Всичко за пералните машини

Колко прах да изсипете в пералнята?

колко прах да изсипетеНа пръв поглед въпросът колко прах е необходим, за да се излее в пералнята, може да изглежда глупав. Но не бързайте да правите изводи, защото в действителност всичко не е толкова просто. В този въпрос трябва да се вземат предвид редица фактори. Има митове, които не влияят на количеството прах за пералнята. Ще се справим с всичко подробно.

Какво определя количеството прах за цикъл на пране в машина?

Една добра домакиня знае, че количеството прах влияе не само върху качеството на измиването. Ето защо си струва да разгледаме всички фактори, от които „нормата“ на праха ще зависи от цикъла на пране в машината.

 1. Степен на замърсяване и петна. Един прах не винаги е достатъчен за измиване на нещата, колкото и да го излеете, все още може да се наложи премахване на петна и други средства.
 2. Твърдостта на водата, използвана за измиване. Всички знаят, че в меката вода ефективността на измиване е по-висока, следователно, за омекотяване с помощта на прахове, съдържащи вещества за омекотяване на водата.

  Омекотителите за вода също ще спестят машинните части от мащаба, особено ако предпочитате да миете при високи температури.

 3. Количеството бельо в един цикъл на измиване.
 4. Консумация на вода от пералнята в един цикъл на измиване.
 5. Режим на пране и вид плат. Този фактор косвено влияе върху количеството прах, количеството консумирана вода зависи от режима. Режимът на измиване има по-голям ефект върху качеството на почистващия препарат. За деликатни вещи, както и продукти от коприна и вълна, трябва да използвате специална пудра, т.е. можете да прочетете за него в статията за как да изберем прах за пералня.

Степента на замърсяване на нещата и твърдостта на водата

Най-лесният начин да разберете колко прах да изсипете в автоматична машина е да прочетете инструкциите на опаковката на праха. Средно на повечето добре известни прахове, като Tide, Ariel, Myth, Persil, Sort, Eared dadny и други, производителят посочва следните стандарти:

 • със слаба степен на замърсяване, изсипете 150 g прах;
 • със силна степен на замърсяване - 225 g прах;

Освен това, ако водата е твърде твърда, тогава във всеки случай е необходимо да се добавят още 20 g прах.

колко прах да изсипетеНе бива обаче да се доверявате толкова много на такива инструкции. В крайна сметка за производителя е изгодно да надцени нормата, така че прахът да приключи по-бързо, а потребителят беше принуден да закупи нова опаковка на продукта. Всъщност беше установено, че за измиване на 1 кг сухо, мръсно пране, само 1 супена лъжица. супени лъжици на прах (25 г). Съответно, при пране на 4 кг пране е необходимо да се напълнят само 100 г перилен препарат.

За да премахнете упоритите замърсявания, трябва предварително да ги обработите или да ги накиснете, по-голямо количество прах няма да помогне за премахване на петна. И ако в същото време водата за измиване е твърде твърда, тогава можете да добавите няколко супени лъжици сода към праха, което ще омекоти водата и ще позволи на праха да се разтвори по-добре във вода, Само вие не можете да използвате сода, докато миете коприна и вълна.

Консумация на вода за цикъл на измиване

Много е важно да се вземе предвид количеството консумирана вода от пералнята за цикъл на измиване. Концентрацията на детергентите влияе върху качеството на измиването. Но това не означава, че колкото повече, толкова по-добре. Излишъкът от прах може да остане като петна върху нещата, Трябва да намерим „средна основа“.

В различни модели перални машини консумация на вода може да варира. Зависи от сложността на програмите и обема на резервоара на пералнята. Средно, обикновена пералня с товар от 5-7 кг спално бельо консумира около 60 литра вода. Информация за консумацията на вода при различни условия на измиване може да намерите в ръководството на машината. Помислете за водния поток, като използвате примера на пералня Bosch WLK2016EOE, чието максимално натоварване е 6 кг.Консумация на вода на пералня Bosch

От тази таблица се вижда, че при различни режими на измиване количеството консумирана вода варира от 64 до 40 литра. Да предположим, че ще измием чаршафи с тегло около 3 кг в режим "Памук 60".0C, колко прах ще ви трябва? Въз основа на теглото на прането е необходимо да поставите 3 супени лъжици от продукта, според данните от предишния параграф.

Обърнете внимание обаче на количеството консумирана вода. Че при пране на 3 кг пране, че при пране на 6 кг пране машината ще изразходва 64 литра вода. В крайна сметка машината не може да претегля прането и да изтегля вода, в зависимост от количеството пране. Това означава, че след като излеете 3 супени лъжици прах в такова количество вода, прането може да бъде лошо измито.

Ето защо в такива перални машини трябва да напълните праха, въз основа на максималното натоварване на бельото. В този случай, за режим "Памук 60"0С "ще са необходими 6 супени лъжици (150 г) от продукта, а за" Синтетика 40 "0S ”- само 3 супени лъжици (75 g), независимо от количеството пране в барабана.

Важно! В пералнята с функция за претегляне можете да добавите количеството прах въз основа на действителното тегло на зареденото пране, а не от максималното натоварване на барабана, тъй като водата ще се събира в съответствие с теглото на прането.

Технология на измиване и консумация на перилни препарати

Съвременните перални машини са оборудвани с най-модерните технологии, които ви позволяват да спестите от консумацията на вода, електричество и перилен препарат. Тези технологии включват:

 • Еко балон
 • измиване с пара.

Принципът на измиване с функцията Eco Bubble е, че прахът се смесва във вода в генератора на пяна под въздействието на доставените мехурчета преди да влезе в барабана. Така няма нито една неразтворена частица прах, която би могла да остане върху нещата. Под действието на мехурчета добре разпенен прах прониква по-добре във влакната на тъканта и премахва мръсотията.

Потребителите на перални машини с подобна функция отбелязват, че прах за пране може да се използва почти наполовина, което няма да повлияе на качеството.

пералня samsung с еко тестоТехнологията на измиване с пара е измиване, по време на което се подава пара към продукта. Благодарение на парата се разделя старото замърсяване. Парата допринася за по-доброто разтваряне на праха във вода и по-ефективно измиване; няма нужда да изсипвате повече прах или предварително накисвате продукта. В този случай водата за измиване се нагрява до температурата, която сте задали. Измиването с пара ви позволява да дезинфекцирате нещата, убивайки повече от 90% от алергените.

Ето няколко примера за перални машини с подобни характеристики:

 • Samsung WF1802XEC - челна пералня с технология Eco Bubble, зареждане на пране до 8 кг. Ten има керамично покритие, което предпазва от образуване на плака.
 • LG F12U2HCS2 - пералня с измиване с пара и зареждане до 7 кг. Има функция за претегляне на зареденото пране и автоматично настройване на параметрите на прането.
 • Daewoo Electronics DWD-UD2413K - пералня с измиване на въздушни мехурчета и зареждане до 10 кг.

Съотношението на насипни и течни почистващи препарати

В края на статията искам да кажа няколко думи за почистващия препарат за пране. Днес се предлага в различни форми, в допълнение към прах, може да бъде гелове, таблетки, капсули. Колко да сипете прах за пране е повече или по-малко ясно. Можете да вземете супена лъжица или мерен съд с етикети и да изсипете необходимото количество средства.количество прах за измиване

С хапчетата и капсулите също всичко е повече или по-малко ясно, 1 капсула - 1 цикъл на измиване, Какво да правя с течен продукт? В този случай можете да използвате инструкциите на опаковката и да излеете от 75 мл до 100 мл гел на измиване, но по този начин ще работите за производителя, купувайки продуктите му. Всъщност експертите, включително майсторите по ремонт, казват, че една супена лъжица течен прах е достатъчна за един цикъл на измиване в мека вода. За твърда вода трябва да налеете 2 с.л. прах.

Налейте повече от 2 с.л. л.няма нужда, качеството на измиване няма да се увеличи от това, но консумацията и честотата на закупуване на праха са точни.

За да обобщим, формулираме заключението: преди да работите с пералнята, е необходимо внимателно да проучите приложените инструкции поне веднъж. Ако това не е така, не забравяйте да го намерите в Интернет. Само по този начин ще разберете точно колко прах трябва да изсипете в машината за един цикъл на измиване при определен режим.

   

4 коментара на читателя

 1. Граватар Николай Николас:

  Благодаря ви!

 2. Граватар Любов обичам:

  Благодаря, тази инструкция наистина помогна!

 3. Граватар Светлана Светлана:

  Полезна информация!

 4. Граватар Татяна Татяна:

  Дори дори 150 г / на мерителна чаша прах. Ще наливам по-малко. На най-зареждащите машини, полуавтоматичните машини на прах като цяло се нуждаят от грам.

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини