Всичко за пералните машини

Мога ли да измия одеялото си в пералнята и как?

одеяло от полиестерСъвсем просто е да разберете дали синтетичното зимно одеяло може или не трябва да се пере, ако има етикет със символи върху него. Но ако етикетът не е запазен и одеялото вече е замърсено, тогава трябва да помислите внимателно, преди да го намокрите. В тази публикация ще поговорим за измиването на синтетичен зимзизер и ще дадем някои препоръки за грижа за одеяла, пълни със синтетичен зиматор.

Материални характеристики

Синтетичният зимник е доста непретенциозен, дори може да се накисва в студена вода и изобщо няма да страда от това. Вярно е, че не бива да намокрите синтетичния зимувател в гореща вода, интензивно влечете и го излагайте на агресивна химическа атака. Нежно измиване, дори на ръка, дори в кола, синтетично зимно одеяло е напълно способно да издържи. Проблемът може да възникне в друго, а именно зареждане на барабана на пералнята.синтетичен зимник

Факт е, че сухото одеяло тежи сравнително малко и собствениците на „домашни помощници“ с товар от 5-6 кг, без дори да се замислят, ги вкарват в барабана и се надяват да се измият. Междувременно мокро одеяло от синтепон, като запазва предишния си обем, тежи десетки пъти повече. Какво заплашва това? И това заплашва с повреда на пералнята, защото претоварен барабан по време на въртене (особено при високи скорости) бързо ще стане неуравновесен, а механизмът ще стане неизползваем. Какво трябва да се направи, преди да решите да измиете одеялото в пералня?

 1. Прочетете инструкциите за машината, вижте дали може да мие обемни неща, ако е така, тогава барабанът й е най-вероятно подходящ за мокро пране с много тегло.
 2. Претоварен барабан не трябва да се върти с висока скорост, максимум 200-300 оборота.

Важно! Дори и да притежавате пералня с барабан за обем и голям товар от 12-15 кг, тези правила не губят значение за вас.

 1. При пране на синтетично зимно одеяло е необходимо да изключите режимите на въртене и сушене, тъй като те определено ще унищожат синтетичното зимно одеяло.

Синтепон, бидейки синтетично влакно, в грижата е много подобен на друг пълнител - холофибър. за как да измиете одеяло с холофибър в пералня, можете да прочетете в едноименната публикация на нашия сайт.

Ръководство за употреба

Ако за вашата пералня няма нищо трудно да миете одеяло от синтепон, направете го, но първо проучете препоръките на специалисти, за да не съсипете по невнимание нищо.

 • Извадете и изплакнете контейнера с прах, в него не трябва да има остатъци от прах или друг препарат.измиваме се в пералнята
 • Налейте някои специални препарати за пране от синтепон в контейнера за прах.
 • Можете да измиете само цяло одеяло, ако има дупки в него, те трябва да бъдат зашити, а след това, сгъвайки одеялото няколко пъти, да го усучете с тръба. Само след тези процедури можете да поставите одеяло в барабана.
 • Затворете люка и задайте подходящия режим на измиване. Тя може да бъде „завивка“, „обемни неща“, „нежно измиване“ или нещо подобно. В този случай основното е, че измиването се извършва във водата не по-топла от 400С и барабанът не се въртеше твърде бързо.
 • Изключете функциите "въртене" и "сушене", стартирайте програмата за пране. Ако има функция "двойно изплакване", можете да я поставите, така че е по-добре да извадите почистващия препарат от синтетичния пълнител за зимник.
 • Когато програмата за пране приключи, няма нужда да страдате и да извадите мокро и тежко одеяло от барабана. Оставете да лежи в барабана за около 1 час, през което време голяма половина от водата ще се отцеди.

За ваша информация! Оставяйки одеялото в барабана да се отцеди, не забравяйте да отворите вратата на люка, за да не се задуши и да не започне да мирише неприятно.

Сега просто трябва да изсушим мокрото одеяло, измиването е завършено. Автоматичното измиване на подплатено одеяло е идеална ситуация.Много често всичко е различно, машината има малък товар, а одеялото е твърде голямо, за да го вкара в барабана на шайбата. Какво да правим в този случай? Можете да миете одеялото от синтепон ръчно, това ще изисква много вода и мускулна сила на мъжа. Какво правим?

 1. Ние събираме вода в банята 30-40 градуса (около ¼, въпреки че всичко ще зависи от размера на одеялото).
 2. Разтворете течен почистващ препарат във вода.измийте с подходящия продукт
 3. Ние шием всички дупки, които могат да бъдат намерени на синтетично зимно одеяло.
 4. Поставихме одеялото в банята, така че да е равномерно мокро и удавено.
 5. Разпределяме нещото по дъното на банята повече или по-малко равномерно.
 6. Качваме се в банята и започваме да тъпчем около одеялото с боси крака, но трябва да направим това внимателно.
 7. Претупали се около 20-30 минути, излизаме от банята и спускаме сапунената вода.
 8. Изсипете хладна вода, за да изплакнете, изплакнете одеялото, източете водата и след това отново изтеглете и изплакнете отново и така на 2-3 пъти.
 9. Пускаме вода от банята и оставяме канализацията отворена. След това трябва да изчакате 1 час, за да се отцеди част от водата от стъкленото одеяло.
 10. Сега имате нужда от мускулна сила, за да издърпате мокрото одеяло от банята, плъзнете го да изсъхне и след това го разстелете върху тази сушилня.

Как да изсушим?

Сушенето на одеяло от подплатен полиестер е много по-лесно, отколкото например одеяло, пълно с пух или холофибър. Пълнителят от синтепон е много по-малко склонен да се получи на бучки и да се слепва, но все пак, когато изсушите одеяло, направено от такъв материал, е по-добре да следвате прости инструкции.

На първо място, експертите смятат сушенето на одеялата за хоризонтално в най-добрия вариант за сушене. Най-добрият вариант би бил, ако вземете сушилнята вкъщи на терасата, сложете я, уверете се, че е в стабилно положение и разстелете мокро одеяло от синтепон върху нея. В горещо лято одеялото изсъхва за 4-6 часа.

Нежелателно е да поставяте нагревател или други мощни източници на топлина близо до сушилнята. Ако обаче имате вентилаторен нагревател, можем да го поставим на 2-3 метра от сушилнята с одеяло и да насочим поток горещ въздух към нещото.

Важно! Приблизително на всеки час трябва да се приближавате до изсушаващото одеяло и да го разклащате. Също така, няколко пъти одеялото ще трябва да бъде обърнато, това ще помогне на пълнителя на синтепон да изсъхне по-добре и равномерно да се разпредели вътре.

В заключение отбелязваме, че измиването на одеяло от зимна подложка в кола не е толкова трудна задача, но само ако вашето оборудване е подходящо за измиване на такива неща. Ако шайбата не държи одеялото, може да се измие ръчно. За това ще са необходими повече сили, но резултатът ще бъде по-добър, основното е да изсушите одеялото правилно по-късно, в противен случай цялата работа може да отиде на отпадъци. Успех

   

Коментари на читателите

 • Споделете мнението си - оставете коментар

Добавете коментар

Прочетете също

Кодове за грешки за перални машини