Всичко за пералните машини

Как да подреждате прането в пералня

Как да подреждате прането в пералняАко не знаете как да сгънете прането в машината, можете да създадете много проблеми. В най-добрия случай пералнята ще спира в самото начало на цикъла, а в най-лошия случай няма да завърши измиването при цикъла на въртене и ще доведе до подходяща грешка. Всичко това ще се случи, ако в барабана се заредят твърде малко неща или обратно, за да се даде прекомерен товар на машината. Но е по-добре да не експериментирате, а да изучите предварително правилата за полагане на барабана на пералнята.

Готвене на нещата

Правилното поставяне на пране в барабана започва със съхранението, проверката и сортирането на мръсни неща. Не всички знаят, че оцветените и застояли дрехи могат да се съхраняват само в контейнери с вентилационни отвори, за да се предотврати намокряне и дългосрочно съхранение. Ако пренебрегнете горните правила, ще се появи мухъл, неприятна миризма, а упоритите и оцветени петна ще бъдат трудни за премахване. Но не можете да вземете мръсни неща от кошницата и веднага да ги изпратите в резервоара. Не трябва да забравяте за следните действия.

 1. Планирайте условията за предстоящото измиване - температура, сила на въртене.поставете прането на купища преди измиване
 2. Разделете наличните дрехи на партиди в зависимост от вида на бельото (синтетика, памук, деликатни материи).
 3. Отделете бели и светли неща от цветни и черни.
 4. Преценете степента на замърсяване на нещата, тъй като е силно замърсена предварително.
 5. Обърнете калъфките за възглавници, завивките, плетените и хавлиени изделия отвътре навън.
 6. Събирайте косми, животински косми от нещата.

Задължителна стъпка трябва да бъде проверка на джобове и гънки. Остри, твърди, тежки и малки предмети, ключове или монети, ако попаднат в барабана и резервоара, ще доведат до механични повреди, клин на вала или запушване на дренажната система. Следователно, ципове и копчета винаги се закопчават, а бельо, шалове и бебешки чорапи се поставят в специални мрежести чанти.

Колко неща да заредим?

Когато нещата са подредени, можете да започнете да ги зареждате. Но не бързайте - трябва да запомните точно какво е максимално допустимото тегло на сухо пране за конкретен модел. Посочва се върху тялото на пишещата машина или се предписва в техническия паспорт на пералнята.

Трябва да се разбере, че посочените 6 или 4 кг са теглото на памучните предмети. Други видове тъкани могат да бъдат малко по-тежки или по-обемни. Например, вълнен шал, когато е мокър, става по-тежък от памучен костюм, подобен на сухо тегло. Също с обем от: 1 кг органза или воал ще заемат повече от 1 кг груби работни дрехи.

Машината ще записва претоварване или претоварване по време на цикъла на въртене и ако се отклони твърде много от нормата, тя ще спре да работи от съображения за безопасност.

колко неща могат да бъдат изтеглениЗатова производителите препоръчват да не харчите време и енергия за постоянно претегляне, а по-скоро да се съсредоточите върху пълнотата на барабана. Максималното натоварване включва пълен резервоар без тампониране, така че е достатъчно да заредите нещата в машината, оставяйки малко място като резерв. Изключение правят синтетичните и вълнени тъкани, които трябва да заемат не повече от ½ барабана в първия случай и 1/3 във втория. Има и друг вариант - да се претегли прането и да се изчисли 10 л вода за всеки килограм.

Ако не контролирате теглото на натоварените неща, тогава домакинята няма да е доволна от последствията. Претоварването е изпълнено с вътрешни механични повреди поради твърде тежък барабан и непълното натоварване ще доведе до мощни вибрации, микропукнатини и дисбаланс. Вярно е, че много съвременни модели осигуряват възможност за пране при половин товар, но повечето бюджетни шайби имат строг лимит - поне 1-1,5 кг сухо пране.

Изчислете степента на натоварване

Повтаряме, че скоростта на натоварване на всяка пералня има своя собствена, а максималното тегло трябва да бъде посочено в придружаващата документация при закупуване на модел в магазин.Максималната стойност зависи от дизайна, размерите и вида на машината. И така, стандартните единици имат следния капацитет:

 • компактен или преносим (най-често настолен) - от 1,5 до 3 кг сухи неща в един цикъл;
 • тесни машини с дълбочина 80 см - 3-6 кг пране;
 • пълноразмерни с дълбочина 85-90 см са проектирани за едновременно измиване от 5 до 10 кг.

Колкото по-голям е капацитетът на машината, толкова по-скъпа е нейната поддръжка.

Най-често клиентите избират автоматични машини с максимален капацитет от 5-7 кг, които са "универсални" по товароносимост. Този цикъл ви позволява да не съхранявате дрехи за дълго време и да се справите с натрупаните неща в няколко цикъла.За да знаете точно капацитета на вашата машина, можете приблизително да изчислите теглото на нещата, готови за зареждане. Това ще помогне в този списък на средната маса от популярни текстилни продукти:

 • комплект спално бельо от три предмета - 1,4 кг (чаршаф - 500 г, покривало за одеяло - 700 г, калъфка за възглавници - не повече от 200 г);
 • кърпа за баня - 700-800 г;
 • вафлена кърпа - около 150 г;
 • покривка за маса 2 * 2 м - около 500 г;
 • мъжка риза - 350 г;
 • дамска блуза - 70-100 г;
 • детска тениска - 100 г;
 • чорапи 1 чифт - 50-60 г;
 • дънки - 600-700 г;
 • носна кърпа - около 20 г;
 • одеяло или каре - над 1 кг.

Използвайки прости математически изчисления, можете да хвърлите натрупаното пране в няколко пранета, които са безопасни за тегло. Ако е направена грешка, машината ще докладва за срив на недостиг / груба сила или внезапно спиране на програмата в средата на цикъла. За да премахнете дисбаланса, трябва да изключите машината, да изчакате вратата на люка да се отключи, да отворите барабана и да изправите смачканото пране, като извадите някои от артикулите или ги докладвате, когато има недостиг. След това затваряме плътно вратата и стартираме режима от самото начало.

Преди да заредите нещата в пералнята, струва си да оцените тяхното тегло и възможностите на вашата машина. Тогава измиването ще бъде завършено навреме и няма да донесе ненужни проблеми.

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини