Всичко за пералните машини

Къде и колко сол да изсипете в съдомиялната машина?

колко и къде да изсипете сол в съдомиялната машинаСъдомиялната работи отлично с мръсни съдове, но за това са необходими различни средства, така че бъдете готови да ги купувате постоянно, като харчите определена сума от бюджета. Всички използвани средства могат да бъдат разделени на две групи: тези, които са необходими за измиване на замърсители, а втората група средства са средства за омекотяване на твърда вода или по-скоро сол. Допълнителен разказ ще продължи колко сол, къде и колко често трябва да изсипвате сол в съдомиялната машина.

Разнообразие от соли - колко да се излее

Преди да отговорим на въпроса колко сол да изсипете в съдомиялната машина, ще определим каква сол използвате за това. Има няколко варианта:

 • специална регенерираща сол (например Finish, Somat, Calgonit и др.);
 • специална таблетирана сол (Topperr);
 • заместител на специална сол - Допълнително кипяща сол, вече говорихме за плюсовете и минусите на замяната на сол в статия за как да заменим солта;
 • таблетирана сол на базата на Екстра солта.

Инструкциите за употреба са написани на опаковката на специализирана сол, която гласи, че солта трябва да се излива в резервоара до върха. В зависимост от модела на съдомиялната, обемът на отделението за сол може да бъде различен, така че може да влезе различно количество сол. Повечето автомобили монтират 2/3 от половин килограм пакет регенерираща сол.

Що се отнася до обикновената сол, един килограм пакет е достатъчен. Хапчетата също трябва да се разпръснат, така че контейнерът да е пълен. Колко често трябва да добавяте сол - самата миялна машина ще ви каже, като мига индикатора за сол. Когато светне, трябва отново да попълните солта.

Отделение за сол

Въпросът къде да изсипете сол в съдомиялната машина не трябва да създава трудности. Във всички съдомиялни машини отделението за сол е разположено в долната част на съдомиялната машина под долната тава. За да излеете в него гранулирана сол, трябва да използвате фуния.

Важно! Когато солта се изсипва в съдомиялната машина за първи път, първо трябва да напълните отделението с вода. Докато се изсипва сол, излишната вода ще отиде в канализацията.

Що се отнася до таблетките 3 в 1, съдържащи сол, за тях е предвидено специално отделение. Той се намира от вътрешната страна на вратата.

колко и къде да изсипете сол в съдомиялната машина

Твърдост на водата и консумация на сол

За омекотяване на водата в съдомиялната машина има специално устройство под формата на резервоар, наречен йонообменник. Вътре в йонообменника е смола с отрицателно заредени хлорни йони. Тези йони привличат примесите на магнезий и калций, съдържащи се във водата, водата става по-мека. Ако това не е направено, тогава при високи температури магнезият и калция образуват скала, която се отлага върху десетте, в допълнение, в твърда вода, съдовете се мият по-лошо

Но ако водата в съдомиялната машина, преминавайки през йонообменника, стане мека, тогава защо се нуждаем от специална сол? И тогава, за да се възстанови количеството хлорни йони в смолата, затова такава сол се нарича регенерираща. И колкото повече твърда вода, толкова повече сол ще се консумира.

За да определите твърдостта на водата, можете да използвате един от следните методи.

 1. Методът е „по око“, тоест вземете сапун за пране, пяна или ги сапунете с някакъв парцал. Ако е слабо насапена и лошо изплакана, водата е твърда. Освен това обърнете внимание на това колко бързо се появява варовик на кранове, в тоалетната и други повърхности. Колкото по-бърза, толкова по-твърда е водата.
 2. Вторият метод включва използването на специално устройство или тест лента. Най-точният и лесен вариант.

  Важно! Твърдостта на водата варира в зависимост от сезоните на годината, така че е най-добре да провеждате свои собствени измервания няколко пъти в годината.

 3. И последният метод ни предлага да разгледаме твърдостта в таблицата по региони, съставена от специалисти.

Според твърдостта водата се класифицира в:

 • мека;
 • средна твърдост;
 • труден;
 • много труден.

твърдост на водата

Как правилно да регулирате приема на сол в съдомиялна машина според твърдостта на водата? Първо, изучете инструкциите, обикновено целият процес е описан в него. Например, например в съдомиялните машини на марката Bosch можете да зададете 7 нива на твърдост на водата. Когато солта изтече, индикаторът на панела светва, което означава, че трябва да напълните солта отново. Ако използвате таблетки, съдържащи сол, индикаторът без сол може да бъде изключен, като настроите твърдостта на водата на 0.

твърдост на водата

Но имайте предвид, дори сред моделите на машини на Bosch, когато твърдостта е зададена на 0, водата може да премине не заобикаляйки йонообменника, а през него. И ако не попълните солта и поставите само таблетки, съдържащи сол, тогава това може да доведе до запушване на йонообменника и водата няма да тече изобщо, в резултат на това единицата ще трябва да бъде сменена. Следователно, солта е необходима не само за омекотяване на водата и подобряване качеството на измиване, но и за поддържане на йонообменника на съдомиялната машина в работно състояние.

Важно! Производителите на съдомиялни машини Bosch препоръчват таблетки 3 в 1 само с твърдост по-малка от 210dH, ако твърдостта е по-голяма, тогава е необходимо да се налива сол и почистващи препарати отделно.

По този начин не е толкова важно колко сол се налива в отделението за съдомиялна машина, важно е тя да е винаги там. И колко често трябва да направите това ще зависи от твърдостта на водата в региона и дали настройките за твърдост на самата съдомиялна машина са зададени правилно. Надяваме се, че ще намерите тази статия полезна.

   

13 коментара на читателя

 1. Граватар Елена Елена:

  Развих капака от отделението, където да излея сол, и вода, буквално под налягане, се разля от дупката. Освен това машината сега много слабо мие чинии. Може би е счупена или запушена? Кажи ми, моля те.

  • Граватар Юлия Джулия:

   Здравейте, същата история, каквато не знам ...

  • Граватар Ина Инна:

   Водата в отделението за сол трябва да е постоянна, просто изсипете сол и водата изтича. Без сол и изплакване, винаги ще е лошо да се измие.

 2. Граватар Людмила Людмила:

  Не мийте чинии, какво да правите? И в отделението за сол врат от вода, как да добавите сол?

  • Граватар Таня Таня:

   Просто напълнете солта, водата ще потече в канализацията! Така трябва да бъде)))

 3. Граватар Анастасия Анастасия:

  Аз по някакъв начин водата изтичаше от резервоара, остана само сол. Преди да заредите машината, трябва ли да излеете вода или тя самата ще я вземе там?

 4. Граватар Лоло Лоло:

  Прах за съдомиялна машина случайно се изсипва в отделението за сол. Какво да правя сега? Машината ще се обърка ли сега?

  • Граватар Игор Игор:

   В статиите пише, че това е лошо. Може да се счупи. Не забравяйте да се свържете с сервиза. Ще дойдат или ще ми кажат по телефона.

 5. Граватар Надежда надявам се:

  И къде да излея гела? В същото отделение като хапчето?

 6. Граватар Олга Олга:

  При първото стартиране миялната машина не излива вода, а просто поръсва сол. След половин час измиването от 3 часа от цикъла започна да скърца и издаде грешка в e4. Когато прочетох, че трябва да излеете вода в сол. Направих го. Сега, когато отворите капака в отделението със сол, водата е под врата. Възможно ли е тази грешка да се дължи на факта, че не съм наливал вода.

 7. Граватар Наталия Наталия:

  Солта завършва след 6-7 измивания. Т.е. индикаторът за липса на сол светва. Преди 1-вия товар се изсипва 1 кг, както е указано в инструкциите с вода. Тя прекара толкова бързо? Машината Electrolux с 10 индикатора за твърдост. Твърдост 8. Кой колко често заспива солта?

 8. Gravatar Anonymous аноним:

  Наталия, аз също имам приблизително същото.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини