Всичко за пералните машини

Пералнята се счупи под гаранция

гаранционната шайба е счупенаПовредата на пералнята известно време след закупуването й е неприятна ситуация, при която мнозина дори не знаят какво да правят. Когато гаранцията за пералнята все още не е изтекла, възниква въпросът: възможно ли е изобщо да я откажете и да върнете парите, или ще трябва да я дам за ремонт? В такава ситуация основното е да не изпадате в паника, какво се е случило, случи се, никой не е сигурен от това, а какво точно да прави, нека разберем.

Процедура за действие

Пералната машина може да се провали поради редица причини. Това може да бъде сключване на компоненти по време на монтажа или спад на напрежението в мрежата. Най-често потребителят среща такива проблеми:

Когато колата се повреди, няма нужда да натискате произволно бутоните и да дърпате кабела от контакта. Това няма да доведе до нищо и може да влоши ситуацията. Ако пералнята се повреди, намерете инструкциите и ги прочетете внимателно, Може би причината се крие в нарушаването на работните условия, например източващият филтър е запушен. След като го почистите, проблемът ще бъде отстранен.

В такава ситуация първото нещо, което трябва да направите, е да премахнете всичко, което може да причини неизправност на машината:

 • проверете дали маркучите за подаване и източване са свити;
 • Отворен ли е кранът за вода?
 • ако изходът изгоря и т.н.

Важно! Не разглобявайте самата пералня в случай на счупване, не се опитвайте да я поправите, когато е в гаранция. При независима връзка гаранционният срок не се губи, освен ако разбира се връзката е компетентна и не води до счупване.

Ако машината наистина не работи, тогава първото нещо, което трябва да направите, е да потърсите гаранционна карта. Внимателно разгледайте датата на закупуване на машината и гаранционния срок. И след това не се колебайте да се свържете с сервизния център. Между другото, телефонният номер на сервизния център може да бъде посочен в гаранционната карта или на самата пералня. При липса на такива номера можете да се свържете с магазина, като предоставите касова бележка, разписка за продажба и гаранция за пералнята. Можете да попитате продавача:

 • безплатен ремонт на автомобили;
 • връщане на парите;
 • или замяна на подобен вариант.

Продавачът може безусловно да се съгласи, тогава проблемът ще бъде решен. Продавачът, който, най-вероятно, ще предложи да направи преглед на пералнята, за да установи причината за неизправността и, в зависимост от резултата от проверката, да вземе допълнително решение. Или продавачът може категорично да откаже да приеме стоката и да влезе във всеки диалог с вас.

Важно! Продавачът не може разумно да изтегли времето за проверка, като в този случай трябва да се свържете с магазина с жалба, а ако няма адекватен отговор, тогава се свържете със съда.

Ако продавачът откаже?

Така че, ако продавачът не иска да ви върне пари за стоката или да я промени, направете проверка, тогава трябва да напишете жалба в безплатна форма, в която да посочите всички изисквания с причини. Ако продавачът откаже да приеме писмена рекламация, тогава трябва да изпратите писмо за рекламация по пощата с касова бележка. След това изчакваме в рамките на 10 работни дни. Ако няма реакция от продавача, свържете се с:

 • към Дружеството за защита правата на потребителите;
 • до Федералната служба за надзор на защитата на потребителите;
 • или пред съда.

В първите две тела прилагаме в писмо безплатна форма, където ви молим да помогнете в тази ситуация. Е, съдът трябва да кандидатства в установената процесуална форма с искова молба. Това се прави най-добре от адвокат, така че в този случай трябва да се обърнете към него. Добре написаният документ ще намали времето за производство.

След подаване на рекламация, ако продавачът отговори и се свърже с вас, е необходимо да продължите в зависимост от това какъв ще бъде отговорът на рекламацията. Най-вероятно продавачът ще предложи да достави машината до мястото на продажба, където е закупено, или до специален сервизен център за проверка.

За ваша информация! Продавачът може да осигури безплатна доставка на автомобил до мястото на преглед. Ако машината не работи по вина на продавача, той е длъжен да заплати всички разходи.

След като доставите машината до сервизния център, определено трябва да получите в замяна сертификата за приемане на пералнята за проверка. Актът трябва да има дата, в допълнение, той трябва да съдържа всички необходими данни: подписи, печати и др.

След като предадохме колата и получихме акта, можем само да изчакаме експертното мнение. Прегледът се извършва в разумен срок, ако продавачът допринесе за забавянето на прегледа, тогава в бъдеще можете да поискате възстановяване на разходи, свързани със забавянето. Възможни са и други опции:

 1. пералнята има дефект поради вина на продавача / производителя - имаме право да изискаме размяна на стоки за подобен, възстановяване на средства, безплатен ремонт;
 2. пералнята се развали в резултат на действия на потребителите - парите няма да ни бъдат върнати и стоките няма да бъдат разменени, но си запазваме правото да изискаме независим преглед и ако откажем, можем да се обърнем към съда;
 3. пералнята е била повредена по вина на трети страни, например, пренапрежения, некачествени услуги за водоснабдяване и др. - имаме право да се обърнем към съда, където ще докажем вината на трети лица и ще ги привлечем към гражданска отговорност.

Кога мога да върна или заменя автомобил под гаранция?

Ако погрешно сте приели машина от продавача, без да забележите някакви дефекти (значителни или незначителни), през първите 15 дни от датата на покупката можете да върнете пералнята на продавача и да поискате възстановяване или замяна на автомобила за подобен. В този случай е много важно дефектът да е очевиден и да не възникне по ваша вина, например, при неправилна самостоятелна връзка.

Обърнете внимание! При закупуване на кола през интернет периодът за връщане и замяна на пералня е 7 дни.

Ако продавачът се съмнява, че дефектът е възникнал по негова вина, той има право да вземе стоката за проверка. И тогава последствията ще дойдат според резултатите, посочени в експертизата, освен ако, разбира се, не се обърнете към съда и не поискате независима проверка, за да потвърдите, че колата се е повредила не по ваша вина.гаранционен ремонт

При липса на дефекти е невъзможно връщането на пералнята в магазина дори в рамките на петнадесетдневен период. Факт е, че машината принадлежи на технически усъвършенствана техника и не подлежи на връщане или подмяна без очевидни повреди. Можете да изясните всички нюанси, като прочетете Закона за защита на правата на потребителите, като обърнете особено внимание на членове 18, 19 и 22. По този начин можете да върнете само пари или да замените машина:

 1. ако има сериозен дефект в рамките на 15 дни;
 2. чрез съда, ако проверката докаже, че по-нататъшната експлоатация е невъзможна и ремонтът не е препоръчителен.

В други случаи можете да разчитате само на безплатен ремонт на гаранционна карта.

задължения

Различните производители на перални машини предоставят гаранционни продукти за своите продукти, тоест периодът, през който пералната машина трябва да работи, когато се използва правилно. Гаранционните срокове могат да бъдат различни, а гаранционният срок за пералня може да се различава от гаранционния период за отделните й компоненти и възли. Например, производител предоставя гаранционен срок на LG от 3 години за пералня, а гаранцията на двигателя за тази машина може да достигне 10 години. И така, какви са гаранционните срокове за автомобили:гаранционна карта

 • Перални машини Bosch и Siemens - 2 години;
 • Перални машини Atlant - 2 години;
 • Перални машини Indesit - 1 година.

Тези гаранционни срокове са задължителни за търговския обект, продаващ пералнята. Продавачът не може произволно да намали гаранционния срок, определен от производителя.

За ваша информация! За оборудване, произведено за различни страни, производителят може да инсталира различна гаранция.

Когато купувате оборудване, вижте гаранционния срок на талона, продавачите, хвалейки стоката, могат умишлено да я надценяват. И не забравяйте да подпечатате гаранцията, в противен случай сервизният център може да откаже да поправя безплатно.

И така, какво да направите, ако пералнята се развали малко след покупката? Отговорът, изглежда, е очевиден - върнете го на продавача и съберете парите. Но не е толкова просто. Производителят определя гаранционни срокове на машините, като потвърждава, че ако тяхното оборудване се повреди през този период, той ще го ремонтира или ще го замени безплатно. Но за съжаление много продавачи не бързат да изпълняват задълженията, дадени от производителя и по всякакъв начин възпрепятстват изпълнението на законното ви право. В тази ситуация трябва да отстоявате правата си.

   

4 коментара на читателя

 1. Граватар Алекс Алексей:

  Пералнята на Ханс След 5 месеца лагерът гръмна. Взета за ремонт под гаранция. Казаха, че вашият артикул е пристигнал. Изминаха 3 седмици, те казват, че не е готов. Имаме много лоша услуга.

 2. Gravatar Anonymous аноним:

  Същата ханса! От първите дни чувам шумолянето на лагера. Но господарят не чува. Сега се измъчваме, като доказваме, че все още има дефект.

 3. Граватар Наталия Наталия:

  Услугата е просто отвратителна. Първи 3 месеца, за да разбера кой е виновен, а сега 4 месеца ремонт. Извод: допълнителна гаранция е загуба на пари!

 4. Граватар Умка Umka:

  Пералните машини вършат 3 години работа и след това, ако машината е направена без брак. Но за съжаление в Русия е невъзможно да се купи хубаво нещо, освен C400.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини