехарактерни скърцания и потупвания. Това показва необходимостта от проверка на амортисьорите. Пружините са разположени под резервоара за миене. Автоматичното изключване на машината на „Spin” се случва при повреждане на амортисьори, износване на монтажните болтове, изтриване на уплътнението. За да проверите амортисьорите, трябва:

 • деактивирайте АГР;
 • свалете горния капак на корпуса на модула;
 • с усилие да натиснете резервоар, като го спуснете надолу;
 • рязко спрете да натискате резервоара, наблюдавайте движенията на елемента.

Ако резервоарът скочи рязко нагоре и остане в първоначалното си положение, тогава амортисьорите работят с пълна сила. При наблюдение на колебанията на резервоара в различни посоки ще е необходима подмяна на амортисьорите.

Процедурата за подмяна на амортисьори зависи от дизайна на всеки отделен модел на пералнята.

Достатъчно е да завъртите някои шайби отстрани и да премахнете дъното, за да получите достъп до устройства, поглъщащи удар. Други модели ще изискват премахване на предната или задната част на шасито. Автомобилите на марките Samsung и Hansa предлагат премахването на амортисьорите заедно с резервоара. Закрепването на пружините, амортисьорите също може да варира, но в повечето случаи те се държат от пластмасови втулки.

Тестване на датчика за ниво на водата

се изисква проверка и ремонт на превключвателя за наляганеМожете да проверите превключвателя за налягане със собствените си ръце. Необходим е сензор за измерване на нивото на водата в резервоара SMA. Причината за окачването на пералнята може да бъде запушване в тръбите на превключвателя за налягане или повреда на самия сензор. Устройството се намира директно под горния панел на кутията. Алгоритъмът за проверка на превключвателя за налягане е следният:

 • обезвъздушете AGR и свалете горния капак;
 • изключете окабеляването от сензора;
 • развийте крепежните елементи и отстранете сензора за ниво;
 • огледайте дюзата за запушване, духайте в нея. Ако чуете кликвания - устройството работи правилно. В обратната ситуация превключвателят за налягане трябва да бъде сменен.

Елементът е свързан в обратен ред. Ако откриете неизправност под формата на замръзване на пералнята, не бързайте да разглобявате оборудването. Може би проблемът е нещо обичайно - грешен режим или претоварване.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини