Всичко за пералните машини

Водата не напуска пералнята - как да се оттича?

водата не напуска пералнятаМодерните автоматични перални машини впечатляват със своята функционалност и възможности. Въпреки това, дори и най-скъпите предмети не са имунизирани срещу счупване. Един от най-често срещаните подобни повреди е свързан с изпускането на вода. Но не бива веднага да се паникьосвате, ако водата не напусне колата, защото може изобщо да не е в нея. Ще разберем всички възможни причини за подобна неизправност и ще разберем как да я поправим и източим водата.

Причини, поради които водата не напуска резервоара

Защо водата остава в барабана на пералнята и не изчезва? Причините за това могат да бъдат различни по сложност. Ние ги изброяваме всички:

 • запушване на дренажния маркуч или сифон, към който е свързан дренажният маркуч, водата не преминава през запушалката за боклук и в резултат остава в барабана;
 • извиване на маркуча за източване;
 • възможно е водата да не се оттича от програмата, така че бъдете внимателни при избора на режим на измиване, например, това се случва, когато изберете програмата Wool;
 • дренажният филтър е запушен с различни малки предмети (монети, щипки за хартия, щифтове, бутони и др.);
 • дренажната помпа е повредена или е запушена (боклукът се е утаил върху работното колело);

  Подобна повреда е придружена и от шумоленето на пералнята преди източване и въртене, така че ако има външна пукнатина, ще трябва да се справите с помпата.

 • тръбата между барабана и помпата на пералнята е запушена;
 • управляващият модул (програмист) на машината е счупен;
 • неизправност на превключвателя за налягане (датчик за нивото на водата), тоест нивото на водата се определя по-малко, отколкото всъщност е, следователно част от водата остава в барабана, дренаж не се получава.

Някои потребители забелязват подобен проблем, когато претоварват барабана на пералнята с пране.

В много машини, когато възникне неизправност, се показва код, показващ грешка. В този случай на дисплея на автомобили от марката:

 • Indesit и Ariston ще се появят код F05 или F11;
 • Bosch и Siemens ще покажат кода F18, d02 или d03;
 • Electrolux и Zanussi ще се появят код EF1;
 • LG ще покаже OE кода;
 • Samsung ще видите кода E2;
 • Появява се кодът на Beko H5;
 • Джакузи - F03.

Изцедете водата

Първото нещо, което трябва да направите в тази ситуация, е да изключите машината и да източите водата. В такива случаи повечето автомобили имат аварийни канализации за вода, За да го приложите, трябва:

 1. Отворете долния панел на корпуса на пералната машина или отворете вратата, ако има такава.
 2. Извадете малък авариен маркуч за източване.
 3. Заменете резервоар с ниска вода.
 4. Развийте клапана на маркуча и източете водата.аварийно изтичане на вода в машината

Това не е единственият начин за източване на отпадъчните води от машината.

В някои автомобили такъв маркуч може да не се появи, тогава източването ще трябва да се извърши така:

 • Наклонете корпуса на пералнята малко назад, така че да не се подхлъзва и да падне, можете да помолите някой да го държи.
 • Заменете малък контейнер под машината.
 • Отворете капака на филтъра за източване и източете водата.дренажен филтър

В много редки случаи дренажният филтър е запушен, така че да не се отвори и прекомерната сила може да причини повреда. Следователно водата ще трябва да се оттича през дренажната тръба. Чрез него ще трябва да източите водата, когато самата тя е много запушена. Такова изтичане на вода отнема много време, защото първо трябва да разглобите машината, да стигнете до помпата за източване, да изключите тръбата от охлюва на помпата, да замените резервоара. Но отново такова изхвърляне на отпадни води е изключително рядко.

Търсене и премахване на неизправности

След източване на водата можете да продължите, за да разберете причината за разпадането и отстраняването му. В какъв ред си заслужава да се действа в този случай, кое е най-доброто място да започнете? И можете да започнете с филтъра за източване, който вече отвинтехте, когато източихте водата. Проверете го за остатъци, изплакнете под течаща вода.

След това огледайте работното колело на помпата, като светете фенерче в отвора под източващия филтър.Още на този етап можете да разберете дали има боклук в помпата. Ако всичко е наред, филтърът може да бъде върнат на мястото си.

След това можете да проверите маркуча за източване и сифона. За да направите това, трябва:

 • изключете маркуча от сифона;
 • спуснете маркуча в кофата;
 • изберете програмата "Спин" или специалната функция "Изтичане на вода".

Водата излезе, което означава, че сифонът и тръбата за източване са запушени, ако водата остане в машината, ние продължаваме да търсим повреда във вътрешността на пералнята.

Внимание! Ако водата не излезе през филтъра, това показва, че нещо е заседнало в тръбата между барабана и помпата. Ще трябва да разглобите машината и да вземете помпата за източване по пътя, за да почистите всички свързващи тръби. Целият процес на ремонт е описан подробно в статия за ремонта на помпата.

Когато стигнете до помпата, ще видите тръба, която върви от барабана към помпата. В пералнята Indesit изглежда така:

дренажна тръба

С помощта на клещи можете да откачите скобата и да видите дали има запушване вътре.

дренажна тръба

модул за управление на пералняАко всички предишни неизправности са били отстранени и помпата се оказа абсолютно работеща или почистването й не помогна, тогава ще трябва да проверите работата на контролния модул. Трябва да разберете дали 220V напрежение се подава към модула, за това е необходимо специално мултицетно устройство. Ако няма напрежение, тогава модулът трябва да бъде сменен. И е по-добре да делегирате работата с електрониката на господаря.

По този начин, след като сте проверили всички възможни неизправности, защо пералнята не източва водата, вероятно ще намерите нещо. И ако не можете да се справите сами, сервизният център и капитанът със сигурност ще ви помогнат да се справите с проблема.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини