Всичко за пералните машини

Пералнята скача, докато се върти.

Пералнята скача, докато се върти.Ако пералнята на LG скача, докато се върти без видима причина, тогава не трябва да затваряте очи за нея. Подобно поведение на пералнята изглежда безобидно и несериозно, но в действителност понякога зад нея се крият мащабни технически повреди. Ако не го направите, това ще доведе до вътрешни щети, дори до смърт. За да не влошите ситуацията, трябва да научите как компетентно да реагирате на повишена вибрация на машината. Това ще бъде разгледано по-долу.

Какво причинява треперенето?

Обикновено машината трябва да вибрира, но почти безшумно и забележимо усилване е допустимо само в цикъла на въртене. Ако вибрацията се превърне в нездравословно и подозрително треперене, тогава има основателни причини за това. Някои от тях са безобидни и лесни за поправяне, докато други говорят за мащабни повреди и изискват скъпи ремонти. За да разберем тактиката на действие, ние изучаваме целия списък:

 • нестабилно положение на машината;забравих да развие транспортните болтове
 • възникнал дисбаланс;
 • максимум на наднорменото тегло при зареждане на неща или, обратно, недостатъчно количество пране в барабана;
 • не са отстранени транспортни болтове;
 • чужди предмети (ключове, фиби за коса, фиби, малки играчки, детски чорапи), попадащи в машината;
 • повредена система за амортизация;
 • износен лагер;
 • неизправности с противотежести (хлабаво фиксиране или повреда на бетонния блок);
 • счупен електромотор.

Много причини се идентифицират и коригират самостоятелно, ако знаете устройството на пералнята и помните мерките за безопасност. Основното нещо е да не оставите треперещия да се дрифтира, а незабавно да започне да действа. По-долу са дадени конкретни стъпки и препоръки.

Как да търсите разбивка?

Ако решите да действате самостоятелно, тогава започваме да установяваме кой е виновен и какво да направите, за да "успокоите" пералнята. Търсенето на щети трябва да се извършва последователно: от най-простите до най-сложните. И така, на първо място елиминираме дисбаланса, който може да се справи с няколко минути. С дисбаланс машината започва да скача силно, тъй като по време на процеса на миене:

 • спално бельо, смачкано на едно място, например попадна в дупка в завивката;
 • теглото на дрехите е над определената максимална граница за включената програма за пране;
 • тегло надвишава скоростта на натоварване или, обратно, има твърде малко неща.

Системата за самодиагностика на пералнята LG ще сигнализира за дисбаланс, възникнал с кода за грешка UE или UB.

трябва да премахнете горния покрив и да проверите редица елементиПри първото миене на прясно закупена машина подозрителната вибрация показва транспортни болтове, които не са отстранени. Те са инсталирани в машината за фиксиране на барабана и трябва да се развият преди работа с машината.

Друга проста причина е неправилната инсталация на тялото на машината. Проверката на машината е лесна: просто разклатете оборудването. Ако с леко натискане пералнята се е преместила, тогава проблемът е открит. За да потвърдите предположението, трябва да измерите позицията на устройството на ниво сграда.

След това отворете вратата на люка и преминете резервоара през фенерчето, докато въртите барабана. Вероятно е вътре в кутията да е забит твърд предмет, задръствайки мотора. В резултат на това машината започва да "обикаля" из стаята и да бръмчи.

Ако на този етап „виновникът“ за разклащането не е намерен, ще е необходимо да се премине към по-големи проблеми. Първата по ред амортизация, която трябва да изглади всички механични вибрации в машината. Когато амортисьорите се изтрият, машината „скача“ и барабанът започва да чука по стените на тялото. Подобно почукване се чува при отпускане на противотежестта. Лагерите сигнализират за износването им с друг звук - силна дрънкалка.

Ако пералнята е в гаранция, тогава не можете сами да скриете случая - само майстор на сервизен център трябва да извърши диагностика и ремонти.

За да се диагностицира точно повреда, е необходимо да премахнете горния панел на машината и на свой ред да проверите всички споменати части на шайбата. Ако не се открият неизправности, остават две опции: повреда на електродвигателя или фабричен дефект. Когато проблемът бъде открит, можете да започнете да поправяте - инструкции стъпка по стъпка са представени допълнително.

Направете го сами

Когато стана ясно защо машината "ходи" по пода, можете да започнете да отстранявате неприятностите. Тактиката зависи от характера на щетите. Така че с възникналия дисбаланс действаме последователно.

 1. Спираме стартираната програма.
 2. Изключваме машината от захранването.
 3. Изчакваме края на изтичането и отваряме барабана. Ако водата не се слива автоматично и UBL не се изключва, използваме аварийно оттичане през техническия люк.
 4. Ние разбиваме „бучката” от нещата и равномерно ги разпределяме по барабана. При претоварване премахваме част от прането, при претоварване отчитаме.
 5. Затворете барабана.
 6. Пуснете програмата или завъртете.

прилагайте антивибрационни стойкиАко машината скача поради неправилна инсталация, тогава за да се реши проблемът, е необходимо да се изравнява повърхността, на която е инсталирана машината, с ниво. Също така трябва да регулирате краката, така че машината да се заключва възможно най-равномерно и стабилно. Можете да поставите върху краката на лигавицата с антивибрационен и противоплъзгащ ефект.

За да получите предметите, които попадат под барабана, трябва да опитате. Първо се опитваме да вземем нещо с кука тел и ако не се получи, премахваме задния панел, изваждаме нагревателя и изваждаме „загубата” на ръка.

При дефектна амортизация ще помогне само замяната. Освен това, амортисьорите се заменят само от чифт, дори когато левият или, обратно, десният изглежда почти недокоснат. Процедурата за демонтаж и монтаж на пружинни конструкции е сложна, затова се препоръчва да се проучи отделна статия за анализа на тази тема.

Когато противотежестта е виновна за разклащане, ще трябва да махнете горния панел на кутията и да огледате бетонните блокове отвътре. Тежестите се закрепват с болтове, които са най-добре затегнати с клещи и ключове. Ако винтовете не са фиксирани, но се превъртат, ще трябва да разглобите старите крепежни елементи и да инсталирате на тяхно място нови. Правим същото за повреден бетон.

Ако машината „скочи“ поради лагерите, тогава е по-добре незабавно да се обадите на сервизния център. Подмяната на лагерния блок е твърде отнемаща време. Ако искате да разберете сами, вижте нашата статия с инструкции по тази тема.

Експертите препоръчват смяна на лагери и уплътнения на всеки 77 години.

Най-лошото е, ако пуснете двигателя. Агрегатите ще могат сами да ремонтират мотора, а новият двигател ще е много скъп. Често ремонтът и подмяната не се оправдават - е по-евтино и по-лесно да закупите нова пералня.

Мнението на професионалистите

„Скачането“ е често срещан проблем, който може да се развие от неопасен и банален до доста разрушителен и скъп. За да не преминете тази линия, струва си да разгледате няколко съвета от експерти, които могат да сведат до минимум ефектите на вибрациите и да ги сведат до нула. Това са следните препоръки:

 • използвайте специални гумени или силиконови уплътнения със звукоизолиращи свойства за краката;
 • да постави слой звукоизолация зад стената на машината;
 • Не поставяйте устройството непосредствено до слушалката или други предмети;
 • Не зареждайте машината повече от 1/3;
 • своевременно отстранете транспортните болтове;
 • премахнете малки предмети, забити в машината, с магнит или прахосмукачка;
 • сортирайте нещата по размер и вид материал.

Не използвайте горния капак на машината като повърхност за съхранение на неща - тя трябва да бъде празна.

Най-важното е да не експериментирате. По-добре и по-надеждно е професионалистите да се справят с мащабни повреди на двигателя, лагерите, таблото за управление и амортисьорите. Не забравяйте, че автомобилите на LG с директно задвижване изискват различен подход от пералнята с колан и само опитен майстор може да избере оптималната тактика.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини