Всичко за пералните машини

Шайбата на LG бръмчи при източване на вода

Шайбата на LG бръмчи при източване на водаШумът в приемливи граници, излъчван от автоматичната пералня по време на работа, е съвсем естествен и обясним. Само закупена пералня, инсталирана в съответствие с всички изисквания и правила, все едно, няма да осигури безшумно функциониране. Ненормална ситуация е, когато техниката издава нехарактерни, силни шумове. Потропване, дрънкане, шум понякога се отбелязват по време на прием на вода, въртене на барабана по време на основното измиване, при цикъла на изплакване, въртене. Така че, нека разберем защо помпата бръмчи при източване на вода в пералнята на LG.

Откъде идва този неприятен звук?

Може да има няколко причини, провокиращи прекалено шумна работа на автоматична машина. Повечето от тях се появяват по време на основното измиване. Какво може да предизвика силно шумолене на пералнята точно при източване на отпадъчната течност? Преди водата да започне да излиза от резервоара, помпата се стартира, така че основната причина за шума трябва да се търси в дренажната помпа. Помпата ръмжи при източване поради една от причините:

 • ако има запушване;
 • ако помпата е повредена;
 • когато маркучът за източване или дюзите се запушат;
 • когато боклукът се натрупва в дренажния филтър.

Шумът „ръмжещ“ обикновено се появява в края на изплакването, но преди завъртането. Пералната машина обаче може да започне да бръмчи след края на цикъла, вече на последния етап на източване на водата. Какво да правите, когато съобщавате за проблеми, ще опишем допълнително.

Как да се справим с проблема?

Не е трудно да се идентифицира и премахне причината, поради която пералнята е много шумна. Дори мирянинът ще се справи с предстоящия работен фронт. Откъде да започнете ремонта? С части, които са най-лесни за проверка. В този случай първото нещо, което трябва да направите, е да проверите филтъра за боклук.първо почистете филтъра

Изпускателният филтър се намира на шайбите на ElGi отдолу, в десния ъгъл, зад малък панел. За да отворите крилото, използвайте шлицова отвертка, вкарайте върха на инструмента в слота и внимателно извийте вратата, която лесно се отваря. След като трябва да направите следното:

 • вземете парче плат и го поставете под машината, парцалът ще абсорбира водата, която тече от филтърния отвор;
 • развийте капака в посока отдясно наляво;
 • извадете филтърния елемент от корпуса и го измийте, за предпочитане с почистващ препарат;
 • Проверете дупката, която се появява след отстраняване на изпускателния филтър. Отстранете натрупаните отломки от кухината, избършете стените от мръсотия;
 • инсталирайте филтъра за боклук на първоначалното му място, внимателно, за да не скъсате конеца, затегнете капака;
 • стартирайте машинния цикъл в тестов режим, проверете дали е възможно да се справите с шума.

Ако източващият филтър е много запушен, може да не е възможно да го развиете по този начин и ще трябва да премахнете елемента с помпата от вътрешната страна на корпуса.

Когато инспекцията показа, че филтърът за боклук няма запушвания, е необходимо да се инспектират други елементи на системата: маркучът за източване и помпата. Маркучът е разположен на видимо място, отзад на тялото, но за да го изключите за проверка, трябва да получите достъп до помпата.

Изпускателната помпа при повечето модели перални машини на LG се намира в долната част на корпуса. За да го премахнете, достатъчно е да обезвредите машината, да я изключите от комуникациите и да я поставите отстрани. След това извадете помпата, огледайте камерата й за остатъци и почистете внимателно работното колело на помпата. Ако се страхувате да извършите тази процедура със собствените си ръце, можете да поканите специалист.

След почистване на изпускателната помпа, огледайте добре маркуча и дюзите. Така че, на първо място, изключете дренажния маркуч, прикрепен към помпата, със специална скоба. Другият край на тръбата вече е изключен от съединителя на канализационната тръба. Маркучът ще бъде напълно във вашите ръце, трябва добре да изплакнете елемента и да премахнете съществуващото запушване.почистете маркуча за източване

Почистването на маркуча за източване се извършва с помощта на специален прът в края, оборудван с четка. Диаметърът на кабела не трябва да надвишава 1 см. Алгоритъмът на действията ще бъде следният:

 • поставете пръта в маркуча за източване;
 • преместете кабела напред и назад вътре в тръбата;
 • изплакнете кухината под чешмата, течаща вода;
 • поставете отново маркуча за източване;
 • сглобете пералнята и я свържете към мрежите.

След като завършите малък ремонт, трябва да стартирате оборудването в тестов режим. Препоръчително е на този етап да добавите специален инструмент, предназначен за почистване на „вътрешностите“ на машината. Ако се установи повреда на дренажния маркуч или помпата, сменете артикула с работещ.

Какво да направите, за да предотвратите появата на шума?

За да сведете до минимум риска от силен шум и да не ремонтирате пералнята възможно най-дълго, внимателно работете с оборудването. Спазвайки определени правила, можете да увеличите живота на "домашния помощник" и неговите отделни компоненти. Важно е да се:

 • периодично обслужвайте пералното оборудване;
 • нанесете омекотител за твърда вода;
 • редовно премахвайте мащаба и плаката от "вътре" на машината;
 • често почиствайте филтъра за източване на уреда;
 • в началото на измиването внимателно проверете прането, заредено в барабана, за хартия или малки предмети в джобове.

Чужди обекти, забравени в изтритите елементи, ще се утаят в дренажната система, което ще увеличи вероятността от запушване на помпата, филтъра и дюзите.

Можете сами да поправите пералнята и да се отървете от силните шумове. За да се елиминира бръмченето, което се появява при отстраняване на отпадните води от резервоара, почистването ще помогне и, ако е необходимо, подмяна на елементи от канализационната система.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини