Всичко за пералните машини

Работното колело на дренажната помпа на пералнята лети

Работното колело на дренажната помпа на пералнята летиАко по време на диагностиката на перална машина сте разбрали, че пластмасовото работно колело е започнало да лети от дренажната помпа, можете сами да поправите частта. Това може да стане по два начина: чрез реанимиране на старото работно колело на помпата, повторно поставяне на мястото си или чрез пълна подмяна на помпата.

Възстановяването на самото работно колело ще бъде неефективно, тъй като неговото „срутване“ се получава поради износване не на самата пластмасова част, а именно на седалката. По-надежден вариант е да смените помпата. Ще анализираме и двата метода за отстраняване на проблеми, ще обясним как да го направите сами.

Смяна на помпата

Ако работното колело на изпускателната помпа на пералнята е отлетяло, най-правилно е да инсталирате нова помпа. Ще се опитаме да обясним подробно как да демонтираме старата част и да монтираме новата помпа със собствените си ръце. Алгоритъмът на действията е доста прост и може да се използва за измиване на модели LG, Whirlpool, Ariston, Candy, Samsung, Beko, Ardo.

 1. Поставете внимателно машината отстрани, по-добре е да поставите меко одеяло под нея, за да избегнете повреда на стената на корпуса.
 2. Ако шайбата има дъно, развийте болтовете, които я държат и поставете тавата отстрани.не забравяйте да изключите окабеляването и скобата
 3. Извадете гърба на пералнята.
 4. Използвайте ръцете си, за да прегледате маркуча за изтичане на чужди предмети и запушвания.
 5. Разхлабете фиксиращия пръстен на дюзата и изключете маркуча от изпускателната помпа.
 6. Развийте винтовете, държащи помпата, изключете захранващите проводници, свързани с нея, и извадете елемента от корпуса.
 7. Инсталирайте нова помпа, за да направите това, фиксирайте частта в корпуса, свържете окабеляването и тръбата за източване.

Ако притежавате пералня за марка Bosh, AEG или Siemens, алгоритъмът ще бъде малко по-различен.

 1. Извадете болтовете, държащи горния капак на устройството, извадете го.
 2. Извадете тавата с почистващ препарат от шкафа.помпата може да се завинтва
 3. Развийте болтовете, закрепващи контролния панел за шайбата, след което, с помощта на плоска отвертка, развийте специалните пластмасови ключалки по периметъра.
 4. Внимателно поставете контролния панел върху горната част на шасито, без да изключвате захранващите проводници.
 5. Извадете рамката, разположена в долната част на шайбата под вратата на люка.
 6. Разхлабете скобата, която държи маншета на люка, извадете я и нанижете уплътнителната гума вътре в барабана.
 7. Изключете проводниците, водещи до ключалката на люка.
 8. Развийте самонарезните винтове, придържащи предната стена на кутията, отстранете панела отстрани.
 9. Намерете дренажната помпа и я разглобете.
 10. Инсталирайте правилно работещ елемент, като свържете дренажния маркуч и захранващите проводници към него.
 11. Сглобете машината в обратен ред.

Този метод на ремонт ще бъде най-правилния. След пълната подмяна на изпускателната помпа, частта ще продължи няколко години, докато ако смените работното колело, което е отпаднало, рискувате да срещнете същия проблем след няколко цикъла на измиване.

Поставете работното колело на място

Ако не е възможно бързо да придобиете нова дренажна помпа, можете да използвате по-простия, но в същото време не твърде надежден вариант - опитайте се да поставите работното колело на място, като използвате водоустойчиво лепило или уплътнител. Ако поправите пластмасовата част по този начин, можете да коригирате ситуацията, но буквално за няколко цикъла на измиване. Няма да работи дълго време при работата на машината, тъй като работното колело скоро ще падне и отново ще възникне повреда в системата за източване на отпадъчната течност.опитайте се да поставите работното колело върху лепилото

Така че, ако работното колело е счупено и няма време за пълна подмяна на помпата, можете да направите следното:

 • получат достъп до мястото за монтаж на работното колело;
 • изсушете добре вала, върху който пластмасовата част "се издига";
 • обезмаслете вала със специален инструмент;
 • нанесете анаеробно уплътнител или устойчиво на влага лепило върху седалката;
 • „Поставете“ работното колело на помпата върху вала.

Моля, обърнете внимание, че този метод няма да отстрани проблема, а само ще помогне временно да се справите с него.

Опитайте се да замените дефектната дренажна помпа с нова възможно най-скоро. Така че можете да забравите за проблема с оттичането на вода в продължение на много години.

Ако работното колело е криволинейно?

В такава ситуация пералнята започва да източва отпадъчната течност от резервоара, след това налягането става много малко и в резултат на това водата напуска или много дълго време, или не се оттича напълно и остава в резервоара. На външен вид изпускателната помпа може да изглежда напълно работеща, работното колело на помпата здраво „седи“ на място, така че какъв е проблемът?

Най-вероятно работното колело се обръща. По време на нормална работа, ако го завъртите с пръсти, работното колело трябва да се върти в ритници, това показва, че магнитът на помпата преодолява съпротивлението. Когато работното колело се върти свободно, то се върти по оста, без да спира, което означава, че устройството не работи правилно. Това причинено превъртане може да бъде чужди предмети, които периодично попадат в канализацията или банален фабричен дефект.

Решението на проблема ще бъде едно - цялостна подмяна на дренажната помпа на пералнята. Можете да го закупите в специализирани търговски обекти или онлайн магазини според номера на модела на машината.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини